Bıçak Sanatı - Forum

Ağız ağıza karşılaştırma.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ağız ağıza karşılaştırma.
« : 11 Ağustos 2014, 16:59:55 »
Bir arkadaşla iddiaya girdik. Yaptığım ilk D2 ile, onda bulunan cinsini bilmediğim bir bıçağı ağız ağıza karşılaştıracağız. Eleman, "D2 den bıçak olmaz, çat diye kırılır" deyince tepem attı.

Yani şöyle olacak: Benim D2 bıçağımı mengene ile sıkıştıracağız, elemanın bıçağının sırtına tokmakla vuracağız. Hangi bıçak kırılmazsa, o bıçağın sahibi iddiayı kazanacak.

Sorum şu: Bu şekilde bir karşılaştırmada darbe dayanımı mı önemlidir, sertlik mi?
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2014, 17:35:55 Gönderen: mustafaünal »

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: Ağız ağıza karşılaştırma.
« Yanıtla #1 : 11 Ağustos 2014, 17:02:51 »
O elemanın bıçağını ağaç yontar gibi yontacaksın sorun yok. ;) 60hrc yeterli tabi karşı taraf zdp189 yada toz metal birşeyle gelmez umarım.D2den bıçak olmaz dediğine göre toz metallede gelmeyecektir.
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2014, 17:05:54 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #2 : 11 Ağustos 2014, 17:07:02 »
Bıçak yakın zamanda Sayın Taner Salar'ın ellerinden öpecek sanıyorum. Sonra işin çetrefil kısmı başlıyor. Sonu gelmez zımparalama...

« Yanıtla #3 : 11 Ağustos 2014, 17:15:57 »
Böyle bir test mantığı bana ters geliyor ama madem yapacaksınız, bıçağınızın ağız açısını biraz fazla tutun derim.

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #4 : 11 Ağustos 2014, 17:16:59 »
Gereksiz bir karşılaştırma, burada bıçağın kalitesi değil kullanılan çeliğin metalurjik özellikleri ve Isıl işlemin düzgün yapılıp yapılmadığı kriterlerini ve ağız açısını (dış bükey en evantajlıdır) sınamış olursunuz. Yani sonuçta övünülecek bir durumda yok. Ayrıca mengeneye sıkıştırılan bıçak daha avantajlı konumda olur adaletli değil.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #5 : 11 Ağustos 2014, 17:17:36 »
Bıçak yakın zamanda Sayın Taner Salar'ın ellerinden öpecek sanıyorum. Sonra işin çetrefil kısmı başlıyor. Sonu gelmez zımparalama...

Gözünüzde büyütmeyin başladı mı biter.
Okinawian

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #6 : 11 Ağustos 2014, 17:21:16 »
bunun yerine halat kesme yarışı falan yapın , en çabuk kiminki körelecek gibi bisey.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #7 : 11 Ağustos 2014, 17:22:59 »
Teklif ondandı ustalar. Bana, "D2 den bıçak olmaz!" diyen de kendisiydi. Benim bıçağı mengenede sıkıştıracakmış ve peynir gibi dilimleyecekmiş. Öyle söyledi!

Neymiş, kardeşi kalıpçıymış ve yanında 2 tane makine müh. varmış. Onlar olmaz demişler. "İyi" dedim bende, "Görelim oluyor mu olmuyor mu?"

devrim

• 997
  • devrim doludizgin.
  • Meslek: Aydınlatma, Elektrik-Elektronik
  • Yer: İstanbul Maltepe
« Yanıtla #8 : 11 Ağustos 2014, 17:27:39 »
abi yanlış anlamayında bu arkadaşınız heralde küçükkende arkadaşlarına benim babam senin babanı döver diyen o kötü çocuktu  :D
Hayat düz bir yol değildir ki sürekli ileri gidesin ; bazen daire çizer olduğun yere dönersin bazen de bir kaç adım geri gidersin.

Hayattaki yegane üstünlüğüm Türk doğmaktır.(Mustafa Kemal ATATÜRK)

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #9 : 11 Ağustos 2014, 17:33:44 »
Teklif ondandı ustalar. Bana, "D2 den bıçak olmaz!" diyen de kendisiydi. Benim bıçağı mengenede sıkıştıracakmış ve peynir gibi dilimleyecekmiş. Öyle söyledi!

Neymiş, kardeşi kalıpçıymış ve yanında 2 tane makine müh. varmış. Onlar olmaz demişler. "İyi" dedim bende, "Görelim oluyor mu olmuyor mu?"
Testten sonra size "bizede böyle bıçak yap"derler.Sefa hocamın dediğine katılıyorum ağzı hem kalın bırakın hemde geniş açıyla bileyin.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #10 : 11 Ağustos 2014, 17:48:02 »
Söylemeyi unuttum. İddiayı kaybeden, kazanana 500 TL ödeyecek!

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #11 : 11 Ağustos 2014, 18:12:06 »
aslında bıcaklara bu testleri yapmak pek hoşuma gitmesede bazen  şeytan durtuyo  >:D yapılan işin sınırlarını merak ediyo insan gecen forumdan tayfun abiyle bikaç test yaptık en son 8 lik mi neydi kalın çivileri kesiyoduk  :)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #12 : 11 Ağustos 2014, 18:31:10 »
D2 ile mi?  :)

tayfunsan

• *
  • 42
  • Meslek: oto yedek parça.
  • Yer: istanbul/ataşehir
« Yanıtla #13 : 11 Ağustos 2014, 18:43:41 »
aslında bıcaklara bu testleri yapmak pek hoşuma gitmesede bazen  şeytan durtuyo  >:D yapılan işin sınırlarını merak ediyo insan gecen forumdan tayfun abiyle bikaç test yaptık en son 8 lik mi neydi kalın çivileri kesiyoduk  :)

Mehmet usta bu tip testleri pek sevmiyor ama gaza geldi galiba,baktım atölyede çivi,çekiç ne varsa girişiyor :Dbir ara bende gaza geldim kesecek daha kalın çivi arıyordum,mehmet usta yeter der gibi bakınca vazgeçtim :D
USTAYA VE SANATA SAYGI...

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #14 : 11 Ağustos 2014, 18:46:50 »

Mehmet usta bu tip testleri pek sevmiyor ama gaza geldi galiba,baktım atölyede çivi,çekiç ne varsa girişiyor :Dbir ara bende gaza geldim kesecek daha kalın çivi arıyordum,mehmet usta yeter der gibi bakınca vazgeçtim :D
:D :D :D
Bende atölyesine inince çat dedi sanmai bıçağı masaya sapladı.Unutmadım. :D :D
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #15 : 11 Ağustos 2014, 19:39:06 »
Video isteriz.  ;D
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #16 : 11 Ağustos 2014, 21:22:15 »
Böyle bir test mantığı bana ters geliyor ama madem yapacaksınız, bıçağınızın ağız açısını biraz fazla tutun derim.

Sefa hocanın söylediğini mutlaka dikkate alın.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #17 : 11 Ağustos 2014, 21:37:39 »
3 mm Kalınlığındaki D2 için, 28 derece ağız açısı bu test için iyi midir? Ağız scandi olmayacak.

Bu arada Sayın Salim Türk, bıçak size yolladığım "ilk model"
« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2014, 21:41:20 Gönderen: mustafaünal »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #18 : 11 Ağustos 2014, 21:44:59 »
http://www.youtube.com/watch?v=K2m4A5Kfcl8 (video linkini değiştirdim. Buradaki videoda daha iyi görünüyor.)
Buradaki bıçağız ağız yapısına bak mutlaka. Açıkçası bıçak bilerken hiç acı ile ölçme ihtiyacı duymadım ama normal bir bıçağı 20 derece bilediğimize göre 28-30 yeter gibi. Hatta aşağıdaki resimdeki baştan ikinci olan convex bileme yaparsan daha güzel olur bence. Biraz hile yapmış oluyorsun ama olsun :)

« Son Düzenleme: 11 Ağustos 2014, 21:47:56 Gönderen: Salim Türk »

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
« Yanıtla #19 : 11 Ağustos 2014, 22:03:56 »
Ne hilesi? Cinsini bilmediğim bir bıçakla karşılaşmayı kabul ediyorum! Hemde hayatında hiç bıçak yapmamış biri olarak...

Peki neye güveniyorum?

Şuna: Genel olarak Türk İnsanı araştırma yapmayı sevmez, kulaktan dolma bilgilerle yol alır. Veya deneyimleri ile. Hele bu arkadaşa "okumuş mühendis çocuklar", "cıks D2'den zinhar bıçak olmaz!" dediler ki, artık kendinden iyice emin oldu.

D2'nin çok kırılgan olduğunu sanıyor. Yere düşse kırılacakmış, mühendisler öyle demiş. Mühendisler ayrıca D2'nin su verme esnasında sık sık yamulduğunu da söylemişler. Oysa Böhlerin teknik dokümanlarını  okuyorum okuyorum, hepsi aynı şeyi söylüyor: "D2 ısıl işlem sırasında formunu korur."

Ya teknik dokümanlar hatalı, ya da okumuş mühendis çocuklar... Bakalım, göreceğiz...