Malum siteden becker bk2 ye benzeyen 420hc 4mm profil aldım. Almadan kafamda planı yapmıştım ancak çeliği elime aldıktan sonra başlayamadım. Ya kullanılmayacak hale getirirsem diye kendime sorar oldum. Bir bıçağım olsun istiyorum ama amacım haliyle öğrenmek olacak ilk denememde. Bıçağada, benim öğrenmeme de faydası olması açısından bu başlığı açtım, yardımlarınızı bekliyorum.
1- Sefa Çabuk yöntemi ile ağız açmayı düşünüyorum bu yeni başlayanlar için uygun mudur?
Pratik, yeni başlamaya görece uygun yöntemdir ama bunun mantığını iyi kavramak tabi ki gerekli.
2- Bıçak bushcraft için. Scandi ağzın uygun olduğunu okudum. Bu malzeme için ağız kaç derece olmalıdır?
Isıl işlemden önce kaç mm ağız bırakmalıyım?
Scandi taşlamanın aslında en büyük avantajı bıçağı yapan için. Kullanıcıya sağladığı kolaylık bir derece ve göreli ama bunun taşlamasını açmak açının fazlalığından ve üretilen talaşın azlığından dolayı daha kolay.
3- Ağzı açtıktan sonra perdah(anladığım çizikleri giderme) yapıcam. Gerilimden çatlamaması için delikler havşalanacak. Bıçağın sırtındaki keskin köşe yuvarlanmayacak değil mi?
420 HC - tabi bendeki dokümanda (Latrobe - LSS 420 HC) diğer firma dokümanlarına göre farklılık olabilir ama - azami sertlik için 1025C sıcaklıkta, azami dayanım için 982C sıcaklıkta 30dk demlendikten sonra hava, basınçlı gaz yada ılık yağda su verin diyor. bu ortamların namlı sıcaklığını aşırı hızlı değiştirmeyeceğini düşünürsek - ki yağ için bu konuda çekincem var - sırttaki keskin köşeler sorun olmaması ihtimali var diye düşünüyorum. Ancak mecbur değilseniz sırtta yine de köşe bırakmayın. Ateş çubuğu çakmak için sırtta keskin köşe isteyenler de bunun için ısıl işlemden sonra sırtı yeniden taşlıyorlar.
4- Sonrasında ısıl işlemi de kendim denemek istiyorum. Bunu yapabileceğim tek yol şuan kömür gözüküyor. Bu yöntem elimdeki malzemeye uygun olur mu?
Benim anladığım kadarıyla kömüre alttan hava vericem, bıçağı içine koyucam, turuncu olduğunda alıp sıvıyağın içinde soğutucam. Bu şekilde yeterli ısıya çıkabilir miyim?
Isıl işlemi yukarda da kısmen anlattım. Gerekli sıcağa kömürde tabii ki çıkabilirsiniz ama hangi sıcaklığa çıktığınızdan emin olmanızın yanında gereken demlenme süresi boyunca tufal oluşumunu ve karbon kaybını engellemeniz, sıcaklığı dengede tutabilmeniz pratik olarak ihtimal dışı gibi.
Bıçağı bir ısıl işlemciye vermenizi öneririm.
5- Bıçağı gerekli sertliğe ulaştırabilir miyim? Meneviş için soruyorum. Meneviş yapmam gerekirse kaç derecede hangi sıcaklıkta yapmalıyım? Fırında telin üzerine mi koyucam yoksa özel bi ayak mı yapılıyor?
Her şey yolunda gittiyse 250-260C arası menevişlemeyle azami tokluğa ve 52 HRC civarı sertliğe ulaşırsınız. 149C için 53-54 HRC sertlik alırsınız deniyor. Meneviş süresi de 1 saat. Menevişleme de iki kere.