Bıçak Sanatı - Forum

farklı taşlama eşiği hakkında.

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
farklı taşlama eşiği hakkında.
« : 26 Ekim 2014, 13:15:18 »
Arkadaşlar aşağıdaki taşlama eşiği nasıl yapılır. İşin sırrı iç bükeyliktemi düz taşlamayla yapılamazmı?

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: farklı taşlama eşiği hakkında.
« Yanıtla #1 : 26 Ekim 2014, 13:26:15 »
Yapılır tabi. Hatta geçen seneki DTE de bıçağı ben bu şekilde yapmaya çalışmıştım. Taşlama eşiğini namluya doğru açı vererek açılıyor. Birde balıksırtı veya büyük çaplı yuvarlak eğe kullanabilirsin. İlk yuvarlak eğe ile eğeleme yaparken taşlamanın bitimine kadar eğe yapmıyorsun. Az bişey açsan yeterli. Daha sonraki eğeleme işlerinde ilk açtığın açıya paralel eğeleme yapılıyor. Taşlama eşiğine yakın yerleri balık sırtı eğe ile açabilirsin veya taşlama eşiğine yakın yerlere eğe fazla vurmuyorsun. En son zımpara yaparken eğer benim yöntemimle yaparsan zımparayı bir miktar dışarı sarkıtıyorsun veya zımparayı bağladığın yerin köşesini yuvarlatıyorsun.

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
« Yanıtla #2 : 26 Ekim 2014, 13:32:30 »
Yani taşlalama eşiğini açakken kademeli olarak yukarı doğru çıkıyoruz. Bu ağızda açı farkı oluşturmuyormu. Birde Eğelerken kavis bu kadar düzgün nasıl çıkıyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 26 Ekim 2014, 13:39:34 »
Aslında yukarı doğru değilde namluya doğru kademeli eğeleme yapılıyor. Böylelikle namluda açı farkı olmuyor. Taşlama eşiğin bulunduğu yer içbükey olduğu için zımpara sırasında bu kavis kendiliğinden oluşuyor. İlk açılan açıya göre bu kavis de değişiyor. Benim verdiğim örnekte açı biraz daha dar. Sizin örnekte daha çok açı verilmiş.

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
« Yanıtla #4 : 26 Ekim 2014, 13:45:37 »
Salim usta yardımın için teşekkür ederim.Şimdi biraz anladım. Uygulama yapmadan tam olarak idrak edilececek bir şey değil.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #5 : 26 Ekim 2014, 13:55:15 »
Teşekkürler üstad. Ben de merak ediyordum bunu.