Bıçak Sanatı - Forum

130 yıllık KAMA

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
130 yıllık KAMA
« : 22 Ekim 2014, 20:45:11 »
Evet saygıdeğer Ustalarım, sevgili Forumdaşlarım. Bugün Sarıyerde kurulan Antika Pazarını dolaşırken bir Kamaya rastladım. Elime alıp biraz inceleme fırsatımda oldu..
Satıcısı, "Bizans kaması, bende bir Rumdan aldım.. Ermeni de olabilir" dendiyse de bana pek inandırıcı gelmedi.. zira bu tür kamalar kafkas kökenli diye biliyorum.. tabi ustalar daha iyi değerlendirmede bulunacaklardır..
fotolarda da görüldüğü üzere kamanın üzerinde 1884 tarihi yazılı, yani 130 yıllık bir kama.. işin bu kısmıda biraz muallak gibi.. bu kadar yıl, bukadar az korozyon olabilir mi? sizce de.. görünen paslar yüzeysel çünkü.. yanlız kabzede korozyon daha fazla resmen kurt yemiş gibi bazı bölgeler..
dediğim gibi elime alıp inceleme fırsatım olduğu için bir cetvel bulup ölçülerine de baktım.. namlu 31 cm, kabze 13 cm, tam boy 44 cm, en 3 cm, kalınlık 3mm.. kabze boynuz, pimler zannediyorum pirinç..
kını ise ahşap üzeri deri giydirilmiş.. çeliği esnek, bir yüzünde işleme var diğer yüzde yok, kan oluğu diye tabir edilen olukların uca doğru bitimleri farklı noktalarda bitiyor.. kabze normal bir insan eline göre ufak gibi,  dört parmaktan daha dar.. bir bayan yada çocuk eline daha iyi oturur gibi..
expertiz raporu gibi oldu ancak sorula bilecek soruları düşünerek yazayım dedim..

not l: fotolar telefonla çekildiği için kalitesi düşük oldu affınıza mahcuben..

not ll: ilgilenen veya satın anlamak isteyen olursa yardımcı olabilirim..
"Maksatların anası sabırdır"

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
Ynt: 130 yıllık KAMA
« Yanıtla #1 : 22 Ekim 2014, 20:47:17 »
Fotoların devamı..

Cemal

• *
  • 16
  • Meslek: ögretmen
« Yanıtla #2 : 11 Kasım 2014, 21:42:20 »
Tebrikler, güzel bir kafkas kamasi numunesi bulmussun bence. Bende de benzeri iki tane var. Bendekilerin saplari da yazdigin gibi oldukca kisa. Bu kama tipi kafkaslarin ötesinde bütün Rusya'da yaygin, 'kincal' falan diye de geciyor.
Cemal

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
« Yanıtla #3 : 09 Aralık 2014, 19:29:11 »
ilgilenen arkadaşlar olabilir diye buradan resimlerini yüklemiştim..
fakat kama satılmış arkadaşlar.. bilgilerinize