Bıçak Sanatı - Forum

Matkabın başı fırladı :S

Berke Boyacı

Matkabın başı fırladı :S
« : 27 Kasım 2010, 09:00:08 »
Merhaba abilerim... Geçen yeni aldığım stünlu matkabı kurdum. Bütün talimatları vs okumama rağmen birşeyi tam yapamadım herhalde. Profil çıkarırken matkabın döner başı varya Ucu sıkıştırdıımız topan parça. O birden fırladı... Allahtan tablayla matkabın arası fazla yakındı da direk matkap ucu çeliğe oturdu başka bi tarafa sekmedi... Bu bölüme yazdım ki başka stünlu matkap alıcak arkadaş varsa dikkatli olsun diye.

Bu arada benim matkabada çözüm olarak ne önerirsiniz. Sürekli düşüp düşüp durucakmı bu parça...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Ynt: Matkabın başı fırladı :S
« Yanıtla #1 : 27 Kasım 2010, 09:46:40 »
O uca mandren denir, Mandrenin takıldığı sütun konik bir mildir. Mandreni bir tahta çekiçle yada kalınca bir tahta ile yerine çakacaksın, mil konik olduğundan mandrenin deliğine sıkışır mil (bazı makinalarda tersidir, mandrenin arkasında konik mil vardır, matkabın ana milindeki oyuğa girer). Büyük ihtimal senin matkabın mandreni iyi çakılmamıştı ya da arada kir veya yağ vardı. Mandreni geri çakmadan önce mandrenin ve milin arasının tamamen temizlenmesi gerek, yağ-kir hiçbirşey olmamalı. Bunun için bir beze alkol ya da aseton dök ve onunla iyici bunları temizle. Sonra tek yapman gereken mandreni yerine takmak ve bir tahta ile çakmak. Bu arada mandrenin tırnakları vardır ya matkap uçlarını sıkmak için ileri geri giden (bunların adını bilmiyorum, bir bilen olsa da öğrensek : ) bunları çakmadan önce mandrenin içine çek..
http://www.youtube.com/watch?v=KbI_7IHAsyw&feature=related Şu video anlatıyor nasıl sökülüp takıldığını.

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2010, 09:57:03 »
Emre abi eğer anlattığın videodaki gibiyse bendeki mandren değişik :S Çünkü bende mandreni bir çubuğa takıyorsun videoda mandren çubukla bütün. Kullanım kitabında sert bir tahtaya bastırın yazıyordu ben birde çakmayı deniyeyim sağol...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2010, 09:58:18 »
Temizliğini iyi yap takmadan önce...

Kipmen Sanat web sitesi

Berke Boyacı

« Yanıtla #4 : 27 Kasım 2010, 10:02:25 »
Temizlemedende oldu ama ben nolur ne olmaz diye tekrar çıkarıp temizledim sağol emre abi inş bundan sonra sorunsuz çalışır.

Birde matkabın ucu yalpalanıyor o mandren çenesinin ayarı kaçık sanırım. Keşke kurcalamasaydım çok uğraştım ama bi türlü tam olmuyor... :(
« Son Düzenleme: 27 Kasım 2010, 20:20:25 Gönderen: Berke Boyacı »

« Yanıtla #5 : 27 Kasım 2010, 20:05:29 »
Yüzeyi temizledikten sonra milin üzerine biraz tebeşir sürersen iyi gelir ;) Mandrenlerin içine girip çıkan üçlü parçaya mandren çenesi diyoruz genellikle  8)

Berke Boyacı

« Yanıtla #6 : 27 Kasım 2010, 20:16:15 »
Hah abi o çenenin bir ayarı varmı :) ? Çok yalpalanıyor mesela 3mm deleceksen o oluyor 3,5 4 milim sağa sola saptığı için matkap sürekli...

Bu arada tebeşir olayını denedim sağol üstad...

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #7 : 27 Kasım 2010, 21:24:39 »
Matkap ucunu takışında bir problem de olabilir. Çenesini çok açıp takarken çapraz halde iken sıkıp sonra da ucun dansettiğini göre bilirsin.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Berke Boyacı

« Yanıtla #8 : 27 Kasım 2010, 21:30:57 »
çapraz hal derken abi anlayamadım.

« Yanıtla #9 : 27 Kasım 2010, 22:35:24 »
Tam eksende takamamışsındır belki, demek istemiştir sanırım. Kimi zaman farketmeden iki çene kavrar özellikle ince matkaplarda olur farkına varmazsın.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #10 : 27 Kasım 2010, 23:26:05 »
berke mandrenın arkasındakı konık mılın cıkmamasını ıstıyorsan yağdan tıner veya solvent ıle temızle. ınce zımpara ıle mılın ıcerı gıren bolumunu hafıfce cız ve tebesır tozu sur yerıne oturttur mandrene takoz daya ve cekıcle hafıfce bır ıkı tıkla
. bırdaha cıkmaz..
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #11 : 27 Kasım 2010, 23:41:06 »
Sanmıyorum sefa abi ama yarın gündüz gözüyle birdaha bakarım... Taner abi sağolasın :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #12 : 31 Mayıs 2011, 14:19:09 »
Bir şekilde bu güne kadar idare ettim ama şunu bir düzelteyim artık. Nasıl olacak bu yalpalanma işi :(

Sefa abi tam eksen nedir açıklarsan anlıyacağım bu sefer :)

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
« Yanıtla #13 : 31 Mayıs 2011, 16:35:01 »
berke anladığım kadarıyla matkap ucunu madrene sıkıştırırken ucu tam dik olarak takmalısın,(demek istemiş sefa hocam ).öyle sıktıktan sonra çalıştır kontrol et yalpa yapıp yapmadığını.birde madreni hafif yamuk takmışda olabilirsin. ikisinden birisi hadi kolay gelsin.

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #14 : 31 Mayıs 2011, 20:47:26 »
yalpa olmaması lazım :o  mandrenın ğectığı mıl konıktır. mandren takıldığında yalpa yapıyorsa eksenınde sorun vardır bence. ayrıca matkap ucuna bakarak yalpa var dıyorsanız , bu sızı aldatır ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

Berke Boyacı

« Yanıtla #15 : 01 Haziran 2011, 23:56:54 »
Uca bakarak yalpa var dersek nasıl bizi aldatır. Ucu 8 çizio...