Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden Bıçak - 3

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
Eğeden Bıçak - 3
« : 07 Aralık 2010, 00:07:49 »
Bir eğeden bıçak ta benden

Sadece ağız kısmının bir tarafını ve sapın bir kısmını avuç taşlama ile kestim
Kalanını babadan kalma yadigar bir motor ile yaptım. ve sadece ince taş vardı malesef
o nedenle bir tam günümü aldı. (Atölye resminde yadigarı görebilirsiniz elektrik motoru mandaren bağlanmış. takribi 40 yıllık veya fazla )Sap kısmıda Wenge + Gürgen. Gürgeni özellikle düz gürgen kullanmayıp kontraplak kullandım, çok katlı görünümden dolayı.

İnce işçilik özellikle sap kısmı biraz aceleye kurban gitti. Hem yorulmuştum hemde bir wenge parçasını deneme için keserken bıçağın ağzını bir parça kırdım. (4. resim)

Yeni bir makine alana kadar bir daha bu kadar kabadan başlamamaya, en azından profili çıkmış bir bıçakla başlamaya karar verdim.

Aşama aşama resimleri var ancak diğer makineden yükleyemedim. bir ara yüklerim.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Eğeden Bıçak - 3
« Yanıtla #1 : 07 Aralık 2010, 04:18:54 »
Sapın kendisi gerçekten biraz aceleye gelmiş gibi olsa da konstrüksiyonu çok ilginç, başarılı bir şekilde bir araya gelmiş, bıçak oldukça kullanışlı görünüyor. Sapların güzel bir yanı da ilerde dönüp daha güzelleştirmek mümkün, kullanıp daha rahat ve estetik bir hale dönüştürebilirsiniz, şu anki hali biraz fazla kalın ve düz, bir miktar zımpara/eğe veya raspayla şekillendirme işinden yararlanabilir gibi, ne dersiniz?
Elinize sağlık  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 07 Aralık 2010, 09:31:06 »
Elinize sağlık.

Metali menevişlediniz mi? Ağızda ufak bir çentik gördüm sanki. Eğer bu aşamayı atladıysanız sapı gözden çıkarıp metali menevişleyin derim. Sadece bir pense yardımıyla mutfak ocağında bile yapabilirsiniz bunu. Yeter ki ince yerlerin daha hızlı ısınacağını akılda tutup kontrollü bir şekilde çalışın.
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2010, 13:28:15 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #3 : 07 Aralık 2010, 09:59:12 »
Kaba görüntünün yanında son derece rahat, ve aslında bıçağın sapı resimlerdekinden daha güzel.  Ama tabiki herzaman düzeltme seçeneği mevcut. sanırım bu seçenek yüzünden de biraz daha baştan savma oluyor.

Biraz kullanıp değiştireyim diyeceğim ama nerde kulanıcağım? Artık kamp av balık işine de çok fazla gidemez oldum.

bıçağın ucu bir wenge parçasını keserken kırıldı yukarda yazmıştım zaten. çok sert diyemi kırılıyor bu kadar kolay ?
Ben menevişlemeyi  (200 derecede 2 saat bekletmekmi ?) ve ısıl işlemi bilmiyorum ve hiç de yapmadım ve eğe için gerekli olduğunu bilmiyordum.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 07 Aralık 2010, 11:22:06 »
Menevişleme için önerim:

Sırt aşağıda, ağız yukarıda olacak şekilde yatay ve ocağa fazla yaklaştırmadan, hızlı ısıtmaktan kaçınarak, bıçağın aldığı rengi takip ederek meneviş vermek ve rengi aldığını gördüğünde bir kenara koymak. Mutfak koşullarında bıçağı bir kupanın üzerine koymak yeterli olabilir gibi. Hani yanlışlıkla ıslatmazsın, iki tarafı da hava ile dengeli soğur falan.

Bıçağın ucunu alevin dışında tutmak faydalı olabilir. Çünkü zaten uçlar ve kenarlar gereğinden hızlı ısınıyorlar. Şanssızsan renk değişimlerinden de bunu görebilirsin.

Ben menevişleme renkleri çizelgesindeki maviden önce gelen sarı tonlarını tercih ederdim. 240-270 derece civarında görülen meneviş renklerini. Sefa ustam da geçenlerde bir eğe menevişlemişti onun yaptığına da bakmak faydalı olabilir.

Bkz.: http://www.bicaksanati.com/forum/metalurji/celiklerde-isil-tav-renkleri/

Menevişleme süresini uzun tutma mecburiyeti yok aslında. Menevişlemenin ilk 15-20 saniyelerdeki etkisi en fazla. Bu etki süre uzadıkça yavaşlıyor. ilk bir saat sonundaki etkiyi elde etmek için bir iki yukardaki meneviş rengine ocakta kısa süre çıkarmak yeterli olacaktır.
« Son Düzenleme: 07 Aralık 2010, 13:29:10 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 07 Aralık 2010, 11:25:46 »
Bıçağı kaynar suya atıp bir saat beklesen bile faydasını görürsün.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #6 : 07 Aralık 2010, 11:39:42 »
Tamam. ilk fırsatta menevişleyeceğim bıçağı.
Sonrada yeni bir sap yaparım artık da bu sapı nasıl çıkaracağım ? hadi kırdık kalıntıları nasıl temizleyeceğim ? yakmadan ?  ::)

muharip

• 133
  • Bilal 1977
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #7 : 07 Aralık 2010, 12:01:01 »
Hakan Bey elinize sağlık.

Bıçağın özellikle namlu bölümü güzel gözüküyor.

Benim merakımı celbeden husus birinci resimde bıçağın üzerinde durduğu ahşap zemin oldu. Bu masif ahşap mı yoksa parke mi? Masa yada çalışma zemini mi merak ettim.
Ustalık temkindir.

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #8 : 07 Aralık 2010, 12:32:52 »
Muharip bey teşekkür ederim

Benim merakımı celbeden husus birinci resimde bıçağın üzerinde durduğu ahşap zemin oldu. Bu masif ahşap mı yoksa parke mi? Masa yada çalışma zemini mi merak ettim.

İkea Ahşap kesme tahtası.
Tam aynısı değil (bendekinde lastik çerçeve var) ama benzeri. Almayı düşünenlere hiç tavsiye etmem. (her 2 haftada bir 1/2 litre mısır yağı ile ovalamayacaksanız) Kesme tahtası olmasına rağmen suyla hiç arası yok.

« Son Düzenleme: 07 Aralık 2010, 12:34:26 Gönderen: Atom Karinca »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 07 Aralık 2010, 12:42:20 »
Bizde de var aynı tahtadan, dönmesi problem olsa da çözümü basit, yukarı kenarlar kavis yaptığında tersini çeviriyorum, 1 gün sonra yine düz bir tahtamız oluyor. Şu kesme tahtlarının sentetiklerini sevmiyorum, ahşap gerçekten en uygun malzeme ama keşke stabilize bir kesme tahtası bulabilsek  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #10 : 07 Aralık 2010, 13:02:41 »
Sorun sadece eğilmesi değil. Bu benim 2. tahtam ilki çok çatladığı için değiştirdik.
Ancak bu da benim ihmal ve tembelliğimden ötürü çatlama eğiliminde.

Ahşap nem oranına göre sürekli çalışma halindedir.  (özellikle kalın ve/veya uzun olanı), o nedenle nem oranını sabit tutamaz iseniz çalışma yapacaktır. Nem oranını sabit tutmanın en bilinen yoluda üzerine koruyucu sürmek. Ama onu da nekadar kesme tahtası üzerinde isteriz o da tartışılır.

Yine en kolay yol ucuz bir bitkisel yağ (ayçiçek olmaz. zeytinyağı da koku yapar o nedenle mısır veya kanola)ile ovalamak (yedirmek) 2 hafta da bir bu işlemi yenilerseniz kesme tahtası yeni gibi kalır.  Ansiklopedik bilgi oldu bu  :D

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 07 Aralık 2010, 13:44:23 »
Tamam. ilk fırsatta menevişleyeceğim bıçağı.
Sonrada yeni bir sap yaparım artık da bu sapı nasıl çıkaracağım ? hadi kırdık kalıntıları nasıl temizleyeceğim ? yakmadan ?  ::)

Sap ile bıçak nasıl birleşti? Yapıştırma mı sap?

Fikirler:

• Eski bir kaba bıçağı koyup bıçağı kaynar suda 1-2 saat pişirin. Bir ihtimal sapa bir şey olmaz ise bıçağın menevişi de az da olsa olmuş olur, siz de bu haliyle kullanırsınız. Ama eğer sap ayrılmaya niyetlenirse o zaman siz de sapı söküp bir de ocak üstünde ısıtarak menevişlersiniz. ->  Bu sivri akıllık etme yöntemi.
  • Ahşabı bıçak, keski, testere ve ile parçalamaya, koparmaya başlarsınız, gittiği yere kadar saptan kurtulursunuz. -> Bu da kaba kuvvet yöntemi.
  • Bir diğer sivri akıllılık yöntemi de sapı ıslak kağıt havluyla kat kat sarıp, bıçağın ucuna da bir parça hıyar/patates  takıp ocak üzerinde ısıtmaya başlar. Ortalarda renklenmeyi görünce uçtaki hıyarı/papatesi çıkarıp az daha ısıtıp kenara koymak. Bunun risklerini ben bile söyleyemiyorum. En azından ucu baştan örtmezseniz önce ucun renklendiğini göreceksiniz diyeyim. Uca takılan nesne leke de yapabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #12 : 07 Aralık 2010, 14:12:13 »
Yöntemlere bayıldım  :D

Evet sap yapıştırma percinsiz. ama sanırım sapın ayrılacağı filan yok. (yada öyle görünüyor)
1. yöntemi deneyeceğim. çaydanlığa sapa gelene kadar su koyup kaynatmayı düşünüyorum. sürekli su ilave ederim olmazsa bu yöntemle yapamazsam da kaba kuvvet yöntemi ile zorda olsa kesin hallederim.
3. yöntemi kesin başaramam  :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 07 Aralık 2010, 14:23:57 »
1. yöntemi uygularken yine hatırlatayım sonuçta bıçağı tek parça olarak sağlam almak da var sap ile namlunun ayrıldığını görmek de...

Bir uyarı yapayım, bıçağın metal kısmının ısıtma kabına değmemesi iyi, değen noktanın sıcaklığı 100C'yi aşabilir. Yöntem olarak bıçağın ucunu ufak bir parça mantara batırmak önerimdir. Gerçi yapmasanız da bıçağın ucu 400C'ye gelecek değil hani.  ;)

Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #14 : 07 Aralık 2010, 15:04:50 »
Yöntemler süper  :))  :2up
100 derece çok az ama meneviş için. En güzeli şöyle 170-180 derecede bir fırına olduğu gibi atın, zaten 10-15 dakikada yapıştırıcı koyuverir kendini, hafiften "gürgen fırında" yemeği olacak ama naapalım :) 180 derece civarı tavsiye edilen en düşük meneviş değeri civarıdır. Daha altında pek de kırılganlık azalmaz. Büyük ihtimal zaten aşırı ısınan sap hemen atıverir kuyruktan kendini. En fazla bir iki çekiç darbesi ister. 1 saat bıçak piştikten sonra zaten menevişini almış olur. Sapı fazla bekletmeyin ama önce sapı çıkarmaya çalışın, fazla durunca her yer duman olur  :-\

Kipmen Sanat web sitesi

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #15 : 07 Aralık 2010, 15:23:07 »
Benim aklımada direk fırına atmak gelmişti ama alev almasada dumandan boğulurum herhalde :) 200 derecede duman ve gaz çok olursa, kıvılcımla alev bile alabilir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #16 : 07 Aralık 2010, 15:31:40 »
Bahçede de başka bir yolu deneyebilirsiniz. Bir su dolu tencereye ya da kovaya sadece bıçağın namlusunun suyun içinde kalacağı şekilde bıçağı askıda tellerle tutturup sonra kabza kısmına hiç acımadan şaloma ile saldırmak. Elinizdeki sap yanacaktır ama sağlıklı bir şekilde bıçağı meneviş yapma şansına sahip olursunuz bu işlemden sonra... Kuyruğun suyunun kaçması önemli değil, zaten ben de kuyruğu genelde şaloma ile yumuşatırım her zaman...

Kipmen Sanat web sitesi

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #17 : 07 Aralık 2010, 15:58:56 »
Anlaşıldı her halukarda sap elden gidecek
zaten kimsede begenmemişti.  :D
girişelim bakalım. önce sucak su testi bakalım kaynar suda bırakacakmı kendini.

« Yanıtla #18 : 07 Aralık 2010, 18:12:18 »
Öncelikle eline sağlık, eğeden bıçak yapmak oldukça tozlu bir iş geçmiş olsun diyorum. Suyun 100 derecede kaynadığını düşünürsek bu sıcaklıktaki meneviş eğenin dişinin kovuğuna yetmez ;) 250 derece meneviş sonrası benim ölçtüğüm sertlik 61.5 HRc idi ben daha düşük bir sıcaklığı tavsiye etmem. Sapı kaybetmeden menevişlemek mümkün aslında, saba bir kaç kat ıslak bez sarıp, bir küçük şişe suyu da hazır tutup, ağzı yukarıya sapı aşağıya gelecek şekilde ( 30 derece civarı) ocakta ısıtmaya başla ve sapı tuttuğun elin yanmaya başlayınca şişeden sadece sapa sardığın ıslak bezin üzerine gelecek şekilde su dök. Bu arada renkleri de kontrol edip uygun renge geldiğinde işlemi bırakırsın. Sapa hiç zarar vermeden menevişleme olduğunu göreceksin ;) Meneviş renklerini beğenmediğimden, ip sardıktan sonra yeniden zımpara yapıp bu şekilde yeniden meneviş vermiştim, ip zarar görmedi, elim yanmadı. Denemeye değer

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
« Yanıtla #19 : 07 Aralık 2010, 18:32:12 »
Ben bıçak haşlamaya başlamıştım yaklaşık 30 dakikadır kaynıyor su

Bakalım eğer sap çıkarsa ne ala, çıkmazsa dediğiniz gibi de yaparız. nasıl olsa ilk meneviş denemesi :)