Bıçak Sanatı - Forum

Torna çapraz kızağı yenileme

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Adana
Torna çapraz kızağı yenileme
« : 15 Temmuz 2014, 23:25:46 »
Merhaba arkadaşlar. torna kızağında çatlamalar vardı. ben ikinci el aldım benden önceki sahibi çatlatmış. bugün döküm kaynağı ile doldurtup yeniden kanal açtık. kanalı kademeli açtık her ihtimale karşı daha sağlam olsun diye. Yarın üzerindeki lekeler için taşlam yaptıracağım. 0,20-0,30 mm arası...

Sıra geldi soruma. Bu kızağı baştan yapmak isteseydim hangi metali kullanmalıydım. Çelik olarak sertliği ne olmalıydı? cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. kolay gelsin...

aşağıda google drive klasörünü paylaşıyorum

https://drive.google.com/folderview?id=0B3z0QaivxLKvNnJhMFdlVlROQjA&usp=sharing

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Torna çapraz kızağı yenileme
« Yanıtla #1 : 16 Temmuz 2014, 02:07:47 »
 GGG 60 yada 70  sfero döküm hem titreşim hemde darbe emmesi bakımından iyi olur yüzelsel sertleştirme için isil işlemcinle konuşabilirsin sertlik derinliği 0.1 gibi yeterli olacaktır.benim tavsiyem 52 hrc gibi olurdu.
Bence yarın taşlama yapmadan 600 derece fırında her satte 30 -40 derece soğuyacak gibi gerilimini almak için bir normalizasyon yapman ondan sonra korkma derim eğer kızakları yeniden frezede açabildiyseniz zaten kül içinde yada uygun biçimde soğuttunuz sertliği normaldir gerilimi aldınmı büyük bir problem kalmayacaktır...
 Yüzey taşlama optik anlamda çok yararlı olacaktır .hassasiyet için kızaklara raspalamada gerekir.. :) ;)
« Son Düzenleme: 16 Temmuz 2014, 02:16:04 Gönderen: Kaya »
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Adana
Ynt: Torna çapraz kızağı yenileme
« Yanıtla #2 : 16 Temmuz 2014, 10:28:01 »
Zaman ayırıp cevap yazdığınız için teşekkürler.

Kaynaktan sonra kireç benzeri bir kum içinde soğutuldu. frezede işlemede de problem çıkmadı. Taşlamadan önce normalizasyon yapabilirsem deneyeceğim.

GGG 60 serisini inceledim sanırım daha uygunu olmazdı. bilgiler için teşekkür ederim. Kolay gelsin...