Bıçak Sanatı - Forum

Mantar alemine yolculuk

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
Mantar alemine yolculuk
« : 29 Ekim 2014, 14:27:15 »
Geçen hafta sonu İstanbul Ağva'da düzenlenen, liderliğini de mantar uzmanı Jilber Barutçiyan'ın yaptığı mantar toplama ve mantarları tanıma etkinliğine katıldık ailece. Müthiş bir deneyim; bir tür avcılık gibi geldi bana.Tabiatta ne hayvan ne de bitki sınıfında yer alan mantarları leziz ve çok değerli, zehirli ve ölümcül, kendini bir başka türmüş gibi kopyalayan ve başkalaşan bir  çok mantar türünü tanımış olduk. Toplamadan önce muhakkak güzel makro fotoğraflarını çekerim dediğim süreç o kadar heyecanlı ve coşkulu geçti ki, fotoğraf olayı sona kaldı. İlgilenecek tüm arkadaşlara ısrarla tavsiye ederim böyle bir tecrübeyi yaşamalarını.

Önemli not: Emin olamadığınız hiçbir mantarı yemeyi düşünmeyin; kulaktan dolma kabul görmüş bir çok aktarımın da aslında ne derecede ölümcül tehlikeler taşıdığını hatırlatmak isterim.
Ayrıca dağ-bayır kullanımı için atadığım bauhaus mora bıçak çok işime yaradı mantar toplamada.

Katılımcı ekibin bir bölümü ve toplananlar:

Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
Ynt: Mantar alemine yolculuk
« Yanıtla #1 : 29 Ekim 2014, 14:31:02 »
Bizim sepet değerlendirmeye çıkıyor:

İçerisinde cadı kalbi de denilen bir mantar var ki, çok fena (ne yenir ne de yanına yaklaşılır, berbat kokuyor; kırmızı, altıgen kafes formunda)

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #2 : 29 Ekim 2014, 14:39:48 »
Detaylar:

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #3 : 29 Ekim 2014, 14:42:08 »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 29 Ekim 2014, 16:35:25 »
Mantarı çok severim ama doğadaki mantarları toplamak için gerçekten uzman olmakta fayda var. Çok güzel bir etkinlikmiş imrendim doğrusu. 

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
« Yanıtla #5 : 29 Ekim 2014, 17:26:29 »
Harika gorunuyorlar, topladiklarinizdan tadabildiniz mi ? Degisik ve dogayla icice bir aktivite olmus.

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #6 : 29 Ekim 2014, 18:10:48 »
Resimlerde ki çoğu mantarı avda görüyorum ama cesaret edip elimi bile değmiyorum
.kanlıca mantarı haricinde hiç birini tanımam bu sebeple toplamıyorum da.
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #7 : 29 Ekim 2014, 18:33:51 »
En güzeli bilmediğiniz mantarı yememek. Geçenlerde mantar ile alakalı bir program izlemiştim. Birbirine çok benzer mantarlardan biri zehirli iken diğeri değilmiş. Üstelik bazı mantar zehirlenme belirtileri hemen görülürken kimisi de 1-2 hafta sonra görülebiliyormuş. Böyle bir durumda tedavi zorlaşıyormuş üstelik organ yetmezliği gibi kalıcı hasar veya ölümlere sebebiyet de veriyormuş. Bir detay da zehirlenme durumunda yediğiniz mantardan veya kalan yemekten hastaneye götürmeniz gerekiyormuş.   

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
« Yanıtla #8 : 29 Ekim 2014, 19:12:12 »
Doğrusunu isterseniz biz de yenilebilir denilen (hatta çok leziz olanlar da dahil) hiçbir mantarı yemedik; mikoloji üstadı Jilber çoğu için zamanının geçtiğini daha toy zamanlarında yenmesinin uygun olduğunu söyledi (belki de riskli bir sorumluluğu almak istemedi)

Örnek verecek olursam aşağıdaki gibi birbirine benzer iki tür mantar var; sağdaki çok lezzetli olduğu söylenen ve avrupa mutfağında önemli yeri olan "amanita caesarea" (sezar mantarı - imparator mantarı), soldaki ise biyolojik rahatsızlıklar vereceği gibi delilik krizlerine de sokacak halüsinatif etkili bir mantar "amanita muscaria" (gelin mantarı ya da sinek mantarı)
Bu nedenle yemek ya da yememek konusunda ikilemde kalıyor insan.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #9 : 29 Ekim 2014, 19:57:58 »
doğada aç kalsam, çimen ya da ağaç kabuğu yemeyi aklım kesiyor ama mantara cesaret edemem heralde. ::)
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #10 : 29 Ekim 2014, 22:39:53 »
Çok güzel bir etkinlik olmuş bende mantara bayılırım  ^-^ çok şanslıymışsınız.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #11 : 29 Ekim 2014, 22:43:31 »
Mantar işi apayrı bir derya hakkaten güzel ve çok zevkli olmuşa benziyor..
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #12 : 30 Ekim 2014, 12:15:40 »
Geçtiğimiz hafta bende ailem ile birlikte mantar toplamaya gittik. Emin olduğum mantar türünden bir başka mantarı asla toplamam. Topladığım mantarların arasına yabancı mantar karışma ihtimalinden dolayı evde bir kez daha gözden geçirim.Önce tedbir.

Mantar toplamak  farklı bir olay benim için. Besin değeri falan filan hikaye,doğada olmak iyi geliyor insana. Kafanda tek bir amaç, o amaç dışında hiç bir şeyi düşünmemek...Dünyayı unutmak. Bu nedenle çok seviyorum. Dün yine mantarda idik. Tahmini 10 kg üzerinde mantar topladık 10 km lik bir alandan.

Haberlerde mantar zehirlenmesini duydukça üzülüyorum. Bu nedenle kendi ilçemde gördüğüm mantarları fotoğraflayıp bir arşiv hazırlamayı düşünüyorum. Bilimsel bilgim hiç yok. Bu nedenle paylaşımda bulunduğum  sayfaya katkıda bulunabilecek olanlardan şimdiden ricacı oluyorum.Lütfen bilginizi esirgemeyin( bu forumda bilgi esirgeyeni görmedim ama olsun adet yerini bulsun)

Not. Mantarları doğada yakın çekim fotoğraflayıp, bilgisayar ortamında büyüterek izleyince yediğimiz şeyin sadece mantar olmadığını görmek...yorumsuz.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU