Bıçak Sanatı - Forum

El Taşı ( spiral) İle Kesme

El Taşı ( spiral) İle Kesme
« : 01 Aralık 2010, 22:58:12 »
El taşı ( ya da spiral, flex, canavar...) ile kesme yaparken dikkat edilmesi gerekenler için bugün alelacele bir video çekmeye çalıştım, umarım yararı olur.
http://vimeo.com/17373564
« Son Düzenleme: 01 Aralık 2010, 23:06:04 Gönderen: sefa çabuk »

tarpoon

• 4739
Ynt: El Taşı ( spiral) İle Kesme
« Yanıtla #1 : 01 Aralık 2010, 23:23:04 »
eline sağlık Sefa usta.  benım özellıkle belırtmek ıstedığım bazı aklı selıi kişiler buyuk veya kucuk spıral motoruna ahşap dairesını takarak ahşap kesmeye calışıyorlar bır olay gözumun önunde oldu ben kesmem deyıp bıraktığım testere takılı buyuk spıral makınasını bana nıspet yapan kısı aldı ve daha bırıncı dakıkada kazaya uğradı. şanslıymıs sadece sıyırdı bacağını.

ıkıncı kısı şanssız maalesef o da iş arkadaşım o ayağını bılekten 20cm kadar ustten kopardı . hastane vıdalar amelıyatlar duzeldı ancak hala hafıf aksar vede bacağı incelıyor..

dediği tek şey "kesildiğini bile anlamadım..!"  sanırım 18,000 devıre kadar cıkıyordu bu makınalar.

ben paslanmaz ıçın kullanılan extra ince kesme taslarını kullanıyorum profıl keserken. onda bıle gözluğum olduğu halde aklım gıdıyor bırsey olur dıye..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tolga arıkan

• 525
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: bolu- ankara
« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2010, 23:28:20 »
Ustam teşekkürler, eline sağlık.

« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2010, 23:32:49 »
Taner bu aletlere takılan ağaç kesme amaçlı testereler bir tür intihar. Kesnlikle ve kesinlikle denenmemeli bile. Devirleri avuç taşlamada 10000-11000 dev/dak arası, büyük el taşlarında 7500dev/dak civarı. İnce kesici taşlarla çalışırken bunları asla ve asla talaş kaldırmakta kullanmamak gerekiyor, sadece kesme işi o kadar. Taşı asla ve asla kastırmamak gerekiyor parçanın arasına ( hatta çok deneyimli değilseniz taşı asla parçanın içerisine tam girecek kadar oturtmayın)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 01 Aralık 2010, 23:51:24 »
 ;)taşlama anında  taşın yamulması gözukuyor. patlama anında prçalar nereye gıder Allah bılır..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 02 Aralık 2010, 00:20:00 »
Anlatmaya çalışsam asla ifade edemeyeceğim kadar iyi anlatmışsın şu açı meselesini, en önemli noktalardan biri bu, aynı zamanda en çok elden kaçmalara neden olan bir olay. Ellerine sağlık  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

nocardia

• *
  • 13
  • Utku
  • Meslek: Öğrenci
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #6 : 02 Aralık 2010, 00:47:30 »
Sefa Usta bilgi için teşekkürler, spirali elime almam gereken zamanlar olabilir faydalı oldu.
Utku

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #7 : 02 Aralık 2010, 01:04:57 »
teşekkürler ustam, anlatılması zor olan bir uygulamayı anlaşılır bir dille izah etmeye çalışmışsın...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

« Yanıtla #8 : 02 Aralık 2010, 01:10:22 »
Görüntülerden de anlaşılacağı gibi acayip kasmışım :)), hep yaptığımız bir şey ama anlatırken insan biraz tutukluk yapıyor ;) sağolun.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 02 Aralık 2010, 08:46:15 »
Hayatta öğrendiğin bir şey de şu ki, kestirme yöntemler iyi olsaydı herkes o yolu kullanırdı.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #10 : 02 Aralık 2010, 18:52:07 »
Çok yararlı çok gerekli :) Sefa abi genelde ben ne zaman içimden ya şu konunun anlatımı olsa desem iki üç gün sonra sen anlatıveriyorsun :) Ellerine emeğine sağlık üstad...

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
« Yanıtla #11 : 03 Aralık 2010, 08:00:58 »
Güzel paylaşım için teşekkürler hocam. Elinize sağlık.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

elitemiz

• *
  • 8
    • http://www.kemalelitemiz.com/
  • Meslek: diş hekimi
  • Yer: konya
« Yanıtla #12 : 24 Ocak 2011, 16:56:42 »
Koçum benim
gözlerinden öperim
EDEB YA HU

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #13 : 12 Ocak 2012, 19:18:27 »
gerçekten çok önemli bir konu.naçizane bende biriki şey eklemek isterim.Kullandığınız alet ne olursa olsun mutlaka kendi aparatlarını ve malzemelerini kullanın.Uydurma aparatlardan uzak durun.Taşı,matkap ucunu,kesiciyi değiştirirken kesinlikle,kesinlikle ve KESİNLİKLE aletin enerjisini kesin(fişini çekin,sabit cihazsa sigortasını kapatın)Eldiven kullanacaksanız ki kullanmanız şiddetle tavsiyedir,eldiven elinize tam oturan bir eldiven olsun.bol eldivenle bu tarz aletleri kullanmayın.Kullandığınız aleti kontrollü olarak boşta çalıştırarak taktığınız ucun yalpa yapıp yapmadığını kontrol edin.Kesme taşınızın kesici ucunu kontrol edin.Ucundaki ufacık bir oyuk taşın patlamasına sebep olur.Kesme ucunuz yarı yarıya ufaldığında kalanını kullanmayınız.Yeni taş alırken keseceğiniz malzemeyi belirtiniz.Galiba çok yazdım yine.Son bir uyarım daha olacak.Tüm tecrübemle şunu söyleyebilirim;tecrübe kazandıkça cihaza hakimiyetiniz artacaktır.Ama kesinlikle aşırı güven duygusundan uzak durun.her zaman kullandığınız cihazdan korkun.Korku sizi bir çok kazadan koruyacaktır.
Salih Olcay ERGÜN

salolcay

• 145
  • Meslek: tekniker
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #14 : 12 Ocak 2012, 19:28:31 »
Özür dilerim bir konuyu atladım.Ama hayati önemi olan bir konu.Kesme taşı kullanırken tetiğindeki kilit sistemini boşta deneyin.Nasıl boşa çıkaracağınızı iyice öğrenin.Asla cihazı kilitleyerek çalışmayın.yanlışlıkla kilitlerseniz sakince kestiğiniz parçadan uzaklaşarak kiliti serbest bırakın.İmkanınız varsa fişin yada sigortanın başında birisinin bulunması size ekstra bir güvenlik sağlar.Bir şekilde boşta çalışan bir kesme taşı görürseniz fişini çekin,sakın elinize alıp kapatmaya çalışmayın.
Salih Olcay ERGÜN

bora atalay

• 1515
  • bora atalay 1969 5366888999
  • Meslek: esnaf
  • Yer: samsun
« Yanıtla #15 : 27 Ocak 2012, 15:19:27 »
hocam elinize sağlık ,
çok güzel bir anlatım olmuş teşekkürler
                                            saygılarımla

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #16 : 23 Ekim 2014, 22:01:07 »
4 yıllık bir konuyu hortlattığım için kusuruma bakmayın ama mühim bir nokta. Spiral ile kesim yaparken metale temas noktası kırmızı çizgili bölge, kesim hareket yönü de mavi çizgi gibi olmalıdır diye anladım ?

Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

« Yanıtla #17 : 23 Ekim 2014, 23:47:19 »
Aynen öyle  :2up

taner çiçek

• 823
  • Meslek: makina imalati
  • Yer: gaziantep
« Yanıtla #18 : 24 Ekim 2014, 00:16:41 »
aynen doğru. Bir önemli konuda kesilecek parçayı , mengeneye bağlarken kesilecek yeri mümkün olduğu kadar mengenenin ağzına yakın olmalıdır.yani 1-2cm gibi .bu mesafe mengeneden uzak olursa , parça titreşim yapar ve taşı parçalar. muhakkak gözluk takın ve sipirali sağlam tutun.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #19 : 24 Ekim 2014, 00:23:05 »
Birde ben ekleme yapayım. Makineye uygun çapta taş kullanın ve koruyucuyu kesinlikle çıkarmayın.