Bıçak Sanatı - Forum

Acil yardım....

Ersin Özdemir

• 2442
  • Meslek: Satış pazarlama ( Makine teknikeri ) Astas
  • Yer: İstabul- Edirne
Ynt: Acil yardım....
« Yanıtla #80 : 25 Eylül 2014, 23:07:59 »
Yuvarlak eğe biraz yukarı kaymış, aman dikkat. Birde önce yuvarlak eğe ile açacaksan daha sık aralıklarla daha fazla açarsan bu yöntemin faydasını daha çok görürsün.

Evet Salim abi yuvarlak eğelerde yukarıya kaymalar. onunda nednei karar verememiştim tam taşlamamı yapayım diye ondan dikkat etmedim ama şimdi daha iyi durum

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #81 : 25 Eylül 2014, 23:10:55 »
Aralara yine yuvarlak eğe ile devam abi çok hızlı oluyor dimi  ;D  Kolay gele...
Evet Osman kardeşim iyi oluyor ama biraz daha aralıkları sık yapmak gerekiyor.
Ancak UCU nasıl donucem onu anlayamadım hem alttan hem üstten mi düşürme yapayım . Bıcağın ucundan gereiye doğru parelel bir cizgi mi olmalı

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #82 : 25 Eylül 2014, 23:13:23 »
Ha gayret ersin bey azı bitmiş çoğu kalmış, başlamak bitirmenin yarısı derler acaba gerçekten öylemi başlayana sormak lazım.   ^-^ işin şakası bir tarafa çok büyük ilerleme kaydetmişsiniz darısı başıma.
Olucak Olucak :) bu gün ben gidemediğim için arkadaşa 3 tane eğe aldırıdm oda gitmiş sağolsun 30 cm lik eğe almış her biri onları cumartesi günü değiştiricem takım taklavatı tamamladık mı her sey daha hızlı ilerler diye düşünüyorum . Böylece 1 gğnde bir bucağı ısıl işleme ayarlarım gibi geliyor

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #83 : 25 Eylül 2014, 23:15:10 »
Teşekkür ederim Devrimciğim olacak inşallah. :))

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #84 : 25 Eylül 2014, 23:58:09 »
Aralara yine yuvarlak eğe ile devam abi çok hızlı oluyor dimi  ;D  Kolay gele...
Evet Osman kardeşim iyi oluyor ama biraz daha aralıkları sık yapmak gerekiyor.
Ancak UCU nasıl donucem onu anlayamadım hem alttan hem üstten mi düşürme yapayım . Bıcağın ucundan gereiye doğru parelel bir cizgi mi olmalı
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3408.0 abi bu linkten bak istersen
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #85 : 26 Eylül 2014, 16:27:46 »
Tam olarak dedim bu değildi ama yinede biraz fikir verdo
Devrim kardeşim sagol

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #86 : 26 Eylül 2014, 16:43:20 »
Devrim kardeşim sagol
abi yani sen kavise de yuvarlak eğeyle mi giricem dedin sanırım ama tam uç kısmın biraz daha gerisine bir yuvarlak eğe darbesi bu yuvarlak eğeyle eğeleme işleminde bütün oyuklar paralel gidiyor.
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #87 : 26 Eylül 2014, 20:20:26 »
Devrim kardeşim sagol
abi yani sen kavise de yuvarlak eğeyle mi giricem dedin sanırım ama tam uç kısmın biraz daha gerisine bir yuvarlak eğe darbesi bu yuvarlak eğeyle eğeleme işleminde bütün oyuklar paralel gidiyor.
bıçağın ucundan geriye doğru ki taşlama acısını sormuştum

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #88 : 27 Eylül 2014, 22:42:45 »
Açmış olduğum bıçak kanalları neden gitmiyor ...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #89 : 27 Eylül 2014, 22:44:24 »
Devam ettiğimde ise ne taşlama hattı kaldı ne birşey gayet kotu bir hal aldı
galiba bundan sonra tek yol tam taşlama..?
Ustalardan rica etsem bu kötü durumdan bıçağı nasıl kurtarırım..?

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #90 : 27 Eylül 2014, 22:45:48 »
Ağız şuan kaç mm birde kanalları açtığın açıda tut eğeyi. :) Devam abi eğe ile düz bir hizada açmaya çalış ağızı olmazsa tam taşlamaya çıkarsın.
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2014, 22:49:59 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #91 : 27 Eylül 2014, 23:01:51 »
Eğeleme rampasını kullanarak tam taşlama yapın.

Sonra zımpara kağıdı sarılmış ahşap bir lama ile, eğeleme hattına dik şekilde, eğe izlerini yok edene kadar zımparalayın.

Bu işi yine rampa üzerinde, açıyı koruyarak yapın.

Her defasında kumu düşererek, 400 hatta 600 kuma kadar çıkın. Daha düşük kumlu zımparalama, bir önceki zımpara izlerini silmeli. Ama o kadar, izler silinir silinmez zımparalamayı bırakın.

Ahşap lama iyi perdahlanmış olmalı...

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #92 : 27 Eylül 2014, 23:05:47 »
Ağız şuan kaç mm birde kanalları açtığın açıda tut eğeyi. :) Devam abi eğe ile düz bir hizada açmaya çalış ağızı olmazsa tam taşlamaya çıkarsın.
Ağız şu an 1,30 mm ler de Osman Kardeşim
Eğeleme rampasını kullanarak tam taşlama yapın.

Sonra zımpara kağıdı sarılmış ahşap bir lama ile, eğeleme hattına dik şekilde, eğe izlerini yok edene kadar zımparalayın.

Bu işi yine rampa üzerinde, açıyı koruyarak yapın.

Her defasında kumu düşererek, 400 hatta 600 kuma kadar çıkın. Daha düşük kumlu zımparalama, bir önceki zımpara izlerini silmeli. Ama o kadar, izler silinir silinmez zımparalamayı bırakın.

Ahşap lama iyi perdahlanmış olmalı...

Mustafa bey malesef eğeleme rampam yok normal masada profili işkence ile bağlayarak yapıyorum...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #93 : 27 Eylül 2014, 23:06:34 »

Yuvarlak eğe izleri neredeyse sırta kadar varıyor. Hiç uğraşmasın, direkt o izleri yok edene kadar tam taşlama yapsın bence.

Sayın damasscus gibi yeteneğiniz ve tesfiye geçmişiniz yoksa, -benim gibi yani- eğeleme rampası şart. Yapımı da çok kolay aslında.

Siz bakmayın, ben elle çalışan CNC istiyorum bir yerde. O yüzden benim rampa işi çok uzadı...
« Son Düzenleme: 27 Eylül 2014, 23:17:19 Gönderen: mustafaünal »

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #94 : 27 Eylül 2014, 23:07:33 »
Benim korktuğum şey başınıza gelmiş el ile eğeliyerek bu taşlama çizgisi nasıl korunacak diye. Bir aparat olmaksızın göz kararı çok zor, yuvarlak eğe ile çok derin oyuklar açtığınızdan kaybedemediniz daha sık ve daha az derin çizgiler oluşturacaktınız hep aynı açı ile eğeliyecektiniz ben demir lamalar ile çok eğe antıramanı yaptım ve hiç birisinde scandi ağız açamadım veya taşlama çizgisini koruyamadım. Bu tabi benim beceriksizliğim yoksa bu işi böyle yapan ustamız çok ama öyle göründüğü gibi kolay değil tecrübe ve çok sayıda deneme istiyor.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

« Yanıtla #95 : 27 Eylül 2014, 23:08:37 »
Neredeyse yapılmaması gereke herşeyi yapmışsınız. Öncelikle bu tür ( yuvarlak eğeyle) ağız açma tekniğinde, ölçülere çok dikkat etmek gerekir. Yuvarlak eğeyle yaptığınız kanalların, bıçağın sırtına yakın çizdiğiniz sınır çizgisini geçmemesi gerekirdi ki sapa en yakın kanal geçmiş. Konuyla ilgili olarak Salim size kanalların daha sık aralıklarla açılması gerektiğini hatırlatmıştı ve hatta Osman link vermişti ama kanalları sıklaştırmamışsınız. Böyle bi yüzeye bir kaç tane kanal açarak o tekniği uygulamanız olanaksız, kanalları arttımalıydınız. Eğeleme işleminide acele etmişsiniz ve kontlollü bir eğeleme yapmamışsınız, bu nedenle yüzeyin her yanına eğe eşit uygulanmamış ( kanalları çoğaltmış olsaydınız bunu işlem sırasında zaten farkederdiniz) Eğeleme işlemi yaparken büyük olasılıkla eğe tahterevalli hareketi yapmış ve hem taşlama hattı kaçırmış/yok etmişsiniz hem de bıçak dışbükey olmuş.
Bıçağı kurtarabilirsiniz, bunun için;
1. kanalları yok edecek şekilde yüzeyi tamamen düz bir şekilde indirin, şu noktadan sonra sakın kanalları çoğaltmaya girişmeyin çünkü o zaman çoktan geçmiş.
2. yüzeyi düzlerken eğeleme işlemine çok dikkat edin, varsa dışbükeylik durumu onuda yok edin.
3. ağız açma işlemi bu durumda sırta kadar gidebilir, önemsemeyin.
Eğer ağzı tam taşlama istemiyorsanız tüm yüzeyi düzelttikten sonra, eğeyi yanlamasına tutarak ( saptan ve eğenin ucundan kavrayarak) sırta yakın düzetmek istediğiniz kısmı tesviye edin, bu işlem sonrası (eğer düzgün yaparsanız) zaten bir taşlama hattı ortaya çıkacaktır.
Kolay gelsin.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #96 : 27 Eylül 2014, 23:11:58 »
Tam taşlama yap o zaman abi ben 2 bıçakta yaptım kolay sayılır ama dikkat et sırttan yeme. :D Bknz.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #97 : 27 Eylül 2014, 23:14:02 »

Yuvarlak eğe izleri neredeyse sırta kadar varıyor. Hiç uğraşmasın direkt o izleri yok edene kadar tam taşlama yapsın bence.

Sayın damasscus gibi yeteneğiniz ve tesfiye geçmişiniz yoksa, -benim gibi yani- eğeleme rampası şart. Yapımı da çok kolay aslında.

Siz bakmayın, ben elle çalışan CNC istiyorum bir yerde. O yüzden benim rampa işi çok uzadı...

Mustafa abi varsa elinde basit eğeleme rampası görseli özelden gönderirsen çok sevinirim

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #98 : 27 Eylül 2014, 23:15:26 »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Ersin Özdemir

• 2442
« Yanıtla #99 : 27 Eylül 2014, 23:16:07 »
Benim korktuğum şey başınıza gelmiş el ile eğeliyerek bu taşlama çizgisi nasıl korunacak diye. Bir aparat olmaksızın göz kararı çok zor, yuvarlak eğe ile çok derin oyuklar açtığınızdan kaybedemediniz daha sık ve daha az derin çizgiler oluşturacaktınız hep aynı açı ile eğeliyecektiniz ben demir lamalar ile çok eğe antıramanı yaptım ve hiç birisinde scandi ağız açamadım veya taşlama çizgisini koruyamadım. Bu tabi benim beceriksizliğim yoksa bu işi böyle yapan ustamız çok ama öyle göründüğü gibi kolay değil tecrübe ve çok sayıda deneme istiyor.
Haklısın Yasin abi Tecrube şart. Uzun zamandır eğe kullanmıyordum. Korktğum başıma geldi