Bıçak Sanatı - Forum

Kalıp Kesme

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
  • Meslek: Eczane teknisyeni
  • Yer: Konya/Bozkır
Kalıp Kesme
« : 30 Kasım 2010, 10:01:56 »
Merhaba sevgili ustalar.

Elimde şu an  20 cm*5 cm döner bıçağı kırığı var. Bundan 10 cmlik yüzme bıçağı çıkarmak istiyorum. Şu an elimde sadece matkap üçgen eğe demir testeresi var. Bu elimdekiler ile bu çeliği kesebilirmiyim. Yada eğe taşı ile bıçağı açsam nasıl olur. Sizin değişik bir öneriniz var mı?

Teşekkürler.
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

Ynt: Kalıp Kesme
« Yanıtla #1 : 30 Kasım 2010, 18:19:53 »
Bıçak büyük olasılıkla sertleşmiş bir bıçak olduğundan söylediğin aletlerle bunu işlemen mümkün görünmüyor. Kesme ve ana kenar düzeltmeleri için spiral kullanmakta yarar var. Deneyimin yoksa kendin yapmaya çalışma üzerine istediğin modeli çizip eli bu işe yatkın birine kestir derim. Sertleşmiş bir bıçakta işlem yapmak el aletleriyle çok çok zor. Ağız taşlamasını da ya taşa sürterek yapacaksın ya da zımpara ve zıpmara takozu kullanarak. Kolay gelsin.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #2 : 01 Aralık 2010, 08:06:56 »
Bilgiler için çok teşekkür ederim Sefa Bey, bu işin elde ki imkanlarla olmayacağını anladım ve dün flex aldım. Flex ağızı olarakta hem taş hem demir kesen olanı önerdiler. Elime ilk defa filex aldığım için biraz riskli olacağa benzer ama bulunduğum yerde bana samimi bir şekilde yardım edecek kimseyi tanımıyorum.

Kesimi yaptıktan sonra yine fikirlerinize başvuracağım...
Yiğidin harman olduğu yerde doğmuşsam. Şu Uluçay'dan su içmişsem.. Namerdin sofrasına bağdaş kurup oturmam. Hüseyin DUMRU

« Yanıtla #3 : 01 Aralık 2010, 11:48:33 »
Flex ya da spiral tehlikeli el makinaları sınıfında aletlerdir, bu yüzden el alışkanlı yoksa çalışmamak en doğrusu. Ama "ben gözümü kararttım ve bununla çalışmayı göze aldım" dersen o zaman mutlaka sağlam bir eldiven, sağlam bir göz maskesi kullanmayı aman ihmal etme. Etrafta yanıcı ve parlayıcı malzemeler bulunmasın. spiralin elektrik kablosu kesme ya da taşlama yapraken spirale temas etmesin. Çok önemli: Kesme yaparken taşın dalma yapmaması için, yatayda kesme yapılıyorsa taş gövdesi, kesilecek malzemeye paralel durmalı. Ya da daha iyisi, eğer yetiştirebilirsem bugün bununla ilgili  "El taşında ( spiral) çalışma" videosu hazırlayıp foruma ekleyeyim, sen de ondan sonra bu işlemleri yap.

DUMRU

• Hüseyin DUMRU 1982
  • 1025
    • www.bozkirgezgini.com
« Yanıtla #4 : 02 Aralık 2010, 08:12:47 »

İşlem yapacağım bıçak kırığı bu. Şekili kendim çizdim. Yüzme bıçağı için oval kısmın uzun olması gerekir diye düşündüm. Yanılıyorsam lütfen uyarın.

Kesme işini şimdilik kendim yapmayacağım. Bir tornacı buldum ona kestireceğim.  Uyarılarınız çok önemli. Teşekkür ederim.