Bıçak Sanatı - Forum

ağaç sap için yardım

tzcn23

• **
  • 80
  • Meslek: paramedik
  • Yer: istanbul
ağaç sap için yardım
« : 16 Ağustos 2014, 19:27:29 »
s.a ustalarım bıçak henüz yapamasamda eski bıçaklara kendimce ahşap saplar yapmaya çalışıyorum  ve birkaç sorum olacak
1- ağaçtaki desenleri nasıl belli ederim  yani zımpara bir yere kadar belli ediyor bazı videolarda bi sıvı sürüyolar dalgalar sekiller koyulasıyor daha cok ortaya cıkıyor bu nedir ne sürmem gerekiyor?
2- ağaca zımpara atıyorum gayet güzel cam gibi oluyor ama en ufak su damlasında bile ağacın formu hemen bozuluyor vernik denedim kalıcı olmuyor bunun için ne yapmalıyım

Acur Firarda

• 453
  • Meslek: Kamu
Ynt: ağaç sap için yardım
« Yanıtla #1 : 17 Ağustos 2014, 13:12:58 »
Ben bildiklerimi söyleyim ustalar daha ayrıntılı bilgi verirler.
1- Zımparadan sonra yağ sürmen lazım keten tohumu yağı tik yağı veya forumda bir karışım vardı yapabilirsen en iyisi olur.Bu yağlar ve karışımlar ahşabın deseni ortaya çıkarır parlatır koyulaştırır ve bir bakıma koruma sağlar.
2-Verniğin kalıcı olmasını istiyorsan vernikten önce çok ince zımpara ile zımparalama kalın zımpara sonrasında dolgu verniği arkasından zımpara ve sonrasında yat verniği kullanırsan daha iyi sonuç alırsın yahut japon yapıştırıcısı kullanabilirsin forumda vardı ama kısaca özetlersek 120 lik zımparadan sonra bir kat sür 150 lik zımpara ile zımparala bu işlemi en iyi sonuç alana kadar yap ve her defasında zımparayı incelt cam gibi bir kabzaya sahib olursun....( Hatam varsa düzeltebilrsiniz bende doğru öğrenmiş olurum.)

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 17 Ağustos 2014, 13:29:23 »
Benimde önerim en az 280-400 kuma kadar zımparalama yapmanız zaten desenler kendini belli ediyor sonrada bezir-tung-teak elinizde hangi yağdan varsa sürmeniz.Bu yağların dışında zeytinyağı,balmumu,ayakabı cilası,japon yapıştırıcı kullanılabilir.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #3 : 17 Ağustos 2014, 14:16:17 »
gomalak cila denenebilir fakat epey meşakkatli bir uygulama.

yapımı konusunda link:
http://www.mehmetmarangoz.com/MehmetMarangoz/126/gomalak-cila-nasil-yapilir.aspx
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

eraonk

• *
  • 39
  • Eray K
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #4 : 17 Ağustos 2014, 15:29:54 »
Ballistol'un Schaftol diye bir ahşap bakım ürünü var, açık kahve, koyu kahve, koyu kırmızı gibi renk seçenekleri var. ;)

tzcn23

• **
  • 80
« Yanıtla #5 : 17 Ağustos 2014, 22:25:21 »
yanıtlar için çok teşekkür ederim ben 1000 zımparaya kadar cıkıyorum baya ucuyorum demekki :) evde çiçek yağı var onu sürdüm azda olsa fayda gördü  ama istediğim ve forumda gördüklerim kadar belirgin olmadı  üzerine yapıştırıcıyı denerim inşallah bozmam sapı 
 buyrun bunlarda resimler

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #6 : 17 Ağustos 2014, 22:32:59 »
Ayçiçek yağını bende denedim yağlandıktan bir süre iyice temizleyin yüzeyi iş görür ama son çare olarak düşünün.Ayçiçek yağı yerine ayakkabı cilasını kullanın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tzcn23

• **
  • 80
« Yanıtla #7 : 17 Ağustos 2014, 22:38:25 »
 keten tohumu yağımı yoksa ayakkabı cilasımı?

samet bayraktar

• 101
  • Meslek: mobilya satışı
  • Yer: ankara
« Yanıtla #8 : 17 Ağustos 2014, 23:06:10 »
desen çıkarmak için gomalak cila tavsiye ederim su dayanımı biraz düşük ama ağacı böcekten kurttan korur 10-15 kat güzel bi uygulama yaparsanız cam çıkar.
demir tava gelir ; kömür biter.
akıl başa gelir ; ömür biter ... !

« Yanıtla #9 : 17 Ağustos 2014, 23:50:01 »
Gomalak cila sudan veya eldeki terden etkilenecektir, bıçak sapı için çok uygun değil ( bence). Eğer yüzeye yapıştırıcı uygulayacaksanız yağlardan da uzak durun derim, çünkü önceden yağlayıp ardından yapıştırıcı işine giriştiğinizde yüzeye yapışmış gibi görünür ama bir süre sonra yer yer atmalar olur. Kullandığınız ahşap dişbudağa benziyor veya şimşir. Bu ağaçlar yağlasanız da zor renk alan ağaçlar, bu nedenle illa da biraz renk koyulaşsın diyorsanız uygun renkte toz deri boyası ve ardından da yağ uygulayabilirsiniz.

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #10 : 18 Ağustos 2014, 00:11:12 »
ustam gomalak cilanın sudan etkilendiğini biliyorum fakat bi kaç el yapımı bağlama ustası gomalak kullanıyorlar acaba bağlamanın özellikle sap kısmında başka bi malzeme kullanıyolarmı merak ettim doğrusu bi bilginizmi varmı bu konuda.

« Yanıtla #11 : 18 Ağustos 2014, 00:25:20 »
Samet, enstrumanlarda genel olarak gomalak kullanılıyor ama saplarda, özellikle de bağlama sapında çoğunlukla polyester kullanılıyor. Gövde de gomalak kullanılmasının nedeni, sesi boğmaması. Gomalak dışındaki kaplamaların sesi etkilediği söyleniyor.

samet bayraktar

• 101
« Yanıtla #12 : 18 Ağustos 2014, 11:31:12 »
sağolasın ustam.

murat_can66

• **
  • 468
  • Meslek: özel güvenlik
« Yanıtla #13 : 14 Aralık 2014, 05:13:21 »
hayırlı çalışmalar en güzeli buluna bilir ayakkabı cılası bence çünkü bende onu deneyecegim

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #14 : 14 Aralık 2014, 15:06:29 »
Ballistol tek başına yeterli gelmiyor. Desenleri ortaya çıkarıyor ama su iticiliği o kadar da iyi bir ürün değil. Ayakkabı cilasını denedim iyi sonuç verdi.