Bıçak Sanatı - Forum

Ahşap Tedariği

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Ynt: Ahşap Tedariği
« Yanıtla #80 : 30 Eylül 2014, 00:14:22 »
Sefa hocam ben bu tatilde sohbetler birkaç ağaç öğrendim. Keçiboynuzu ağacı ve sakız ağacı bunlardan bir kaçı. Sakız ağacı özellikle kuruyunca kesilemeyecek kadar çok sert oluyormuş. Çok fazla bulunmuyormuş ama sözünü aldım inşallah. Birde adını unuttuğum meşe gillerden bir ağaç vardı. Balta sapında çok kullanılıyormuş. Turunç ağacı da portakal ağacına göre daha sert bir ağaçmış. Birde birçok bölgemizde olan zeytin ağacı var. Gerek dalı olsun gerek kökü olsun pek çok tarzda bıçağa, çakıya veya ustura yakışan bir ağaç. Kuzeye gittikçe şimşir var. Her ne kadar çok fazla deseni olmasa da çok sık dokusu ile başka hoşuma gidiyor. Forumdan bir arkadaşımız limon ağacını kullanmıştı, onunda çok fazla deseni yoktu veya resimlerden anlayamadık ama rengi çok hoştu.
« Son Düzenleme: 30 Eylül 2014, 00:17:37 Gönderen: Salim Türk »

« Yanıtla #81 : 30 Eylül 2014, 00:23:42 »
Keçiboynuzu özellikle kök ve yumru kısımlarında çok desen veren bir ağaç ve oldukça sert. Sakız neredeyse Cocobolo ya benziyor, bir bıçakta kullanmıştım gerçekten göz dolduran ve çok sert bir ağaç. Sandal ağacı da yine aynı şekilde. Çekiç, balta veya balyoz saplarında kullanılan ve çok sert, sağlam olan bir çalı türü, buralarda Piynar deniyor.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #82 : 30 Eylül 2014, 00:44:47 »
Çok yaşa Sefa Hocam işte o Piynar. Adını hep unutuyorum demek o sandal ağacı imiş. Sizin o taraflarda da baya hazine varmış. Bir çok bölgece böyle ağaçlar vardır mutlaka. Ağaçlar hakkında sohbet ettiğim kişi lokanta işletiyordu. Bu ağaçları hep yakıyorlarmış.   

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #83 : 30 Eylül 2014, 09:32:12 »
Piynar duyardım ama nedir ilk defa öğrendim.
Okinawian

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #84 : 30 Eylül 2014, 12:31:40 »
bizim buralarda pıynar dediğimiz(gılik) te denir. palamutu olan küçük çalı topluluğudur. kışları keklik avına bu pıynarlıklara gideriz. sandal ağacı hakkında bir bilgim yok ama googledan fotolarına baktığım kadarıyla pıynardan farklı bir tür gibi. yanılıyor olabilirim ama Salim ustanın bahsettiği meşe türü de sanırım pıynar değil pelit. 

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #85 : 30 Eylül 2014, 13:39:20 »
Meşe değil aynen piynar. Muhabbet arasında öyle bişey geçmişti meşe ağacı gillerden diye muhabbet geçti.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #86 : 30 Eylül 2014, 14:37:00 »
Pardon ya kafam yerinde değil yine :) Pelit değil piynar. Ağaçları daha yeni öğreniyorum. Muhabbet sırasında geçen konuşmaları yanlış anladım galiba.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #87 : 30 Eylül 2014, 16:35:33 »
Sefa hocam ben bu tatilde sohbetler birkaç ağaç öğrendim. Keçiboynuzu ağacı ve sakız ağacı bunlardan bir kaçı. Sakız ağacı özellikle kuruyunca kesilemeyecek kadar çok sert oluyormuş. Çok fazla bulunmuyormuş ama sözünü aldım inşallah. Birde adını unuttuğum meşe gillerden bir ağaç vardı. Balta sapında çok kullanılıyormuş. Turunç ağacı da portakal ağacına göre daha sert bir ağaçmış. Birde birçok bölgemizde olan zeytin ağacı var. Gerek dalı olsun gerek kökü olsun pek çok tarzda bıçağa, çakıya veya ustura yakışan bir ağaç. Kuzeye gittikçe şimşir var. Her ne kadar çok fazla deseni olmasa da çok sık dokusu ile başka hoşuma gidiyor. Forumdan bir arkadaşımız limon ağacını kullanmıştı, onunda çok fazla deseni yoktu veya resimlerden anlayamadık ama rengi çok hoştu.

Evet limon, mandalina portakal hepsi aynı ağaç.
Fazla desen yok ama rengi güzel. Zımpara yaparken çıkan tozlar limonlu dondurmaya çok benziyor.
Bizim burda sert olarak birçok ağaç var. Ama desen olarak pek tatmin edici değil. Bir diyer mesele bunları kesmek kurutmak lazım yıllar sürüyor

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #88 : 30 Eylül 2014, 18:25:17 »
Bodrum varsa güzel ağaçlar temin edilir ise ihtiyaç kadar atın bir kenara seneler çabuk geçiyor.

tamahagane

• 438
  • Meslek: Serbest
  • Yer: Antalya
« Yanıtla #89 : 01 Ekim 2014, 21:12:13 »
Piynar diğer adıyla perlit, bir meşe türüdür.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #90 : 01 Ekim 2014, 22:50:14 »
Bir bıçak için kalınlık 1cm en 5cm boy 12cm desek testere payınıda bu ölçülere eklesek 1m3 den yaklaşık 8000 bıçaklık sap çıkar  :)

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #91 : 01 Ekim 2014, 22:52:18 »
Bir bıçak için kalınlık 1cm en 5cm boy 12cm desek testere payınıda bu ölçülere eklesek 1m3 den yaklaşık 8000 bıçaklık sap çıkar  :)
seri üretime ne zaman geçiyoruz :-\  :D
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #92 : 02 Ekim 2014, 01:01:37 »
Piynar diğer adıyla perlit, bir meşe türüdür.

O zaman yanlış hatırlamamışım sohbeti :) Ben ahşaptan pek anlamam ama muhabbet ettiğimiz abimiz bölgesindeki ağaçları çok iyi tanıyor.

« Yanıtla #93 : 02 Ekim 2014, 01:17:38 »
Pelit ve piynar meşe türüdür, bildiğim kadarıyla pelit ( Palamut) form olarak daha iri ve büyük iken piynar çalı formunda oluyor.

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Ynt: 4110 çelik ısıl işlem?
« Yanıtla #94 : 07 Ekim 2014, 21:03:24 »
Ustam desenleri çok güzel aldığım yerde çok tuhaf parçalar vardı muazzam desenler ama en çok bu hoşuma gitti tuhaf 10x10x150cm kızılcıklar 20 lira kiraz 5x10x50cm 10lira yılan agacı aynı olçulerde 20 lira şimşir aynı olçulerde 5 lira daha sayamadığım abes ağaç türleri adam sanki işportacı gibi ne vereyim ağbime diye karşıladı yalnız dediğ kadar var ağaç çok sert tam masif kok bi agara ala uykulu ugrasınca kendimi bıçak ağzı açıyorum zannettim resimleri çekip koyacam lazım olan olursa yardımcı olmaya çalışırım
Şimşir varsa bende alırım. Bu zamanda kaşık yapmaya şimşiri nerde bulacağım :))

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #95 : 07 Ekim 2014, 21:36:15 »
Hah pelit benim bildiğim ama ismini bilmediğim bir ağaç. Meşenin en serti olarak geçer. Eskiden ahşap rendeleri filan bu ağaçtan yapılırdı.

Acaba iç desenleri filan nasıldır.

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #96 : 07 Ekim 2014, 21:47:52 »
    merhabalar. bir sorum olacak, acaba çınar kullanan oldu mu ahşap olarak aranızda? sefa hocam kullanmıştı sanırım fakat bulamadım forumda bir kez daha baktığımda. nasıl bir ağaçtır, bulunması zor mudur bilen varsa paylaşabilir mi acaba?

« Yanıtla #97 : 07 Ekim 2014, 21:51:17 »
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3974.0
Mustafa, Çınar sağlam bir ağaç, Akçaağaç ailesinden, özellikle kurutulurken dikkatli kurutulursa çatlak vermiyor. Kesim yönü önemli, hatlara bakarak kesim düzenlenirse güzel desen veriyor.

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #98 : 07 Ekim 2014, 22:39:22 »
evet bunu görmüştüm ustam. bu desenleri yakalayabilirsek ne güzel. kullanmak isterim :)

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #99 : 07 Ekim 2014, 22:57:01 »
Mesenkar ve Hasan bey bu ahşap alımı ve listesi yılan hikayesine döndü bayram sonrası siz çok riskli olmıyan pahalı olmıyan en çok tercih edilen ve bol desenli ahşaplardan ölçü ve fiyat alsanız ve konuyuda toparlasak nedersiniz çokmu yük oluruz size. Liste yaparak ve istek alarak sonuca ulaşamıyacaz anlaşılan siz şu ağaç şu para şu ölçüde olanı şeklinde bir liste verin almak isteyen arkadaşlar listedeki ağaçların karşısına x koysa. Biz metreküp olarak alamayız mehmet marangoz sitesinde olduğu gibi tam bir bıçaklık ölçü çıkaralım o ölçüde kesim ücreti dahil fiyat alın öyle alalım. Yok toplu alımı yapamıyacaksak herkez kendisi firma ile iletişime geçsin ve istediği ürünü alsın. Siz nederseniz ben ona varım
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.