Bıçak Sanatı - Forum

celik

kbymnl

• *
  • 13
  • Meslek: soğutma
  • Yer: istanbul
Ynt: celik - Çelik seçimi - Çelik tedariği için önerim
« Yanıtla #20 : 29 Ağustos 2014, 17:42:23 »
Özelden gelen ST37 sorunuza yanıt olarak hangi çeliklerden bıçak olacağını yazayım:

Çelik seçimi
    %0.4 karbondan altıyla çok çok mecbur kalmadıkça hiç muhatap olmayın.
    %0.6 karbondan altıyla ise bıçak yapmamaya gayret edin. Bu aralıktaki çeliklerle balta, kılıç kukri pala yapın ama bıçakta öncelikli olarak tercih etmeyin.

Bu dediklerimi %0.6'yı biraz aşağı çekseniz çekilir ama yaklaşık olarak dediklerimi baz almanızı öneririm.

Gördüğüm St37 rakamları doğru ise bundan bıçak olmaz. Karbon yok gibi gördüm. Umarım yamulmuyorum. :)

Çelik tedariği için önerim:

İstanbul'daysanız kaynaklarınız kıt değil. 100Cr6, 115CrV3 gibi çelikleri çubuk halinde kolay bulur  ve döverek iyi sonuç alırsınız. Kalyon çelik ve bunun sattıklarıyla aynı ürün satan yerler yukardakileri bulabileceğiniz yerler. Örneğin kalemtıraş yaptığım 100Cr6'yı, balta yaptığım 4140'ı buradan almıştım.

Ck67, Ck75 ve Ck 60'ı plaka halinde bulup talaşlı çalışarak işler ve yine iyi sonuç alırsınız. Yıldırım Çelik'ten parça halinde Ck67 plakasını çok aldım. Bu vb. yaycılarda parça arayabilirsiniz.
St37 normal insaat demiri kalitesinde karbonundan pek anlamam da :)
« Son Düzenleme: 29 Ağustos 2014, 17:45:06 Gönderen: kbymnl »

tarpoon

• 4739
Ynt: celik
« Yanıtla #21 : 03 Eylül 2014, 09:21:42 »
ince makaslar pıyasada mevcut. sadece aramak gereklı. hurdalıkları gezın derım neler cıkıyor neler ;)    4/5 ay önce 160 kg titanyum dökümhaneye gıttı. tabı ne olduğunu anlayamayınca dökulen malzemelerin canına okunmuş . sadece kulak mısafırı olarak duyduğum bır durum.
mesela aldığım örsler hurdalıktan toplama bırcok eğeyede  ve amerıkan malı dövme çekıçlerınede bu şekılde sahıp oldum.
hurdalıklar güzel yerdır  ;D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #22 : 03 Eylül 2014, 09:26:58 »
ince makaslar pıyasada mevcut. sadece aramak gereklı. hurdalıkları gezın derım neler cıkıyor neler ;)    4/5 ay önce 160 kg titanyum dökümhaneye gıttı. tabı ne olduğunu anlayamayınca dökulen malzemelerin canına okunmuş . sadece kulak mısafırı olarak duyduğum bır durum.
mesela aldığım örsler hurdalıktan toplama bırcok eğeyede  ve amerıkan malı dövme çekıçlerınede bu şekılde sahıp oldum.

Ah ustam hurdacılarda 1 liralık şeye 10 lira isteyen tatlı su uyanıkları olmasalar keşke. :)
Okinawian

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #23 : 03 Eylül 2014, 11:26:44 »
fazla ılgı göstermıyeceksın . yoksa fıyat katlanıyor  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

kbymnl

• *
  • 13
  • Meslek: soğutma
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #24 : 03 Eylül 2014, 17:06:41 »
Yok be abi makas elimde var sadece sorum isitip duzelttikten sonra yagmi verim sumu birde menevisleme yapacam orta dercemi.yapayim bide titanyum deyince aklima geldi elimde titanyum var lama seklinde titanyum celige gore yumsak kacarmi bicak olurmu (Bu arada nigdeliyim hurda iside yaptim bir muddet  :) )
« Son Düzenleme: 03 Eylül 2014, 17:08:39 Gönderen: kbymnl »