Bıçak Sanatı - Forum

aranızda araba farı temizleyen oldumu

merttt9

• 1419
  • Meslek: Tekstil
  • Yer: Bursa
aranızda araba farı temizleyen oldumu
« : 15 Ağustos 2014, 09:00:34 »
selam millet
arabanın 2 yılda bir olan fenni muayene zamanı geldi..2 yıl boyunca otomatik yıkamalar ve benzinlikteki uyruduk şampuanlardan dolayı,araba far üzerinde tortu birikti,farı sapsarı yaptı...
daha önce temizlettim ama 100 tl istemişlerdi...düşündüm forumda sürekli zımpara işleri yapıyoruz...far temizleme işide zımpara ile yapılıyor...herkesin işine yarıcak bilgi ve çalışma olabilir...
aranızda yapanlar mutlaka olmuştur..deneyimleri yazarmısınız...bazı yerlerde anlatmışlar,ama eline yüzüne bulaştıran çok olmuş..yeni farlar takımı 500 tl yi buluyor...zarar vermeden tertemiz yapmak lazım...
zımparalar,temizleme losyonu,birde kenarlar için bant...malzeme olarak bunlar var..
ilk başta 600 kum ile üst yüzey kazıtılıyor,sonra 2000 kuma kadar iniliyor,en son losyonla temizleniyor,işlem çok basitmiş...ama deneyim lazım,batırmamak lazım...
yapanlar varsa anlatırmı...

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
Ynt: aranızda araba farı temizleyen oldumu
« Yanıtla #1 : 15 Ağustos 2014, 14:28:33 »
Ben kalın kum silikonsuz pasta ile temizlemiştim sonuç iyi fakat poliaj makinası ve sert polisaj süngeri kullanmanız gerek .
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

Rıza

• *
  • 562
  • Meslek: öğretmen
  • Yer: İstanbul-Pendik
« Yanıtla #2 : 15 Ağustos 2014, 14:51:07 »
Ben başka birisine ait arabayı internetten görerek diş macunu ile parlatmıştım.(Önce başkasının arabasında denemek lazım  >:D) Faydası olmuştu.Ama çok sararmışsa Mehmet Ustanın yöntemini kullanın. 600 kum çok kaba gelir diye tahmin ediyorum.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #3 : 15 Ağustos 2014, 14:51:17 »
Ben kalın kum silikonsuz pasta ile temizlemiştim sonuç iyi fakat poliaj makinası ve sert polisaj süngeri kullanmanız gerek .

Polisaj makinası lazım her türlü diyorsunuz. :)
Sağlam kol gücü ve diş macunuyla temizlemiştik.
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #4 : 15 Ağustos 2014, 15:32:26 »
Hasar yoksa 600 kum bana da çok kalın geldi. Bir bilgim yok yanıltmak istemem. Belki zımpara yöntemini bilen vardır. Diğer önerilenler bana daha mantıklı geldi.

tayfunsan

• *
  • 42
  • Meslek: oto yedek parça.
  • Yer: istanbul/ataşehir
« Yanıtla #5 : 15 Ağustos 2014, 15:48:45 »
Meguiars markanın PLASTİX diye bir ürünü var çok başarılı,ama biraz bilmek gerekiyor.Öncelikle polisaj makinası şart,ve devir ayarlı olmalı,çok ısıtıp plastiği yumuşatmadan yapmanız gerekiyor.Ben daha önce kendi aracıma yaptım çok başarılı oldu,tabi farın durumuda çok önemli,hiç bir zaman yenisi gibi olamıyor..
USTAYA VE SANATA SAYGI...

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #6 : 15 Ağustos 2014, 16:05:28 »
Devir ayarlı bir matkap da iş görüyormuş herhalde.
http://www.s2ki.com/s2000/topic/730286-meguiars-plastix-headlight-restoration-kit/

Birde bununla ilgili internette baya bir yazışma var. Örneğin http://forum.donanimhaber.com/m_36451894/mpage_1/f_/key_//tm.htm
« Son Düzenleme: 15 Ağustos 2014, 16:10:00 Gönderen: Salim Türk »

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #7 : 15 Ağustos 2014, 17:55:57 »
Farların çizikleri çok derinse su zımparasıyla 800 1000 1500 2000 3000 şeklinde yapacaksınız bol bol su sıkarak yoksa geri dönüşü olmaz o far camının.
Çizik yok sadece renk atmışsa meguiars ın plastix deneyebilirsiniz kurtarmazsa zımpara işine girersiniz.

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #8 : 15 Ağustos 2014, 23:24:36 »

Nette bir yerlerde rastlamıştı, bildiğimiz dandik plaj terlikleri ( hani süngerden biraz sert ) ile ovuşturmak yeterli oluyorud fakat ben denemedim  O:-)

ratbertovich

• Ferhat Savcı
  • 835
  • Meslek: Bilgisayar Mühendisi
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #9 : 15 Ağustos 2014, 23:53:36 »
Polikarbonun dış yüzeyi özel sert UV dayanıklı kaplamadır, zımparaladıktan sonra benzer bir kaplama yapmazsan daha çabuk renklenir ve lekelenir, sonuçta bozulma nedeni UV etkisi. Yakın zamanda apartmanın çatı pencerelerini camdan polikarbon malzemeye değiştirttik (eski camlardan biri apartmanın merdiven boşluğundan aşağı düştü, her katta kırılmış; Allah korudu kimse o ara merdivende değilmiş), bayağı bilgi sahibi oldum.

Plast-x denilen ürünün UV koruması yok, temizlik için. Meguiar's'ın sitesinden gördüğüm kadarıyla zımparalama gerektirecek durumda "Headlight Protectant" diye başka bir ürün öneriyorlar (Türkiye sitesinde ürün kodu G-17110).

Açık artırma sitelerinde "Meguiars Headlight Lens Correction Far Tamir Set" adıyla hem Plast-X, hem zımparalar hem de az miktarda "Headlight Protectant" içeren kutular 80-100TL arasına gidiyor gördüğüm kadarıyla, öyle bir alım daha anlamlı olabilir. Temizlemeyle kurtarmazsa zımparalama ve UV cila yaparsın.

Araba farına girişmeden önce çok daha ucuz ve kolay bulunan bir polikarbon malzemeyle alıştırma yapabilirsin bu arada: CD.
"Dört tür cinayet vardır: haince, mazur görülebilir, haklı ve takdire şayan." -- Ambrose Bierce

enemymortar

• 179
  • Ahmet Özgen
  • Meslek: Mali Müşavir
  • Yer: Afyonkarahisar
« Yanıtla #10 : 16 Ağustos 2014, 09:05:29 »
Ben aracımda dediğiniz işlemi 2 defa uyguladım. Polisaj makinem yoktu kol kuvvetiyle yaptım. Meguiars Plast-x kullandım.
600-800-1200-1500-2000-2500-3000 kum zımparaları sırasıyla bol suyla uyguladım. İyice kuruladıktan sonra plast-x i kaliteli bir mikrofiber bezle dairesel hareketlerle yedire yedire uyguladım. Güzel sonuç aldım. elimde hala plastx kaldı. sarardıkça uyguluyorum.
600 kum zımparayı vurduktan sonra far bildiğiniz matlaşıyor korkmayın sabırla devam edin. Ama devir ayarlı polisaj makinesi bulabilirseniz daha iyi sonuç alabileceğinizi düşünüyorum.

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #11 : 16 Ağustos 2014, 10:25:14 »

Polisaj makinası lazım her türlü diyorsunuz. :)
Sağlam kol gücü ve diş macunuyla temizlemiştik.

Sen al polisaj makinasını çook işine yarayacak usta  ;)
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Adana
« Yanıtla #12 : 16 Ağustos 2014, 12:35:57 »
Benim arabanın sağ farı da sararmıştı. kaportacı arkadaşım su zımparası ile zıparaladı, temizleyip kuruttuktan sonra araç boyası verniği uyguladı sonuç gayet iyi. 1,5 yıldır solma olmadı

B.B

• Başıma başlık.
  • 242
  • Meslek: Aslan Terbiyecisi
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #13 : 17 Ağustos 2014, 08:34:45 »
20-40 lira arası temizliyorlar. Polisaj makinesiydi parlatıcısıydı falan filan derken... Birkere temizlettikmi 1bçk 2 sene gittiğine göre uğraşmaya değer mi bilmiyorum. Ama unuttum sanırım burası hobi forumu :) burası uğraşmayı seven insanlarla dolu :). Birde arada benim gibi tembeller var işte...
Forumun kendi söyleyen kendi gülen delisi

knifesever

• *
  • 1
  • Meslek: kasap
  • Yer: Türkiye
« Yanıtla #14 : 16 Haziran 2016, 13:59:04 »
ben temizlemiştim ama sonrasında içine hep su aldı yapma derim :D birde polikarbon kullanılıyormuş farlarda sonradan öğrendim  :)

haci

• *
  • 22
  • Meslek: elektrik
  • Yer: malatya
« Yanıtla #15 : 17 Haziran 2016, 08:49:47 »
merhaba;
benim araç da aynı durumdaydı dyo universal polish pasta 841-0602 isimli kaportacıların kullandıgı pasta ve birazcık pamuk yardımı ile5- 10dk da temizleniyor . Malatya için 13 tl gibi bir fiyatı var.
« Son Düzenleme: 17 Haziran 2016, 08:51:52 Gönderen: haci »

pars1994

• **
  • 155
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #16 : 17 Haziran 2016, 13:28:17 »
diş macunu ile dene cok fark edıyor  :2up

Faruk Eşki

• *
  • 3
  • Meslek: Gemi Mak. Teknisyeni
  • Yer: Mersin / Yenişehir
« Yanıtla #17 : 19 Haziran 2016, 01:20:04 »
Merhaba;
Sırasıyla 800-1200-1500 su zımparasıyla zımparala ,daha sonra herhangi bi pastayla (marketlerde bile satılıyor) mümkünse polisaj makinası yardımıyla yoksa bilek gücüyle pasta yap tamamdır. Ben 5-6 araba yaptım böyle gayet iyi oldu.