Bıçak Sanatı - Forum

ısıl işlem fırını-yardım

qucuq

• *
  • 4
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
ısıl işlem fırını-yardım
« : 11 Ekim 2014, 14:23:27 »
45 dakika da 1200 dereceye ulaşacak ısıl işlem fırını tasarlamam gerekiyor fakat tel seçimi ve hesaplamamlarla ilgili sıkıntılar yaşıyorum yardımcı olursanız sevinirim .

saygılar

qucuq

• *
  • 4
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: eskişehir
ısıl işlem fırını-yardım
« Yanıtla #1 : 11 Ekim 2014, 14:38:11 »
Alıntı
45 dakikada 1200 dereceye ulaşan bir fırın tasarlamam gerekli fakat rezistans tel seçimi ve hesaplamalarda sıkıntılar yaşıyorum.
yardım ederseniz sevinirim.
sargılar

Eylem: Aynı konunun iki kopyasını birleştirdim
« Son Düzenleme: 11 Ekim 2014, 18:56:58 Gönderen: deserteagle »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ynt: ısıl işlem fırını-yardım
« Yanıtla #2 : 11 Ekim 2014, 16:43:44 »
Kendinizi tanıtın evvela. Sonra belki yardım alırsınız. İyi günler...

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #3 : 11 Ekim 2014, 17:47:10 »
Bu iş için iyi bir elektrik bilgisine sahip olmanız lazım.Yoksa yangın çıkar demedi demeyin.bütün tesisat yanarsa şaşırmayın niye yandı diye.Sigorta neden atmadı diye.
Heves kırmak istemiyorum yanlış anlaşılmasın.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #4 : 11 Ekim 2014, 17:51:38 »
Hah tam ustası gelmiş iste. :)

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #5 : 11 Ekim 2014, 18:06:17 »
selamlar, formu bi oku bu konu ile ilgili bölümler var. bide hocalarımız yardımcı olacaktır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #6 : 11 Ekim 2014, 18:55:39 »
Hoşgeldiniz.

1200C'ye 45 dakikada çıkabilmek için gücün gayet fazla olması gerekli. Şahsen benim fırın bu sürede 1200 dereceye belki bunun iki katında varacaktır. Net bir süre tahmin edemiyorum; şimdilik 1050C civarından fazlasıyla işim olmadı. Bir not da düşeyim, böyle bir fırını yapsanız bile ev şebekesinin bunu kaldırmaması da olası.

Forumun kullanımı konusunda bir ricam olacak; lütfen aynı sorunuz için birden fazla konu açmayınız.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #7 : 11 Ekim 2014, 21:55:59 »
Hoşgeldiniz.

1200C'ye 45 dakikada çıkabilmek için gücün gayet fazla olması gerekli. Şahsen benim fırın bu sürede 1200 dereceye belki bunun iki katında varacaktır. Net bir süre tahmin edemiyorum; şimdilik 1050C civarından fazlasıyla işim olmadı. Bir not da düşeyim, böyle bir fırını yapsanız bile ev şebekesinin bunu kaldırmaması da olası.

Forumun kullanımı konusunda bir ricam olacak; lütfen aynı sorunuz için birden fazla konu açmayınız.
Eylem bey in dediği gibi şebe geriliminde bu zor.
Bu hedefe ancak fırını 3 fazlı yaparsan ulaşırsın.Ki imkanın varsa 3 fazlı yap mutlaka. 900 derecelere çok hızlı ulaşan fırın sıcaklık arttıkça dakikada anca 3-4 derece artıyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #8 : 11 Ekim 2014, 23:38:06 »
Mehmet arkadaşımızın yaptırdığı fırın trifaze kullanmıyor. 3KW ile 13-15 dk arası 1300 dereceye çıkıyormuş. Bu kadar çabuk ısınmasına karşılık salınım değerlerini +-5 dereceye düşürmüşler. Benim evdeki sıcak su ısıtıcısı bile 18/21 kW :)

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #9 : 11 Ekim 2014, 23:41:39 »
Bu konuda kullanılacak razistanstan daha çok kullanılacak izolasyon malzemesi önemli gibime geliyor, ne kadar az ısı kaybı o kadar kısa sürede yüksek sıcaklık..

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #10 : 11 Ekim 2014, 23:43:40 »
Bu seferde ani ısıdan dolayı salınım değerleri çok büyük değerler çıkıyor.

vözvölö

• 395
  • Onur Arkut
  • Meslek: esnaf
  • Yer: bolu gerede
« Yanıtla #11 : 11 Ekim 2014, 23:49:06 »
Teoriyle Tecrübe ve pratiğin farkı da bu işte.. :)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #12 : 12 Ekim 2014, 00:39:06 »
Mehmet arkadaşımızın yaptırdığı fırın trifaze kullanmıyor. 3KW ile 13-15 dk arası 1300 dereceye çıkıyormuş. Bu kadar çabuk ısınmasına karşılık salınım değerlerini +-5 dereceye düşürmüşler. Benim evdeki sıcak su ısıtıcısı bile 18/21 kW :)

Vay canına! Başyapıt olmuş cidden. Sahibi keyifle kullansın. İlgili konuda takdirimi de belirtmiştim ama neyse... Hemen benzerini Mehmet Usta'dan kendiniz için talep edin Ustam! :)

« Yanıtla #13 : 12 Ekim 2014, 00:46:11 »
Kullanılan hacim çok küçük ve izolasyon çok iyiysen bu sürelerde çıkabilir aslında.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #14 : 12 Ekim 2014, 01:25:54 »
Bizim gibi hobi bıçak yapanlar için ufak hacimli fırın bana daha mantıklı geliyor. Böylece enerjiden de tasarruf edilmiş olunuyor. Ayrıca benim gibi yer sorunu olanlar için boyutu da önemli oluyor. Bence yapacak arkadaşlar öyle 10 bıçaklık fırın yapacaklarına daha ufak hacimli fırınlar yapsınlar.

HALİL İBRAHİM

• 264
  • Meslek: Metalurji Malzeme
  • Yer: HATAY
« Yanıtla #15 : 12 Ekim 2014, 09:05:01 »
Hangi ortamda kullanılacak bilmiyorum ama, ev ortamında trifaze sistemin kullanılması bence ayrı bi masraf gerektiriyor.. Ayrı abonmenlik, ayrı elektrik saati, dış ve iç hatlar olmak üzere ayrı şebeke hattı, ayrı role ve sigortalar vesaire vesaire...  faturada ki ücretlendirme de monofaze abonmenliğe göre daha tuzlu oluyor sanırım.. Zamana bağlı olarak; günlük, haftalık ya da aylık olarak seri üretim olmadıktan sonra sadece hobisel anlamda trifaze işi biraz abartı gibi..  :-[

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #16 : 12 Ekim 2014, 11:01:43 »
Böyle bir fırının evde olması zaten olanaksız arkadaşta bence başka bir yere kuracak. Teknik zorlukları riskleri ev sahibini apartman yönetimini evdeki çocukları geçtim nasıl önlem alırsan al evde olmaz.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #17 : 12 Ekim 2014, 16:26:28 »
Ben evde balkonda kullanacağım :) Benim evde trifaze var ama fırının olduğu yere kablo çekmek gerek. Oda bir sürü sıkıntı. Gerçi balkonumda asansör olduğu için trifaze elektrik balkonumda var. Ama ben yinede 220 ile çalışan fırın koyacağım.

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #18 : 12 Ekim 2014, 17:55:37 »
Ben evde balkonda kullanacağım :) Benim evde trifaze var ama fırının olduğu yere kablo çekmek gerek. Oda bir sürü sıkıntı. Gerçi balkonumda asansör olduğu için trifaze elektrik balkonumda var. Ama ben yinede 220 ile çalışan fırın koyacağım.

Balkon ve bodrum vede teras benim ev tanımına girmiyor  ^-^ ben evin içinde olmaz dedim oda benim korku odaklı görüşüm teknik hiç bir desteğim olmadan.  :)
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #19 : 12 Ekim 2014, 17:59:03 »
Aslında ev içine giriyor da bizim işimize gelmiyor :) Yoksa organik bir malzeme ile çalıştıktan sonra evden atılma olasılığı var  :D Yok şaka bir yana gerçekten evin içinde olmaz. Olur da olmaz. Aynı fikirdeyiz.