Bıçak Sanatı - Forum

ilk bıçak yapımı denemem

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: ilk bıçak yapımı denemem
« Yanıtla #20 : 19 Ekim 2014, 13:32:08 »
İki önerim daha olacak naçizane: Sanki bıçağın en ucu sivri değil gibi, resimden bana öyle geldi. Birde, sapta arkayı yuvarlatmak dışında bir işlem yapmayın. balçak kısmı olduğu gibi kalsın bence. Yüzey yeterince temiz mi?

Pim deliklerini açmayı da (açılan delikler ayrıca havşalanacak.) unutmayın!  >:D
« Son Düzenleme: 19 Ekim 2014, 13:42:44 Gönderen: egeleme_rampasi »

Sertaç Uğur

• 100
  • Meslek: mimar
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #21 : 19 Ekim 2014, 13:46:05 »
İki önerim daha olacak naçizane: Sanki bıçağın en ucu sivri değil gibi, resimden bana öyle geldi. Birde, sapta arkayı yuvarlatmak dışında bir işlem yapmayın. balçak kısmı olduğu gibi kalsın bence. Yüzey yeterince temiz mi?

Bıçağın uç kısmı parmağımı delecek kadar sivri ancak fotoğrafta anlaşılmıyor. Balçak kısmında metale müdahale etmeden, sadece ahşapta yapacağım şekli belirttim çizgi ile.. bir de yüzeyi özellikle zımparalamadım, aksine eğe ile çizdim ve doku yaptım.. işaretlediğiniz noktayı eğe ile birazdaha uğraşarak yok edeceğim.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #22 : 19 Ekim 2014, 13:58:42 »
Eğe kaba işçidir. (Elmas saatçi eğeleri hariç) Su verilmiş namluda eğe izleri, kullanırken hiç ama hiç hoşunuza gitmez! Taşlama çizgisini belli etmek için kolaya kaçmışsınız.

Namluya artık eğe sürmeyin.

Düz bir cam yüzey bulun, Pritt zamk ile yüzeye zımpara kağıdı yapıştırın. Ve 80 kumdan başlayarak 400 kuma kadar, bir önceki kumdan kalan zımpara izleri yok olana dek zımparalayın. İzler yok olur olmaz zımparalamayı kesin. Önce eğe ile açtığınız izleri sileceksiniz elbette.

En sonki zımparalama aynı eğe ile yaptığınız gibi boyuna olsun, böylece taşlama çizgisi yeniden ortaya çıkar.

Bu işi yaparken yanınızda büyüteç bulundurmakta çok fayda var, en azından ben çok faydalandım...
« Son Düzenleme: 19 Ekim 2014, 14:03:24 Gönderen: egeleme_rampasi »

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #23 : 19 Ekim 2014, 14:27:21 »
Yorum ve tavsiyeniz için teşekkür ederim.

Daha önce belirttiğim gibi zarif bir bıçak yapmak önceliğim değildi. Aksine çalışan ve çizilip ezildiğinde üzülmeyeceğim biraz kaba ve az işlenmiş görünümüne sahip, kısacası ilkel bir görüntü istiyorum. O nedenle düz yüzeyi çizdim. Başta taşlama açısını dahi düşünmemiştim. Ama gelen yorumlar neticesinde zorunlu hissettim kendimi. Bu bıçakta çok çalışkan bir görüntü yapmak istiyorum. Isıl işlemden sonra yer yer karartıp eski görüntüsü vermeyi dahi düşünüyorum.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #24 : 19 Ekim 2014, 15:29:52 »
Acele eymeyin ve olabildigincr sabırlı olun bu işin sırrı bu :)

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #25 : 20 Ekim 2014, 09:07:07 »
Elinize sağlık çok güzel olmuş,
Ünye

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #26 : 25 Ekim 2014, 13:22:07 »
İlk bıçak denememin ısıl işlemi için profilimi taner ustaya ilettim ve yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum. Umarım başarabilmişimdir.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #27 : 25 Ekim 2014, 13:58:18 »
Resim yok mu??

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #28 : 25 Ekim 2014, 20:26:15 »
Bundan iyisi can sağlığı, elinize kolunuza sağlık.. Devamını bekliyoruz..  :)

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #29 : 14 Kasım 2014, 12:10:38 »

Profil lamanın son hali... sıra geldi kabzaya. 6mm ceviz kullanacağım 6+4+6 toplam 16mm kalınlıkta bir kabza olacak. 6mm pirinç pimlerim de hazır...

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #30 : 14 Kasım 2014, 15:10:02 »
bence 6mm az olur. kabzayı düz bırakmak zorunda kalırsınız. ergonomik olması için şekillendirmek gerekir. en az 10mm kullanın.
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #31 : 14 Kasım 2014, 15:15:38 »
İyi olmuş iyi. Beğendim.

« Yanıtla #32 : 14 Kasım 2014, 17:05:16 »
Burun kısmında ve taşlama eşiğinin olduğu yerde biraz daha iş var bence. Taşlama açısı oralarda devam etmemiş, küçük bir dokunuşla halledilebilir. Gayet güzel gidiyor  :2up

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #33 : 14 Kasım 2014, 17:33:57 »
ilk bıçağa göre oldukça iyi sayılır ellerine sağlık  ;)

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #34 : 15 Kasım 2014, 12:49:54 »
bence 6mm az olur. kabzayı düz bırakmak zorunda kalırsınız. ergonomik olması için şekillendirmek gerekir. en az 10mm kullanın.

Daha önce bir bıçağa 10 mm ceviz kabza yapmıştım, ne kadar işlesem de ellerim küçük olduğu için kavramam açısından büyük geldi. O nedenle 6mm ceviz ile deneyeceğim bu sefer. Yanları düz olursa bora nın bıçaklarına benzer , onları da kabza olarak sade ve hoş buluyorum. Benim için mahsuru olmayacaktır. Küçük olsun ki sallarken eliöden çıkmayacak kadar sıkı kavrayabileyim. Teşekkür ederim.

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #35 : 15 Kasım 2014, 12:53:24 »
Burun kısmında ve taşlama eşiğinin olduğu yerde biraz daha iş var bence. Taşlama açısı oralarda devam etmemiş, küçük bir dokunuşla halledilebilir. Gayet güzel gidiyor  :2up

Halkısınız ustam. Ben birazcık aceleci davranıyorum bir an önce bitirmek adına ancak bazı kusurları da görmezden geliyorum. Sizden de yorum olarak gelince mecbur hissediyorum düzeltmeye. Burada aşama aşama paylaşmamın nedeni de bu. Size sormasam kafamdan öylesine birşey yapar geçerim lakin güzel sonuç için fikir alışverişi ve tavsiyelere uymak lazım benim adıma. :)

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #36 : 15 Kasım 2014, 12:54:30 »
İyi olmuş iyi. Beğendim.

Çok teşekkür ederim :) elimden geldiğince uğraşıyorum.

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #37 : 15 Kasım 2014, 12:57:07 »
ilk bıçağa göre oldukça iyi sayılır ellerine sağlık  ;)

Çok teşekkür ederim :)

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #38 : 15 Kasım 2014, 14:41:34 »
 elinize saglık  biraz sabırla bu iş oluyomuş demek yanlız skandimi olucak? oyleyse taşlama yüksek olmuş gibi

Sertaç Uğur

• 100
« Yanıtla #39 : 15 Kasım 2014, 16:06:02 »

Sefa ustam dediğiniz gibi burundaki ve taşlama eşiğindeki bozukluğu elimden geldiğince düzelttim. Sap malzemesi de elime geçince sapa başlayacağım artık..