Arkadaşlar bunun için ne derler diye görüşlerini alayım:
http://www.okculuk.com/pinfo.asp?pid=1027
KAYA KTB

bildiğim kadarıyla osmanlı yayı hocam bu cok gösterişli kompozit oluyordu galiba akça ağacı tendon vs koleksiyonluk çok güzel olur:)
Okçuluğa Başlamayı düşünüyorsanız, hedef vurma ve kendinizi hızlı geliştirme açısından makaralı yay öneririm. Bir çok kişi klasik veya ananevi yaylarda ustalaşamadan sıkılıp bırakıyor. Okçuluk maalesef ülkemizde uygulanan vergi politikaları sebebi ile bütçeyi biraz zorlaya bir spor dalı.
Ayrıca yay almadan önce egzersiz lastiği edinip bir kaç hafta antrenman yapıp sonra yay almanızı öneririm. Çünkü okçuluk için gerekli olan kas gruplarını günlük hayatımızda çok kullanmıyoruz bu nedenle genelde direk olarak alınan yaylar 1 aylık antrenman sonrası kapasitenin altında kalıyor ve yenileme ihtiyacı duyabiliyor.
Ananevi yay almayı düşünüyorsanız yayın performansını korumak için sürekli bakım şart. Şu an ülkemizde üretilmeye ve satılmaya başlanan Osmanlı yayları kalite açısından gayet iyi olsa da fiyat olarak makaralı veya iyi kalitede klasik yayları aratmıyorlar.
bilgilerinize selamlar
hocam siz bu işle uğraşıyorsunuz sanırım klasık makaralı geleneksel su anlık benim için önemi yok elime birşeyler alıp kendimce başlamak niyetindeyi o yuzden fiyat bakımından en düşük neyse o benim işime gelir tabi az cok bildiğim kadarıyla yay nekadar lbs yülsek olursa cekişi bi okadar zor ve menzili bi okadar uzak kafama yatan bu yay nasıl bi önveki yorumdada bahsettim http://www.meydankamp.com/ProductInfo.aspx?CATEGORYID=iXuimTJNuKY%3D&ProductID=URrn4mQORI8%3D
Evet Hocam vakit buldukça uğraşıyorum.
Ekteki yay çok düşük libreli size kısa bir süreden sonra zevk vereceğini düşünmüyorum. Normalde çok tavsiye edilmesede bütçe açısından Çin yapımı PL marka yaylar var onlara bakabilirsiniz. Bu markaya ait C0005 modeli yay ile atışlar yaptım.
Şu anda Makaralı olarak kullandığım yaylardan biri Quest Roque adında bir model, biraz ağır ancak gerçekten iş görüyor fiyat da hoyt- bowtech gibi markaların orta seviye modellerine göre daha uygun.
Bunun aşağısında ise başlangıç yayı olarak orta güçte Bear apprentice veya Hoyt ruckus modellri var ancak sonradan bahsettiğim bu modeller PL marka yaylara göre biraz daha yüksek fiyatlı.
Yukarıda bahsettiğim marka ve modelllerin hepsi ile atış yapma fırsatım oldu. Ancak arkadaşımızın da bahsettiği gibi okçuluk başlangıç seviyesinin bir adım ilerisinde bile okçuluk oldukça masraflı bir spor.
Ayrıca makaralı veya klasik yay modellerinden birini aldıktan sonra aldığınız yay tipine göre hem yay için hem de kendiniz için zorunlu olan bazı aksesuarlar olmadan aldığınız yayı kullanamayacağınızı da hatırlatmak gerekir. bu aksesuarlardan bazılarından aşağıda bahsedilmiştir.
Makaralı Yay veya Klasik yay için, modeline göre değişmekle beraber ;
Stabilizer
Ok yatağı
Nişangah
Peep sight (Makaralı yay için)
Kendiniz için ise
Tetik veya parmaklık
Kol koruyucu
Aldığınız markaya göre buradaki malzemelerin fiyatı yaklaşık olarak alacağınız yay tutarının % 30 ila %50 si kadar olabilmektedir.
Son olarak bunlar dışında ulaşabileceğiniz Av tipi klasik yay olarak geçen, üzerinde herhangi bir aksesuar bulunmayan genelde kompozit malzemeden yapılma sadece parmaklık ve kol koruyucusu ile kullanabileceğiniz yaylardan bahsetmek istedim. Aşağıda örnek olsun diye koyduğum bir link var. Ancak bu tip yaylarda belli bir isabet oranına ulaşmak makaralı yaylarda olduğu kadar rahat olmayabiliyor.
http://www.naveksport.com.tr/urun.php?id=2383linkte verilen ürünle olmasa da benzer tipte yaylar ile arazide atış yapma fırsatım oldu. Ancak artan mesafelerde isabet oranım çok düştü.
Yukarıda tamamen kendi deneyimlerime dayalı bilgiler bulunmaktadır.
Selamlar
Yakup