Doğru adını bilmiyorum. Ben KAVÇAK diyorum. Kibrit kutularının ön yüzlerini biriktirdiğim ve muhtar çakmaklarının Tokailere yenilmediği zamanlarda, mahalle kahvesinin önünde tahta iskemlede oturup büyük ihtimalle yirmi adım ötedeki camiden ezanın okunmasını bekleyen kasketli yaşlı amcanın ,elindeki çöteyi duvara yaslaması, cebinden tabakasını çıkarıp sigarasını sarması ve daha sonra bir kesenin içinden demir, taş ve pamuğa benzer bir şey çıkarıp, taştan kıvılcımlar çıkararak yakması , benim çocukluk zamanlarımdan kalma en güzel anılarımdandır. Hayranlıkla izlemiş, hep o aletten benimde olsun istemiştim. Günahını almak istemem ama, şu anda tiryakiysem bunun sebebi bu amca olabilir. Neyse yıllar sonra Serdar Kılıçta gördüğüm ve çocukluk hayallerimi depreştiren bu aleti yapmak istedim. Eski üçgen eğeyi gaz beton fırında ısıtıp balyozu örs niyetine kullanarak kenarlarını biraz düzeltip kıvırmayı başardım.Daha sonra kanola yağında su verdim. Kot pantolondan ve atletten inçe şeritler kesip rulo yaptım. Kapağına küçük bir delik açtığım pellet kutusuna ruloları koyarak mutfak ocağında yaklaşık 15 dakika bekledim.Yoğun çıkan dumanı aspiratör atmakta zorlandığı için hanımın mutfağa gelmemesi için çocukları örgütledim. Daha önce köyden getirdiğim parça çakmaktaşlarına bu kavı koyarak yakma çalışmalarına başladım. Evet taştan kıvılcımlar çıkıyor fakat kavın tutuşması zor oluyordu. Kavı yakabilmek için bazen beş on dakika uğraşıyordum. Ama buna da razıydım. Çocukluk hayallerimden birisi daha gerçekleşmişti. Geçenlerde kayınpederim sayesinde elime döven taşı geçti. Bu taşların kenarları keskin ve istediğim ebattaydılar. Diğer taşları küçük parçalara bölmeye çalıştığımda dağılıyorlardı. Döven taşında bir iki vuruşta kav kıvılcımı tutuyor ve uzun süre uğraşmıyorum. Kot kumaşının atletten daha iyi olduğunu da söyleyebilirim. Şimdiki amacım elimdeki kav mantarlarını meşe külü katılmış suda kaynatıp kurutarak kavımı orijinal haliyle elde etmek. Dikeceğim büzgülü deri keseyle birlikte artık muhtarı dinlenmeye alacağım.
Yazı biraz uzun oldu. Ama merak salıp ta yapmak isteyen olur diye ayrıntılı anlatmaya çalıştım.