Üstadlar, yaşıtlar , abiler hepinize merhaba..
Herkese selamlar en başta.. Forumda yeniyim gün içerisinde kendimi tanıttım..
Küçüklükten bu yana hep çakı merakım oldu.
Kendi bütçemizle ufak tefek birkaç çakı topladık işte sizlerle paylaşayım istedim.
Hepsi ucuz modeller bu arada beklentiler yüksek olmasın

.
Bu arada bugün ufak bir alışverişe çıktım bıçaklarla alakalı.
Forumda sürekli okuduğum fiyat performans oranı iyi denilen opinelde çok hevesim vardı. Bursada öğrenciyim bu arada.
Bende pazar pazar ardım bursadaki bıçakçımı, dedim abi geliyorum, buyur gel dedi.
Bileme için araç gereç ihtiyacım vardı, bıçakları birbirine sürte sürte nereye kadar.
Gitmişten 1 inox opinel bir karbon çelik opinel 1 ucuz colombia marka otomatik açılan çakı, 1 adet solingen masat ve birde biley taşı aldım.
Lakin çok tecrübesiz olduğum için size sorularım olacak. Öncelikle fotolarla başlayalım.
Alttakiler bütün çakılarım ve masatım. Birde crkt marka ince ufak bir model var. Arabamda durduğu için burada yok malesef

.
Bu arada fotoğraflar biraz amatörce oldu,ama göz yormaz ins.

1 kaç sene önce bir çin sitesinden büyüklüğünü beğendiğim için sipariş etmiştim. Columbia marka ucuz bir bıçak. Kullanmayı bilmediğimden sağa sola savurup bahçe otları temizliğinde haşat etmişiz

. İlk masat kullanma tecrübemden sonra azcık kıvama geldi.Fiyatını tam hatırlamıyorum ama 10 20 dolar arası idi sanırım..

Çok merak ederek aldığım, sırf okuyarak hasta olduğum bıçak opinel. Bu gün temin ettim ve tam emin olmamakla beraber uygun fiyata aldım sanırım. İkisine toplamda 35 TL verdim. Carbon olandan yüzde yüz emin değilim çünkü namluda carbon yazmıyor ama kabzada yazıyor. Heralde carbondur kendisi. Biri no:9 carbon diğeri no:9 inox model. Sadece no:9 vardı abinin elinde, aklımda 7 no vardı aslında ama bu kısmetmiş. Büyüklüğü çok rahatsız etmedi.Yalnız anlayan abilerimden bir ricam var. Bunların sapları ne ağacıdır tam olarak, çakılar resimlerden anlaşılabildiği kadarıyla orjinal opinelmidir , ve carbon olanı kısa süre içinde özenlice, desenli şekilde karartmak istiyorum bu işlemi nasıl yapabilirim. Bir videoda adam hardalla karartıyordu mümkünmüdür ?.Ve son olarak çakılar şuan keskin gibi geldi bana ama kol kıllarını almıyor.(yani keskinlik tabirinin tanımı bana göre kıl alması olduğu için böyle söyledim yanlışsa düzeltebilirsiniz) normalmidir. ? Birde opineller sanırım tek ağızlı çakılar bileyleme gerektiğine nelere dikkat edilmelidir ? .

Bu çakı ise yine columbianın, muhtemelen aldığım fiyatı bile çok haketmeyecek bir çakısı. Alma sebebim kabzasını çok beğenmem ve tam sustalı gibi olmasada yaylı mekanizma ile seri açılıyor oluşudur. Üstümde taşımak gibi bir amaçla kesinlikle alınmadı bu arada.. Fiyatı 35 tl dedi ki asla vermem dedim abi seni üzmüyorsa 15 lira veririm. Biraz üzdü galiba ama verdi 15 e. Kendi kaça alıyordur orasını bilemeyiz tabi ama demekki sıkı pazarlık yapmak gerekiyormuş .

Bu çakı ise Bursa malı gene daha önceden aynı abiden aldığım bir çakı. Kilit mekanizması yok ama tam tabiri caizse dede çakısı gibiydi çok beğenerek almıştım. İlk aldığımda hakikatten çok keskindi diyebilirim. Sonra bir ağacı yontmaya çalışırken yanlış kullanımdan dolayı çok hafif ağzı eğildi. Düzeltelim derken, ağızdaki yamukluğu düzelttik ama , keskinlik epey azaldı. Bugün masatımla biraz uğraştıktan sonra yine koldaki bacaktaki kılları alacak kıvama geldi fakat kılları biraz kırttırarak alıyor. Biliyorum garip bir tabir oldu ama o hani ecnebilerin dediği gibi smooth luk yok. Buradan bağlanacağım nokta, bu bıçağı ilk günkü kıvama getirmek için ne yapmak lazım ? Yağ taşı ile de denedim ama gerek acemilikten gerek malzemenin olması gereken malzeme olmamasından kaynaklı olsa gerek , o kıvama gelmedi. Beni biraz biley konusunda aydınlatırsanız çok sevinirim. Bu arada çakıyı 15 TL ye almıştım.

Bu çakı ise lise yıllarımda aldığım ucuz bir çakı yine.Ucuz ve adi olduğunu,sadece görsel amaçlı kullandığımı söyleybilirim.Yukarıdaki yaylı mekanizma columbia ile aynı şekil çalışıyor ama bu yaysız model.Eli sağa hafifçe sallayarak açıyorsunuz. Fiyatı o zamanlar 10 tl falandı galiba(yaklaşık 6 7 sene evvel).

Buda Böker in bir çakısı. Yine yukarıda bahsettiğim koca bıçağı aldığım siteden temin etmiştim. Çok ufak ve iş görebilecek kalitede olduğunu söyleyebilirim. Fiyatı olarak tam hatırlamasamda 10 dolardan aşağıdadır.

Buda bugün aldığım masatım. Aldığım yer orjinal solingen olduğunu söyledi. Anlayanı var ise orjinalmidir değilmidir aydınlatırsanız çok güzel olur.25 TL ödedim. Bu arada bunun nasıl kullandığını forumda biraz araştırsam iyi olacak.Kendim biraz bildiğim kadarı ile kullandım.İyi durumda olmayan çakıları kol kılı alacak seviyeye getirdiğini söyleybilirim. Fakat nedense o kılları keserkendi kıtır kıtırlık gitmedi. Bileni varsa gene bni aydınlatırsa çok makbule geçer.

Buda yine bugün aldığım, bıçakçımın bolu taşı olarak adlandırdığı biley taşı. Yağ ile bileyleniyormuş. Ben bu biley taşı ile biley yaptıktan sonra epey keskin kıvama gelmesini beklerken,yukarıdaki solingen masat daha iyi iş çıkardı. Kullanmayı bilmiyorda olabilirim.Videolardan izlediğim kadarı ile yapmayı denedim ama pek etkili olmadı gibi.

Arkadaşlar abiler, biliyorum koleksiyon paylaşımından çok, bilgi eksiği giderme başlığı gibi oldu ama, hazır fotolarımı yüklemişken aklımda olanlarıda sorayım bu başlık altında tartışılsın istedim. Eğer yapmamam gerekiyor idi ise affola. Lakin sorularım hakkında değerli cevabınızı merakla beklemekteyim. Bu arada bilekliklerde kendi üretimimdir

. Herkese iyi forumlar dilerim..