Bıçak Sanatı - Forum

honesuki denemesi

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
honesuki denemesi
« : 15 Kasım 2014, 00:07:27 »
Merhabalar sayın ustalarım ve tüm forumdaşlar bir honesuki denemesi yapmak istedim şekil olarak sefa abinin bıçaktan esinlendim ( umarım kızmaz  :) ) (gerçi onun bıçak nerdeee azizim benimki nerde  :) ) çelik 4112 toplam boy 26cm civarı sanırım ve kalınlık sanıyorum 3,8 civarı düz olan kısmı bombeli olarak yapılmadı şu an için yapmayı da düşünmüyorum ve asimetrik bilemede yapmayı düşünmüyorum çünkü beceremeyebilirim  :D perdah için pek zamanım olmadı taşlama yapılan yere hiç perdah atılmadı kısmetse pazartesi yapılacak. Eleştirmenizi rica ediyorum ki bir dahaki seferlere aynı hataları yapmayayım veya şu aşamada düzelebilecekse düzelteyim

O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: honesuki denemesi
« Yanıtla #1 : 15 Kasım 2014, 00:13:12 »
Eline sağlık abi taşlama konusunda geleneksel davranmayacaksan taşlamayı yüksek yapsaydın bu arada son alım 4112 çelik 3.3mm idi
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #2 : 15 Kasım 2014, 00:18:39 »
Eline sağlık abi taşlama konusunda geleneksel davranmayacaksan taşlamayı yüksek yapsaydın bu arada son alım 4112 çelik 3.3mm idi
Hah evet 3,3  :D açıkçası geleneksel olsun ama kolaya kaçayım diye hesap ettim hesabın sonunda en kolayı bu çıktı  :)
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 15 Kasım 2014, 00:37:36 »
Bende taşlamanın yüksek tutulması taraftarıyım.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #4 : 15 Kasım 2014, 00:39:56 »
Asimetrik bileme yapmayacağım için mi taşlamanın yüksek olması iyi olur yoksa başka nedeni var mı

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #5 : 15 Kasım 2014, 00:41:59 »
Kesim daha rahat olur
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #6 : 15 Kasım 2014, 00:46:28 »
Aynen. Geleneksel ağız formunda zaten yüksek taşlama var diye biliriz. İlk bir tam taşlama var ondan sonra ikinci bir büyük taşlama hattı var. Düz alanda da iç bükey taşlama var. Uçtaki mikro taşlamaları saymıyorum bile. Bunda tek bir taşlama hattı ve kısa olduğu için keserken dalmaya eğilimli olacaktır. Taşlama hattını yukarı çekerek biraz daha rahat kesim yapar.   

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #7 : 15 Kasım 2014, 01:04:58 »
Yani cehaletin meyvesi olmuş diyorsunuz salim abi  :D ben sefa abinin honesuki formunu çok beğendiğim için o şekle yakın birşeyler yapmak istemiştim elbete şekil olarak fakat onun bıçakta taşlama hattı daha aşağılarda görünüyrdu demek ayrıyeten bir tam taşlama vardı 

« Yanıtla #8 : 15 Kasım 2014, 01:12:54 »
Hasan, geleneksek durumda taşlamayacaksan bile, düz olan tarafa da mikro bir ağız açsan ( 1-2 mm) sanki daha iyi olur. Bu hem parmak kesilmelerini görece engeller hem de en azından kesme yaparken malzemenin daha rahat ayrılmasını sağlar. Eklediğim fotoğraftaki işaretli yerleri kavislendirirsen iyi olur, alttaki oraya buraya takılıp zarar verir, üstteki de ısıl işlemde sakatlık çıkarabilir. Ayrıca yapacakmıydın zaten bilmiyorum ama kuyruğu işaretli forma soksan sapı takarken kolaylık olur. Eline sağlık, sonuç güzel olacak bence.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #9 : 15 Kasım 2014, 01:20:05 »
Aslında zaten eksikleri gidermek hataları düzeltmek için paylaştım ve çok faydalı bilgiler öğreniyorum öncelikle sapın formunu değiştirmeyi düşünmüyordum sefa abi çünkü iki parça ahşabı içini oyarak yerleştirmeyi düşünüyordum ama sen dersenki yok tek parça olsun üstten oy öyle yaparım. Köşe yumuşatmaları kolay mevzu zaten. Benim de asıl öğrenmek istediğim kısım arka kısımdı sizin bıçakta arka tarafta baya bi taşlama hattı var ben 1-2 mm yaptığımda yeterli olur mu dersiniz vee sizce indeki taşlama hattını ne kadar yukarı çekmeliyim. Ve teşekkür ederim

« Yanıtla #10 : 15 Kasım 2014, 01:22:46 »
1-2 mm hiç yoktan iyidir diye söylediğim bir ölçüydü. Taşlama açısı ne kadar çıkıyor bilmiyorum, bunun için malzemenin kalınlığı ve taşlama hattının yüksekliği ölçüsüne ihtiyaç var.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #11 : 15 Kasım 2014, 01:23:39 »
Estağfurullah aslında bu şekilde de forumda bıçak yapan arkadaşlarımız var. Yapan arkadaşlarımız tecrübeleri paylaşırsa daha iyi olabilir. Ama Sefa Hocamızın dediklerini de yaparsan güzel olacak. Sefa hocam tam ölçüleri hakkında bir kaynak var mı?

« Yanıtla #12 : 15 Kasım 2014, 01:28:35 »
Hangi ölçüler?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #13 : 15 Kasım 2014, 01:30:37 »
Taşlama açıları ve yüksekliği gibi ölçüler. Bunlar çelik kalınlığına göre farklılık gösteriyor mu? O kadar çok arama yaptım internette ama şematik bazı resimler dışında net bir bilgi yok. Yoksa ben mi bulamadım :)

Genelde en çok karşılaştığım resim; Örneğin burada β açısı kaç derece olamalı. Çeliğin kalınlığına göre mi ayarlayacağız?

« Son Düzenleme: 15 Kasım 2014, 01:36:25 Gönderen: Salim Türk »

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #14 : 15 Kasım 2014, 01:30:46 »
1-2 mm hiç yoktan iyidir diye söylediğim bir ölçüydü. Taşlama açısı ne kadar çıkıyor bilmiyorum, bunun için malzemenin kalınlığı ve taşlama hattının yüksekliği ölçüsüne ihtiyaç var.
Kalınlık 3,2 mm taşlama hattı da tam ölçmesem de 1,3 cm civarı
Estağfurullah aslında bu şekilde de forumda bıçak yapan arkadaşlarımız var. Yapan arkadaşlarımız tecrübeleri paylaşırsa daha iyi olabilir. Ama Sefa Hocamızın dediklerini de yaparsan güzel olacak. Sefa hocam tam ölçüleri hakkında bir kaynak var mı?

Aslında arka kısımdaki içbükey taşlamayı bir dahaki projelerimde ve n690 çeliğinde yapmayı planlıyordum ama sanırım bunda da yapmam gerekecek  :)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #15 : 15 Kasım 2014, 01:34:04 »
Düz tarafa yeni bir ağız açacak kadar kalınlık var mı? Ben olsam taşlama olan tarafı tam taşlamaya çekip bırakırdım.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #16 : 15 Kasım 2014, 01:38:53 »
Aslında yeterince kalınlık yok ama eni 2-3 mm inceltirsem oöur diye düşündüm. Bir de tam taşlama sıkıntılı olmaz mı bilemedim ki

« Yanıtla #17 : 15 Kasım 2014, 01:42:39 »
Oranlayabileceğin bir profil ölçüsü var, ayrıca özellikle Honesuki için asimetrik bileme oranları da bende var bulur bulmaz bu konuya eklerim, diğer resmi ekliyorum.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #18 : 15 Kasım 2014, 01:58:10 »
Bir ara dwg çizimini yapıp yine buraya atayım bende.

« Yanıtla #19 : 15 Kasım 2014, 02:00:31 »
Süper olur.