Bıçak Sanatı - Forum

2. ve 3. bıçaklarıma başladım.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
Ynt: 2. ve 3. bıçaklarıma başladım.
« Yanıtla #80 : 24 Kasım 2014, 22:35:46 »
Eve gelir gelmez pin başlarını eğeledim ve zımparasını tamamladım.Çekici de oldukça dengeli vurmaya çalıştım, balçağı zedelersem içimin oldukça zorlaşacağını bildiğim için :) bunlar da fotoları;
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

• 1805
« Yanıtla #81 : 24 Kasım 2014, 22:36:28 »
Ve son foto arkadaşlar.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #82 : 24 Kasım 2014, 23:19:47 »
eline koluna sağlık 10 numara olmuş.

• 1805
« Yanıtla #83 : 25 Kasım 2014, 00:51:29 »
eline koluna sağlık 10 numara olmuş.
Çok teşekkür ederim Taner ustam,hayırlı geceler diliyorum.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #84 : 25 Kasım 2014, 01:03:02 »
Gayet güzel. Tebrikler. Bu işte yeteneklisiniz. Deneyimle sayılı ustalardan olacaksınız bence.

Sanatçı olmak için ise hayal gücü lazım. O var mı? İlerde göreceğiz...

• 1805
« Yanıtla #85 : 25 Kasım 2014, 01:10:18 »
Gayet güzel. Tebrikler. Bu işte yeteneklisiniz. Deneyimle sayılı ustalardan olacaksınız bence.

Sanatçı olmak için ise hayal gücü lazım. O var mı? İlerde göreceğiz...
Güzel yorumun için teşekkür ederim Mustafa Bey.İnşallah.biraz itina gösterip daha dikkatli çalışınca güzel birşeyler çıkabiliyor aslında.bu herkes için geçerli tabi.hayırlı geceler dilerim.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #86 : 25 Kasım 2014, 03:02:19 »
Gayet güzel. Tebrikler.cok güzel ellerinize saglik
Bu işte baya yeteneklisiniz. :2up :2up :2up

foreverliving22

• 1262
  • Mesut KOCATOROS
  • Meslek: Muhasebe
  • Yer: İstanbul / Sultangazi
« Yanıtla #87 : 25 Kasım 2014, 08:34:36 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık
Ünye

• 1805
« Yanıtla #88 : 25 Kasım 2014, 09:26:22 »
Gayet güzel. Tebrikler.cok güzel ellerinize saglik
Bu işte baya yeteneklisiniz. :2up :2up :2up
Teşekkür ederim Yılmaz ustam.Almanya ya selamlar  :)

• 1805
« Yanıtla #89 : 25 Kasım 2014, 09:28:10 »
Çok güzel olmuş ellerinize sağlık
Teşekkür ederim Mesut kardeşim  :)

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #90 : 25 Kasım 2014, 12:50:33 »
Namlu güzel de sap/balçak kısmının biraz daha işi var. Balçak ile sapın sol üstü arasında  aralık kalmış gibi gördüm. Mutfak bıçağında hijyen açısından sıkıntılı olur. Orayı ya sap malzemesinin talaşı ile karıştırılmış epoksi vb. birşey ile doldurabilirsiniz. Yahut dremel, el testeresi ile sap balçak arasına komple ince bir kanal kesip, pirinç vb. metal bir teli çakıp yapıştırabilirsiniz belki.
« Son Düzenleme: 25 Kasım 2014, 12:53:31 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

• 1805
« Yanıtla #91 : 25 Kasım 2014, 14:07:08 »
Namlu güzel de sap/balçak kısmının biraz daha işi var. Balçak ile sapın sol üstü arasında  aralık kalmış gibi gördüm. Mutfak bıçağında hijyen açısından sıkıntılı olur. Orayı ya sap malzemesinin talaşı ile karıştırılmış epoksi vb. birşey ile doldurabilirsiniz. Yahut dremel, el testeresi ile sap balçak arasına komple ince bir kanal kesip, pirinç vb. metal bir teli çakıp yapıştırabilirsiniz belki.
+ 100.  Ahmet ustam uyarılarınız için çok teşekkür ederim.Sözlerinize aynen katılıyorum.Buna meydan vermemek adına inanın bir balçağı,bir micartayı sürekli eğeledim.ilk pinin balçağa çok yakın olması büyük bir sıkıntı.ikidir başıma geliyor ama üçüncüsü olmayacak.Nekadar özendiysem montajdan sonra ayrık kaldı,fakat micarta tozunu bir pet bardağa katmayı da akıl ettim.Yalnız dış kısma bir kaplama olmayacağından,nekadar sağlam olur?gibi bir şüpheye vardım.Kabzeyle balçak arasına yapılacak bir şerit çok dahiyane bir fikir ve en mantıklısı bence.hemen bugün olaya el atıyorum ustam,Sağlıcakla kalınız.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #92 : 25 Kasım 2014, 14:18:07 »
Açıkçası ben bir tek balçağın şekli ve perçinlemesini sevmedim. Bunun dışında çok güzel bir iş çıkmış. Ellerine sağlık.
Kullanımı nasıl?

• 1805
« Yanıtla #93 : 25 Kasım 2014, 16:52:07 »
Açıkçası ben bir tek balçağın şekli ve perçinlemesini sevmedim. Bunun dışında çok güzel bir iş çıkmış. Ellerine sağlık.
Kullanımı nasıl?
Teşekkür ederim Salim ustam.Elimde 5*30mm paslanmaz lama vardı.Bıçağın eniyse 45mm .bu japon aşçı bıçağın orjinalinde balçak yoktu.günlük kullanımda tehlike yaratacağından balçağı gerekli gördüm.balçaklı bıçak modellerinde özellikle bu SABATİER ler ünlüdür.nasıl yapmışlar diye inceledim.Aşarı yukarı benimkiyle aynı,yalnız namluya bakan kenar yapısı çok ince tutulmuş.bu kısıma perçin koymamam gerekirdi aslında.üst kısma 2 adet perçin yapsam,Bu seferde yanaklar ayrık kalıyordu.profil ince de olsa V şekilli sonuçta.alttaki linere bile aynı şekle sokmak zorundasınız.Bu zorlukları düşünerek balçak yapmalarını biz acemilere öğütlemek isterim.Usta arkadaşlarıma birkaç sorum olacak.pinlerin gözükmemesini nasıl sağlıyoruz?gümüş tel kaynağı buna çözüm olabilırmi? Buarada Salim ustam bıçak oldukça kullanışlı oldu.sanırım 2.5mm kalınlıkta ve çok hafifti.balçakla birlikte ideal dengeye kavuşmuş oldu.

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #94 : 27 Kasım 2014, 21:57:34 »
oh oh ellerine sağlık abi çok güzel olmuş çok beğendim ama balçaktaki pimler görselliği biraz boşmuş onun dışında çook güzel duruyor :2up
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

• 1805
« Yanıtla #95 : 27 Kasım 2014, 22:18:37 »
oh oh ellerine sağlık abi çok güzel olmuş çok beğendim ama balçaktaki pimler görselliği biraz boşmuş onun dışında çook güzel duruyor :2up
Sağolasın Devrim kardeş.Pimler maalesef her defasında belli oluyor.Bunun gözükmemesi için kesin bir yöntem vardır aslında ama henüz bilgi alamadım.Bunu estetik hale getirmek için bakır pin kullandım.Alışılagelen birşey olmadı için,tekrar paslanmaz pinle değiştirdim.

• 1805
« Yanıtla #96 : 08 Ocak 2015, 14:27:18 »
Arkadaşlar Şobu zukuri tantoyu hazır ısıl işleme göndermişken,çoktandır yapılmayı bekleyen 3. bıçağımı tamamlıyayım dedim.Profili hatırlarsanız daha önce bir gün boyunca sirkede bekletmiştim(ısıl işlemde oluşan tufalleri azaltmak için)İşleme başlarken öncelikle el matkabına 60 kum yuvarlak zımpara bağlayarak başladım.Daha sonra önceden yapmış olduğum kağıt micartayı hazırladım.Micartanın kalınlığı takribi olarak 11-12mm civarındaydı.Bıçağın kalınlığıyla birlikte oldukça fazla geliyordu.Ben de mengeneye dik şekilde bağlayıp,bir bıçak yardımıyla ve çekiçle tıklayarak her iki kabzalık micartayı da 2 şer parçaya ayırdım,alt kısımlarının, bıçağa sorunsuz birleşebilmesi için törpüyle tesviyesini yaptım.Deliklerini açıp epoksiyle yapıştırdım.

• 1805
« Yanıtla #97 : 08 Ocak 2015, 14:46:39 »
Arkadaşlar kabza malzemelerini 2 adet ahşap arasında mengeneyle sıkıştırıp 20 saat kadar bekletiyorum ve oldukça sağlam bir birleşme sağlanıyor.Sonrasında kabze işleme işlemine geçtim.Yarım yuvarlak eğem ince diş olduğundan fazla yemediği için işlemi başlangıçta ağaç törpüsüyle,sonra da yarım yuvarlak eğeyle tamamladım ve 400 kuma kadar zımparaladım.Pin ve ipin geçeceği delikler 6mm matkapla önceden delmiştim,fakat Parakort ipin 6mm dış çaplı borudan geçemiyeceğini farkedip bunu 8mm ye çıkarmak istedim.Micartayı delerken yüksek devir,profilde ise düşük devirle de işlemi bitirdim.Ancak profil önceden delik olduğu halde ve kabze bölümü yumuşak olduğu halde 2 adet matkap ucu yandı.malzeme oldukça iyi sertleşmiş.Bir de perdah işlemi çok zor oldu.Arkadaşlar siz siz olun özellikle d2 çeliklerin perdah işlemini ısıl işlemden önce iyi yapın,bir tavsiye sadece  ;D

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #98 : 08 Ocak 2015, 14:49:49 »
Bu çeliklerde sadece namluyu sertleştirip kabzayı sertleştirmeme şansı yok namlu neyse kabzada aynı sertliktedir.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

• 1805
« Yanıtla #99 : 08 Ocak 2015, 14:55:47 »
      • Çelik: d2
        • Namlu:140mm
        • Kabze boyu:110mm
        Kabze mlz:Kağıt micarta
      Pinler:6mm pirinç boru
      • Ayrıca-8mm aliminyum boru(Paracord için)
      • Siyanoakrilat kaplama