Bu konuyu geri getiriyorum,ancak geçtiğimiz yıllarda ustaların bu konudaki görüşlerinde değişiklik oldu mu?
Kişiye özel bir bıçak yapılacak ise kabza için el ayası ölçmek dışında (ki bunun da nasıl yapılması gerektiğini bilmiyorum, eldiven alır gibi mi ölçmeli?), kişinin kol boyu, toplam boyu, parmak uzunluğu gibi ölçüleri, hatta altın oran belirleyici olur mu?
Yoksa " göze hoş görünen artı biraz daha" hesabıyla mı çalışılır?
Farklı kesici aletler için ölçü almakla ilgili bilgisi olanlar, paylaşırlar mı lütfen?
Ben nacizane bildiğim ancak doğruluğunu teyid edemediğim birşeyi paylaşayım: "Uygun katana boyunu seçerken, kılıcın ucunun kolunuzu serbest biçimde yanınıza bıraktığınızda yerden- kendi karışınızla- bir karış kadar yukarıda kalmasına dikkat edin."
(Pek yeri değil ama jo (sopa) seçiminde de sopanın kendi koltuk altınıza hafif baskı yapacak kadar uzun olması istenir vs vs. )
Çok uzun oldu, affımı dilerim.
Saygılarımla