Bıçak Sanatı - Forum

Eğeden Bıçak

Eğeden Bıçak
« : 27 Kasım 2010, 22:49:37 »
Bugün aklımda olan bir denemeyi yapayım dedim. Su vermeden eğeden bıçak yapma düşüncem vardı. Hurda eğelerden birini avuç taşlamayla kesip profilini çıkardım. Taşlama ve cırt zımpara kullanarak ağzını açtım ( pazartesi iç bükey taşlama yapacağım, şimdilik böyle) en son 600 kum cırt zımparayla tüm bıçağı bitirip, ağzını biledim. Kuyruk kısmını yumuşatıp oraraya bir delik deldim. 250 derecede meneviş verip bitirdim. Sertliği 61.5HRc.
İşlemlerde sadece avuç taşlama kullandım, sadece tek bir delik için matkap hepsi bu. Bıçak çıplak sapla kullanılmak üzere planlı ancak en son deneme amaçlı sapa ip uyguladım, hadi onunda fotoğrafını çekip ekleyeyim dedim.
Boy 220 mm, sap 110mm, kalınlık 6.25 mm, en 280mm.

ozgurozdemir

• *
  • 1
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: İst. sancaktepe-1978 0RH+
Ynt: Eğeden Bıçak
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2010, 22:59:12 »
tek kelime ile mükemmel
ellerinize sağlık
GÖLGEDE YÜRÜYENİN GÖLGESİ OLMAZ

Atom Karinca

• 132
  • Hakan
  • Meslek: İşletme
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2010, 23:02:12 »
Çok yakışıklı olmuş
Örgü işini nasıl yaptınız ?

« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2010, 23:02:38 »
Sefa abi, eline çelik geçmesin yani diyorum artık :D
Kabza sarımı da harika olmuş, eline sağlık.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2010, 23:30:38 »
elıne sağlık Sefa usta . hatırlarsan bır bıçak eğe olayı vardı benım şimdi o gözumun önune gelıyorda  , sen benden daga inatçısın sanırım. ;)
ben bıtıremeden salladım arkadakı tarlaya. delı olmustum ne zımpara kalmıştı  nede derman   :))

“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2010, 23:59:24 »
Örgü işini nasıl yaptınız ?

Örgü işini anlatarak tarif etmek zor, daha önce katananın sapı için aldığım ama rengini beğenmediğim bir ip vardı, onu kullandım ( suni ipek)
Taner ben senin kadar inatçı adam görmedim bu işte, beni hiç kendinle kıyaslama :))
Teşekkürler arkadaşlar, bu işi sadece örnek ya da deneme olsun diye yapmıştım, herhangi bir estetik beklentim yoktu ama iltifatlar için sağolun  ^-^.

« Yanıtla #6 : 28 Kasım 2010, 00:03:03 »
Sefa abi, eline çelik geçmesin yani diyorum artık :D
Kabza sarımı da harika olmuş, eline sağlık.
Kabza sarımı konusunda esas cevher sende, biliyorum bu konuda eline su dökemeyiz ama sağol yine de ;)

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #7 : 28 Kasım 2010, 02:48:06 »

Teşekkürler arkadaşlar, bu işi sadece örnek ya da deneme olsun diye yapmıştım, herhangi bir estetik beklentim yoktu ama iltifatlar için sağolun  ^-^.
Estetik beklentin yoktu belki ama yanlışlıkla olmuş baba  :D Hatta süper olmuş, ne diyeyim ustam, sadece spiralle bu kadar güzel iş çıkarmışsın, helal  :2up İp sargı kabza da çok güzel harbiden...

Taner ben senin kadar inatçı adam görmedim bu işte, beni hiç kendinle kıyaslama :))

Doğru söze ne hacet  :D  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #8 : 28 Kasım 2010, 03:34:40 »
Olmuşsa da kazaradır Ustam ;)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #9 : 28 Kasım 2010, 10:23:57 »
Sefa ustam, bu da çok güzel olmuş.

Sapı çok basit sarmışsın ama çok teferruatlı bir örgüymüş gibi görünmüş.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #10 : 28 Kasım 2010, 21:34:04 »

Sapı çok basit sarmışsın ama çok teferruatlı bir örgüymüş gibi görünmüş.  :2up
;) Çaktırma.

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #11 : 29 Kasım 2010, 08:27:26 »
elleriniz dert görmesin,çok güzel yapılmış,sertlik hala 62 mi?hocam,yoksa menevişten sonra düştümü biraz?

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #12 : 29 Kasım 2010, 09:31:15 »
Ustam eline sağlık çok güzel olmuş valla hergün yeni bir şey öğreniyorum sayenizde..
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

spyderCollector

• 2758
  • mehmet 1967
  • Meslek: mimar
  • Yer: Kocaeli
« Yanıtla #13 : 29 Kasım 2010, 09:43:05 »
 :2up

Hocam ellerine sağlık tekrar tekrar.
Estetik ve güçlü gözüken bir bıçak.

Kabzadaki eğe dokusunu çok beğendim, ben olsaydım herhalde hiçbirşey sarmazdım oraya  8)
'' Kem Alat'la, Kemalat  olmaz ! ''

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #14 : 29 Kasım 2010, 09:46:53 »
başlığı görünce "noluyor lan!!! benim bıçak mı hortladı  ???" dedim. :D

konuyu açınca fark ettim ki sefa hocamın yeni eseriymiş, elinize emeğinize sağlık hocam, :2up

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
« Yanıtla #15 : 29 Kasım 2010, 09:47:56 »
sefa ustam ellerinize sağlık. su verilmeden de bıçak yapılabileceğini görmüş olduk.

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #16 : 29 Kasım 2010, 11:50:03 »
Yanlışlıkla mı oldu yoksa bilerel mi bilmem artık ;)
ama güzel olmuş bende çok beğendim özellikle kabzada eğe deseni çok iyi görünüyor
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #17 : 29 Kasım 2010, 14:45:54 »
oncelikle eline saglık usta pek guzel duruyor. agız sertligin olçmuş ve 61.5 demişsin ki gayet güzel hatta biraz fazla bile denebilir. agız taşlama ile çalışırken ısınma problemi olmamış gibi.  bunu nasıl yaptın. zira arkadaşlar da bunu yapmayı düşünüceklerdir ve bu esnada karbon yakımı olabilir.  sırtta yumşatma yapmadın sanırım. yapmayı düşünmezmısın?
malum bıcak biraz hacimli duruyor sert zemine düşürüp problem yaşanması olası...

« Yanıtla #18 : 29 Kasım 2010, 18:58:15 »
elleriniz dert görmesin,çok güzel yapılmış,sertlik hala 62 mi?hocam,yoksa menevişten sonra düştümü biraz?
Fatih menevişten sonra 61.5 ölçmüştüm zaten.
başlığı görünce "noluyor lan!!! benim bıçak mı hortladı  ???" dedim. :D

konuyu açınca fark ettim ki sefa hocamın yeni eseriymiş, elinize emeğinize sağlık hocam, :2up

Gökhan Usta, zaten başlığı yazarken inan ki aklıma gelmedi değil :)) Sağolasın.
Durukan Ustam sanki bana da 61.5 biraz fazla gibi geldi, çok sert bıçaklardan sanıyorum biraz tırsıyorum ( kırılır diye) Bıçağı bir kaç kez deneme amaçlı mozaik zemine şiddetliye yakın attım bir şey olmadı ama sırttan biraz daha yumuşatma konusunda haklısın, bunu yapacağım yarın. Sertiğin düşmemesi için taşlama sırasında altına ıslak havlu koydum ve bunu sürekli ıslattım, ayrıca yanımdaki bir kapta sürekli su, bezle ıslatıp yüzeyi her spiralle gidiş gelişte soğuttum. Sorun olmadı, denemek isteyen arkadaşlar rahatlıkla deneyebilir. Burada taşla çalışma alışkanlı olmayan arkadaşlara kesinlikle önermiyorum ve kesinlikle toz maskesi kullanmalarını salık veriyorum ( çok toz çıkıyor).
Tüm yorumda bulunan arkadaşlara teşekkür ediyorum, eksik olmayın ^-^

durukan

• 774
  • Meslek: hekim
  • Yer: şanlıurfa
« Yanıtla #19 : 29 Kasım 2010, 19:58:05 »
usta sen eksik olma, eline saglık