Bıçak Sanatı - Forum

Ev Yapımı Ac Hız Kontrol :)

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
Ev Yapımı Ac Hız Kontrol :)
« : 15 Kasım 2014, 03:14:27 »
İlgimi çeken bir video buldum sizlerle paylaşmak istedim. 
http://www.youtube.com/watch?v=oMb63sU5yWc

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Ev Yapımı Ac Hız Kontrol :)
« Yanıtla #1 : 15 Kasım 2014, 08:16:16 »
Dimmer devresi diye aratırsanız Türkçe epey kaynak bulabilirsiniz. V/f ve  VFD ye göre oldukça basit, belli tip motorlarda işe yarayacak bir yöntem.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #2 : 15 Kasım 2014, 14:48:08 »
1.1 kw motor için var mıdır?

Teoman.

• 565
  • Meslek: elektrik
  • Yer: üsküdar
« Yanıtla #3 : 15 Kasım 2014, 15:01:12 »

Ben kendi atölyemde dimmer kullanıyorum. bütün universal motorların (matkap, elektrik süpürgesi, jet taşı,mikser vs.) devirini düşürmek için kullanıyorum. Hatta su ısıtıcısını bağlayıp belli sıcaklıkta sabitleyebilirsiniz. Elektrikçilerde watına göre değişen fiyatlarla satılır. Asenkron motorlarda işe yaramaz.

Fakat dimmer devir ayarını sinüs dalganın şeklini değiştirerek yaptığı için, devir düştükçe tork da düşer. AC hız kontrol devrelerinde ise devir frekansı değiştirerek yapıldığı için tork neredeyse hiç değişmez. Hatta frekansı şebeke frekansının üzerine çıkararak motorun maksimum devirini dahi değiştirebilirsininz. Ayrıca universal motorlar, DC motorlar ve Fırçasız DC motorlar için frekans ile devir kontrolu yapılan devreler vardır.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #4 : 15 Kasım 2014, 19:12:46 »
1.1 kw motor için var mıdır?

Vardır eğer üniversal motor ise. Örneğin elektrik süpürgeleri 1000 watt ın üstünde ve hız kontrolü de böyle. sorun triacı epey iyi soğutmanız lazım. BTB12 gibi 12A lik bir  triac ı çok kolay piyasadan bulursunuz. Mikroişlemcili değilde basit analog dimmer yapacaksanız, triac dışında kalanı diac direnç kondansatör. Ancak 12A lik triaclan 4A de geçirseniz ısınır, uygun şekilde soğutulması gerekir. Devrenin izole olmadığını, çarpılma tehlikesi olduğunu da unutmamalı.

Teoman ın dediği gibi faz kıyılarak yapılan hız kontrolünde hız yanında tork ta kaybedilir. Bir de Asenkron motorlarda da kullanılan bir yöntem değildir, en azından V/F kontrolü yani invertör kullanılıyor asenkronlar için.
« Son Düzenleme: 15 Kasım 2014, 19:15:40 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.