Bıçak Sanatı - Forum

Alüminyum Eriyiği İçerisinde Hapis Kalan Çelik Parçası Oksitlenir Mi?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Ustalarım, hepinizin bayramı kutlu olsun. Sevdiklerinizle birlikte geçireceğiniz nice bayramlar diliyorum.  :)

Benden bir acemi sorusu daha: Erimiş haldeki sıvı alüminyumun içerisinde hapis kalan çelik parçası, eriyik içerisinde kaldığı süre içinde oksitlenir mi?
« Son Düzenleme: 28 Temmuz 2014, 23:29:51 Gönderen: mustafaünal »

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Oksijenle temas edemediği sürece oksitlenemez.neden aluminyum sordunuz?
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Eğer haklıysam -ki en kısa sürede deneyeceğim- ucuza ve her tür çeliğe uygun su verme mümkün...

Çeliği alüminyum "çorbasının" içerisinde demliyeceğim. Alüminyum mükemmel ısı iletkeni olduğu için, eriyiğin içerisindeki çelik tam olarak homojen ısınacaktır. Oksijen ile de teması kesilecektir.

Sistem şöyle:
Alüminyum talaşı ile doldurulmuş ve ince bir ızgara üzerine konulmuş çeliğin olduğu kapalı kaba, alttan ısı verilecek.
Burada amaç, ısı kaynağı ile çeliğin doğrudan temasını kesmek.
Çelik yeterince demlenince, eriyik alüminyum dışarıdaki yağ kabına aktarılarak, ortamdan tehlikesizce tahliye edilecek.
Isıyı eriyik alüminyuma daldırılmış termokupl ile rahatça gözleyebiliriz.
Yakıta giden oksijenle ısıyı kontrol edebiliriz.

Izgara üzerinde kalan demlenmiş çelik parçamız ise soğutma ortamına alınacak.

1- Yakıt tipine mahkum olmayız. Mangal ile bile örneğin M390 demlenebilir! Veya doğalgaz ile de ısı elde edilebilir.
2- Vakumlu veya elektrikli fırın gibi pahalı gereçlere de gerek kalmaz.
3- Her tip çeliğe uygundur.
4- İstenilen her ısıya çıkılabilir. Çünkü alüminyumun kaynama noktası, demirin erime noktasından yüksek.
5- Alüminyum tekrar tekrar kullanılabilir.
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2014, 02:20:02 Gönderen: mustafaünal »

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Ben sanayide kolayca bulunan malzemeler ile yapmak istiyorum. Bakalım, dener ve sonucu bildiririm.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Bana hiç mantıklı gelmedi. O sıcaklıkta alüminyumda oksitlenme olabilir. Ayrica her çeliğin üstü alüminyum la kaplanmaz mı? Bu da maliyet. Tuz çok daha ucuz ve kolay bulunabiliyor.
Okinawian

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
Ben de bu tür şeyler düşünmüştüm zamanında ama alüminyum buharı sanırım zehirli oluyor

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Çeliğin kaplanması bence sorun değil, nasılsa zımparalıyoruz. Oksitlenme konusunda bir şey diyemem, deneyip görmek gerek. Alüminyum buharı konusunda haklısınız. Tedbiri alınır.

Ama madem tuz ucuz, denenmiş yolu varken macera aramaya gerek yok. Tuz eriyiği ile iş göreyim ben.

Kaya

• 2867
Madem zehirli olabilen malzeme kullanmak sorun değil bunu pirinç ,kurşun ve tuzla da deneyebilirsin hepsi mümkün... ;) ...

tarpoon

• 4739
Madem zehirli olabilen malzeme kullanmak sorun değil bunu pirinç ,kurşun ve tuzla da deneyebilirsin hepsi mümkün... ;) ...

:D
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

tarpoon

• 4739
şaka bır yana alımınyum tehlıkelı olacaktır. bazı seyler edeneme yanılma ıle yapılabılır. ancak işin içine hayatı rısk gırıyorsa bulaşmamak lazım yada bılınen sağlam yöntemlerden şaşmamak. ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Tamam, vurmayın öldü artık. :D Zaten vazgeçmiştim. Bir başka sakıncası daha varmış, kalıntı alüminyumu gidermek benim sandığım kadar kolay değilmiş.
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2014, 17:33:33 Gönderen: mustafaünal »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
O kolay. tuz ruhuna atın hepsi erir

Kaya

• 2867
Bıçakta tabiki yok ben almayayım :D
« Son Düzenleme: 29 Temmuz 2014, 22:51:22 Gönderen: Kaya »

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
Bıçakta tabiki yok ben almıyayım :D

Yok hocam demir erimez sanıyorum tuz ruhunda.
Ben ısıl işlem sonrası cürüfü temizlemek için atıyorum bir gece

Ama son bıçağın yarısını daldırmıştım asidin hava ile temas ettiği yüzey 1 mm kazınmıştı bir gecede.