Bıçak Sanatı - Forum

Ağız ağıza karşılaştırma.

ASK

• 988
  • alicevik 1984
  • Meslek: memur
  • Yer: Balıkesir
Ynt: Ağız ağıza karşılaştırma.
« Yanıtla #80 : 16 Ağustos 2014, 13:45:12 »
benim gibi, yeterli makinesi ve teçhizatı olmayan arkadaşlara profil çıkartırken naçizane tavsiyem avuç içi taşlamadan yana.
yoksa özellikle kavisli kısımları eğeyle işlemek çok zaman ve emek istiyor.
ben kabaca köşeli kesimler yapıp eğeyle düzeltiyorum. ağız açılacak seviyeye yaklaşık 1 saat içinde geliyor.
avuç içiyle ilk kesildiğinde bu şekil oluyorlar. gerisi eğeyle kolay iş  :)

kendim için söylüyorum avuc taşlama veya bant zımpara olmadan demir testeresi ile simdiye kadar dört tane profil cikarttim.bir tane daha cikartmak istemiyorum. sebebi yorucu olmasi degil cok zaman alması. zaten hobiye ayiracak haftada bir iki saat ancak buluyorum onu da bu işe ayirinca bir bicagin bitmesi altı ayı buluyor. bu sefer perdaha ayiracagim zamandan çalıyorum yarım yamalak bi iş cikiyor ortaya.
Derdi dünya olanın,dünya kadar derdi olur.

« Yanıtla #81 : 16 Ağustos 2014, 13:54:09 »
Muhterem işi çok MS Project çubuklarını bölüştürme tadında tecrübe etmişsiniz. İşi böyle yaparak bıçak yapmanın tadına varmak olası değil.

Testere, matkap eğe ve zımpara kombinasyonuyla ve üstü başı batırarak alınacak keyif ise paha biçilmez.
Aynen +1  ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #82 : 16 Ağustos 2014, 17:26:23 »
Bant zımparanın adı eğenin tadı.
Okinawian

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #83 : 17 Ağustos 2014, 00:02:40 »
O kadar çok alet kullanamam diyorsan sadece bir çekiçlede işi bitirebilirsin. ;)
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
« Yanıtla #84 : 17 Ağustos 2014, 01:01:17 »
O kadar da değil. Kumpas, eğe, zımpara, mengene, ağız açma mastarı, tutkal. Bir de lama. Unuttuklarım olabilir.

Galiba bu işte yapılabilecek bütün hataları sırasıyla yapıyorum.  :( Bir kumpas alayım da, kalınlığını ölçeyim. Fazla abandım galiba, profil incelmiş... Yüzey düzgünlüğü çok iyi oldu aslında, umarım fazla inceltmemişimdir.  :'(

Bora çakımın namlusu, firmanın beyanına göre  3 mm kalınlığında imiş. Lama ve çakı namlusu aynı kalınlıktaydılar. Şimdi profil çalı namlusundan ince.  :-[

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #85 : 17 Ağustos 2014, 14:19:09 »
Kumpas şart. Birde pergel al çok işe yarıyor.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #86 : 17 Ağustos 2014, 18:41:08 »
Susuz çelik bile olsa, kumpas ile 3mm lik lamayı pek kolay ezememeniz lazım. Mikrometre ile  kalınlık ölçeceğim derken yumuşak teli ezmişliğim var. Ama mekanik yapı itibari ile kumpas parmağınızın uyguladığı gücü pek kuvvetlendirmez. Bir de Lamaya değil de kumpasa acırım, hassasiyeti bozulur.

O kadar da değil. Kumpas, eğe, zımpara, mengene, ağız açma mastarı, tutkal. Bir de lama. Unuttuklarım olabilir.

Galiba bu işte yapılabilecek bütün hataları sırasıyla yapıyorum.  :( Bir kumpas alayım da, kalınlığını ölçeyim. Fazla abandım galiba, profil incelmiş... Yüzey düzgünlüğü çok iyi oldu aslında, umarım fazla inceltmemişimdir.  :'(

Bora çakımın namlusu, firmanın beyanına göre  3 mm kalınlığında imiş. Lama ve çakı namlusu aynı kalınlıktaydılar. Şimdi profil çalı namlusundan ince.  :-[
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #87 : 17 Ağustos 2014, 19:06:54 »
Susuz çelik bile olsa, kumpas ile 3mm lik lamayı pek kolay ezememeniz lazım. Mikrometre ile  kalınlık ölçeceğim derken yumuşak teli ezmişliğim var. Ama mekanik yapı itibari ile kumpas parmağınızın uyguladığı gücü pek kuvvetlendirmez. Bir de Lamaya değil de kumpasa acırım, hassasiyeti bozulur.
Abi zımpara yaparken abanıp lamayı inceltmiş Mustafa beyde kumpas yok alıp ölçmeliyim diyor zaten. :)
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #88 : 17 Ağustos 2014, 19:51:12 »
Aynen öyle, kumpasla ölçmem gerek. Ne kadar abanmışım bilmeliyim...

Bu iş çok hassas bir iş imiş. Her şeyi dengede tutmak, zamanlamayı iyi ayarlamak gerekiyormuş, anladığım bu...

Kesme gibi yıkıcı bir işlemi yapıyor olmasına rağmen, bıçağın kendisi esasen çok narin bir parça. Çok ilginç bir tezat.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #89 : 17 Ağustos 2014, 23:56:12 »
Abi zımpara yaparken abanıp lamayı inceltmiş Mustafa beyde kumpas yok alıp ölçmeliyim diyor zaten. :)

Hakikaten ya. Smiley ler arasinda cumlelerin basini sonunu kacirip nasil anlamisim.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

merter

• 374
  • Meslek: elk teknikeri
  • Yer: kocaeli
« Yanıtla #90 : 07 Eylül 2014, 23:34:25 »
N oldu şu ağız ağıza karşılaştırma ?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #91 : 08 Eylül 2014, 00:12:22 »
Son durum şu:

Ağız açma hariç, zımpara işi bitti. Hemde mükemmel oldu. Kendimce bazı icatlar bile yaptım. Mesela profil mengenede zarar görmesin diye PVC muşamba parçası kullanıyorum. Eylem Usta deri parçası önermişti ama deri pahalı, bende PVC masa muşambası satın aldım.  8)

Ağız açma işi için eğeleme mastarı çizdim. Sanayideki ustalara verdim. Ama arkadaşlar illa kafalarından bir şeyler katıyorlar. Kimse benim verdiğim plana sadık kalmıyor. Çok ilginç bir sorun bu!  :o Sanayide çekmediğim eziyet kalmadı. Bir diğer sorun ise toleransları aynı iş güvenliği gibi umursamıyor olmaları... Ben 10 mm uzaklık veriyorum, sonra bakıyorum 10.8 mm uzaklık.

-Niye böyle?
-E öyle de olur!  >:( Parasıyla rezil olmak buna denir herhalde.

Tasarımcının önemini anlamamı sağladı bu süreç. En budala ve sorumsuz iş gücüne göre yapılmalı planlar. Planımı iyice basitleştirdim. Kırpa kırpa kuşa döndü.

İş uzadı. Mastar 2-3 güne biter herhalde. Resimlerini paylaşacağım.

Bende kas kontrolu neredeyse yok, bu nedenle forumdaki mastarlar gibi değil, daha garantili çalışıyor. İş o yüzden uzadı biraz da...
« Son Düzenleme: 08 Eylül 2014, 00:19:23 Gönderen: mustafaünal »

damasscus(Ömer Yüksel GÜNER)

• 1805
  • Ömer Yüksel GÜNER-Yaş 40
  • Meslek: Kamu-Teknisyen
  • Yer: Ankara-Ordu
« Yanıtla #92 : 11 Eylül 2014, 10:55:46 »
Mustafa Bey, malzemeniz 3mm kalınlığındaysa; açacağınız ağız için profilin ağız kısmından( her iki taraftan da) 5 mm yukarıya bir çizgi çizip açacağınız ağızı bu çizginin üzerine çıkarmayın. Bu çizgi sizin açacağınız ağzın maksimum üst çizgisi olsun. Ağzı da hafifçe dış bükey açar, menevişi de 200-230 dereceler civarında verirseniz, 500 TL yi cebinize koyarsınız  ;)
+ 1
"Aklınıza sürekli bıçak veya keskin olan bir şey geliyorsa, Bıçak Hastalığı'na yakalanmışsınız demektir..."

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #93 : 12 Eylül 2014, 15:51:07 »
..
 Eylem Usta deri parçası önermişti ama deri pahalı, bende PVC masa muşambası satın aldım.  8)
...

Eski ayakkabı, çizme ve kemerlere ikinci bir hayat şansı tanıyabilirsiniz.  ;)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #94 : 12 Eylül 2014, 16:07:21 »
Eski ayakkabı, çizme ve kemerlere ikinci bir hayat şansı tanıyabilirsiniz.  ;)

O imkan da var ama başka bir gerekçem daha var.

Ben Salim Usta tekniği ile evvela geniş yüzeyleri perdahlıyorum. Şeffaf PVC masa muşambaları perdah atılmış metal yüzeyine kusursuzca yapışıyorlar. Kayma olayı hiçbir şekilde yok.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #95 : 12 Eylül 2014, 21:27:38 »
Mustafa yağ vs bulaşırsa sakatlık çıkabilir gibi bir düşünce doğdu işime önce denemelerini yap sonra bir sakatlık çıkmasın

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #96 : 12 Eylül 2014, 21:30:30 »
Yağı bol bulunca böyle oluyor demek ki :) Şaka bir yana atlama yapıyor. En az 50mm atlıyor. Bir ara detaylı bir kontrol edeceğim bakalım neden yapıyor.

Kaya

• 2867
« Yanıtla #97 : 12 Eylül 2014, 21:38:18 »
 :D ah Salim amma güldürdün beni ha...

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #98 : 12 Eylül 2014, 21:40:28 »
Salim abi önceki konuda kalmış bende diyorum ne atlaması   :D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #99 : 12 Eylül 2014, 21:44:15 »
Merak etmeyin üstad. Yağı uzak tutuyorum. Özellikle PVC muşambadan, cam yüzeyimden, eldivenlerimden, lastik takozlarımdan, eğelerden ve zımpara kağıtlarından...

Yağladığım her malzemedeki fazla yağı -her seferinde- mutlaka temizlerim.

Kumpası da çok çok gerekmedikçe yağla tanıştırmayacağım. Yağlasam bile yağı koklatacağım.

Yarın inşallah eğeleme rampasını da kaynaklattıracağım. Azıcık daha detaylı bildik rampalardan. Resimlerini paylaşırım aksilik olmazsa.

Sonra ağız açıp su vermeye göndereceğim profili.

Yanlış konuya yorum yazılmış ama yine de açıklamamı yapayım.