Güncelleme yapmışlar tabloda benim arşivde eski tablo var isteyen olursa yüklerim.
OK, böylece önceki yorumların farklılığı anlaşıldı.
Bu arada söylemek istediğim yapılan test keskinliği belirleme testi değil. yüksek frekanlarda operasyon sonucu aşınmı ile düşen kesme performansını belirleme ( ve haliyle "edge retension" karşılığı ağız tutma diyebiliriz).
eski okuduğum bir makale aklıma geldi. arşivden yükledim buraya. düşük sertlikte damascus, yüksek sertlikte paslanmaz çeliğin en iyi performansı göstermesi paslanmazın uygun ısıl işlem ile kromca zengin karbürlerin mikroyapıda düzenli dağılımı ile ve; düşük matris sertliği şartlarında , diğer çeliklere göre damascusta çok daha yüksek oranda karbür bulunması ile açıklanmış. yine vs vs. daha da detaylar ekteki makalede.
ha gönderdiğiniz tabloya göre şöyle bir soru çıkıyor ortaya neden yüksek sertlikte damascus daha iyi performans göstermiş. kesme sayısı, uygulanan yük (burada kol gücü), kesme açısı (bıçağın geometrisi veya tutuşa göre değişiyor) vb kararlı ( ve bilimsel) değil. ayrıca damascus çelik tipini araştırınca japon daido firması üretiyor ancak web sayfasında kimyasal bileşime ulaşamadım ( çok yüksek sertlik hem karbon hem de cr-ni gibi karbür yapıcı elementler ile sağlanmış olabilir).