Bıçak Sanatı - Forum

Yamulmuş Lamalar Nasıl Düzleştirilir?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Yamulmuş Lamalar Nasıl Düzleştirilir?
« : 19 Eylül 2014, 14:56:48 »
Yamulmuş lamalar nasıl düzleştirilir? Ağırlık altında bekletmenin pek faydası yokmuş, Osman Kurt Bey (Forumun Hızır AS'ı yani :) ) öyle buyurdular.

Bu durumda bu işin usül ve esasları nelerdir? Nelere dikkat edilmeli?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Yamulmuş Lamalar Nasıl Düzleştirilir?
« Yanıtla #1 : 19 Eylül 2014, 15:00:16 »
Ben ortalama 250kglık ağırlığın altına koydum 1 aydan uzun bir süre bekledi varilin altından çıkarınca tekrardan eski yamuk şekline döndü.Çekiçlemenın işe yarayacağını duydum ama denemedim.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #2 : 19 Eylül 2014, 15:05:44 »
Yumuşatma tavlamasının ardından, sıcak sıcak ağırlık altına koymanın işe yarayacağını düşünüyorum.

Ama usta değilim, emin olamadım. O yüzden sordum.

Çekiçlemek çok riskli olmaz mı?

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
« Yanıtla #3 : 19 Eylül 2014, 15:05:57 »
yamulmuş lamaları düzeltmek için  bant zımparanız varsa tabi  önce profili cıkarın sonra ısıl işleme gönderin ( ısıl işlemi yapan ustalara) suyunu verirken zaten lamalara iki plaka arasında sıkıştırmak sureti ile suyu veriliyor düzelecektir ama agız açım işlemi dikkatlişekilde zımparada olucaktır.
 2, malzemeyi sıcak çekme demir lama arasına sıkıştırım mutfak fırının içerisine atın 1 saat kadar ısıtın sonrasında direkt olarak sıkışık halde soğuk suya sokun bu işlemi ikikere yaparsanız olur
3, Turgut AYDEMİR ustanın yanına gidilir yamuk lama çekiçle nasıl düzeltilir dersi alınır (birkaç sene veya ay ) ve lama düzelir

başka şansınız yok :)
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #4 : 19 Eylül 2014, 15:12:41 »
2. Şık bana uyan tek yol.  :)

Frezede düzleştirilmiş 2 tane sıcak takım çeliğinden lama da işe yarar sanırım.

Çok teşekkürler.

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #5 : 19 Eylül 2014, 15:34:03 »
2. Şık bana uyan tek yol.  :)

Frezede düzleştirilmiş 2 tane sıcak takım çeliğinden lama da işe yarar sanırım.

Çok teşekkürler.

demir olucak bu işin rajonu bu  >:D (soğuk çekme lama olur sıcak çekme de olur )

malzemelerin içeriginde karbon v.s olmadığından yamulma v.s yapma ondan dolayı demir iyidir
ben bazen ısıl işlem esnasında (atmosfer kontrollü fırın) malzeme yamulmasın diye 310 paslanmaz malzeme arasına sıkıştırıyorum malzemeyi .

« Yanıtla #6 : 19 Eylül 2014, 15:50:57 »
Eğilmiş ve daha bıçak haline gelmemiş lamadan söz ediyorsak, çok karmaşık bir iş değil, toz metalurjik çelikler hariç hepsini mengeneye bağlayarak esnetip düzeltebilirsiniz. olmadı, çekiçle düzeltirsiniz sorun olmaz. Bu işlem sıcak veya soğuk yapılabilir, hiç bir sakıncası yok.

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #7 : 19 Eylül 2014, 16:16:45 »
Ben d2 profilime başlarken Salim ustanın tavsiyesine uyarak ilk önce lamanın dış yüzeyinin kaba zımpara işlemiyle başladım.profilin balçak kısmında bir çukurluk varmış(çünkü bu bölüme zımpara ulaşamadığı için siyahlık gitmiyordu)bende lamayı tersine çevirip örs üzerinde pirinç bir lamayı dikine koyup çekiçledim.bunu pirinç gibi yumuşak bir malzemeyle yaparsanız satıh üzerinde iz kalmaz veya çok az kalırsa da daha sonraki perdah aşamasında bu izi kaybedebilirsiniz.Tekrar zımparalamaya başladığımda çukurluğun düzeldiğini hemen farkettim.Yaptığım işlemde bir yanlışlık varsa usta arkadaşlardan özür dilerim.
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #8 : 19 Eylül 2014, 16:17:11 »
M390 alacağım pek yakın zamanda. Peki toz çeliklerde prosedür nedir?

ozgurozdemir

• *
  • 1
« Yanıtla #9 : 19 Eylül 2014, 17:00:31 »
M390 alacağım pek yakın zamanda. Peki toz çeliklerde prosedür nedir?

onda prosedür yok kırarsınız malzemeyi ben gözümle gördüm  14000 tl lik  toz metal levhanın giyotinle kesme denilmesine rağmen kesmeye kakıpta cam gibi dağıldığını

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #10 : 19 Eylül 2014, 17:58:30 »
D2 profilim balçak gibi duran kulakların ordan yukarı kalkma eyilimi höstermişti yavaş yavaş çekiçledim sorunsuz düzeldi
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #11 : 19 Eylül 2014, 21:48:57 »
Mengeneyi 10 cm kadar açın. Lamaya yandan bakıp nereusi yamuksa çenelerin ortalarına koyup yukarıdan hafif çekiç darbeleri ile düzeltmeye çalışın. Eğer yamuk bölge uzunsa ortaya az kuvvetli yanlara daha hafif darbeler vurarak basıncı dağıtmaya çalışın.

Bu şekilde muhtemelen ilk başlarda düzeltmekten çok daha da bozarsınız.
Ama alıştıktan sonra bunu hızlı ve kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz.

Tabi bu gözle görülecek yamulmalar için. gözle görünmeyen ama frezede taşlamada belli olacak kadar küçük yamukluklar için denemeyiniz.

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #12 : 19 Eylül 2014, 21:54:14 »
Düz bir zemin üzerine betona yatırsak ve çekiçlesek daha kolay olmaz mı eğrilikleri daha rahat görmezmiyiz.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #13 : 19 Eylül 2014, 22:02:36 »
Bilmiyorum açıkçası. Ama beton olmaz. Örs veya tren rayı olabilir denemek lazım

yasin

• 842
  • yasin er
« Yanıtla #14 : 19 Eylül 2014, 22:26:43 »
Tamam beton değilde kalın ve düz bir demir levha üzerinde yapalım bir tersten bir düzden çekiçleyelim düzelmezmi yada bu çelik çok mu yumuşak çekiçlerken ezikler oluştururmuyuz. Yada sanayide presse götürsek ve orda ezdirsek düzelmezmi.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #15 : 19 Eylül 2014, 22:31:08 »
İlla çekiçleyecekseniz kauçuk çekiç kullanın bence. Ben fırına vermeyi düşünüyorum.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #16 : 19 Eylül 2014, 22:42:57 »
Düz bir zemin üzerine çekiçlemek veya preslemek bir yere kadar işe yarıyor. Ama malzeme yumuşak değilse (yumuşak derken sıcak) bir miktar esneyip geri dönüyor.
Çekiçle düzeltirken altı boş olunca düz olduğu noktadan biraz daha geri yamulup geri esnediğinde düz şekil alıyor.

Tabi deneğiminiz yoksa önermiyorum. Muhtemelen ilk darbede fazla yamultup geri düzeltemeyeceksiniz.

yasin

• 842
  • yasin er
« Yanıtla #17 : 19 Eylül 2014, 22:57:16 »
O zaman yamuk veya eğri lamalar ve çelikler şu acemilik döneminde bizden uzak olsun, biz gene kaymak gibi düz çeliklerle çalışalım. :))

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #18 : 19 Eylül 2014, 23:01:58 »
O zaman yamuk veya eğri lamalar ve çelikler şu acemilik döneminde bizden uzak olsun, biz gene kaymak gibi düz çeliklerle çalışalım. :))

O kadar kolay değil bu. Satın alınan lama kendiliğinden eğilebiliyor, veya kargodayken de eğilebiliyor. Önemli bir konu olmasaydı üzerine başlık açmazdım zaten.

yasin

• 842
  • yasin er
« Yanıtla #19 : 19 Eylül 2014, 23:12:18 »
Benimkisi iyi niyetli bir temenni realist bir düşünce değil konunun ciddiyeti anladım ama benim altından kalkacağım bir şey değil. Ben duamı yapayım da gerisi nasip kısmet kimse kızmasın başımıza gelirse diye öğrenmeye çalışıyorum