Soru havada kaldığı sürece "Bruce Lee mi Superman mi?"den öteye gidemeyiz. Ancak koşulları öngörebildiğimizde daha iyi bir yanıt vermek mümkün olur.
Otonuz ile doğaya çıkacak iseniz balta almayı ihmal etmeyin derim. Tabi oto daha fazlasını da taşıyabileceğinden fazlası da olur. Japonya'da otomobil satıcıları araç ekipmanı olarak müşterilerine balta da veriyor diye bir şey duymuştum.
Olur da bir afet olur yada ormanlık yolda yolunuzu devrik bir ağaç tıkar, işte o zaman balta kıraldır. Yine de testere diye bir icat da var ve çapı büyük ahşaba girişmek tam da testerenin işi...
Bir deneyim: Aracımla toprak yolda giderken yoluma çıkan karaçalı dikenine karşı balta ile sonuç alamadım. Hatta baltaya göre daha hızlı olan tağranın da hızı yeterli olmadı ve kesişi sıkıntılı oldu. Malum, dikenli bir çalıyla fazla vakit geçirmemek gerek.
Bunun dışında eğer doğada kamp yapacaksanız yakacak bulmak için alet kullanmanız gerekecek mi? Barınak yapma durumunuz var mı? Eğer doğada kuru odun bulmak zorsa yaş odunu parçalayıp kuru oduna ulaşmak için balta (yada herhangi bir bıçak) ve testereye gerek duyabilirsiniz. Eğer ortalık kuruysa genelde yakacak tedariği için alet kullanmaya da ihtiyacınız olmayacaktır.
Ateşi tutuşturmak için bir şeyler yontmak yada ince parçalar çıkarmak için işinizi bir çok alet zaten görebilecektir. En kısa ağızlı bir bıçak bile iş görür.
Çadır kuracağım, kazığı kolay saplayamıyorum çakmam gerek diyorsanız balta bıçakgilden öne geçer. Eğer çekiç benzeri bir alete ihtiyacınız varsa tercih edeceğiniz alet baltadır. Eğer ki bulduğum birşeyleri kullanır işimi görürüm diyorsanız o zaman da seçiminizde serbestsiniz.
Bu etmenler saymayla bitmez, uzar gider... İsterseniz fazla düşünmek yerine doğaya ilk çıkışınızda birden çok alet getirip edineceğiniz tecrübelere bakıp bir dahaki seferde hangisini kullanabileceğinizi seçebilirsiniz.