Bıçak Sanatı - Forum

Çakıda yeni ve imalatı çok kolay olan bir kilit sistemi buldum galiba...

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
  • Meslek: Memur
  • Yer: Merzifon
Çakıda yeni ve imalatı çok kolay olan bir kilit sistemi buldum galiba... Teknik çizimlerini 1-2 güne yayınlarım. Umarım beğenirsiniz.

NOT: Benim çizimler profesyonel olmayacaktır. Eğer sistem beğenilirse, teknik resim işinde işinin ehli arkadaşlar daha sonra sistemi yeniden çizerlerse minnettar olurum.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Kilit sisteminin adı ne?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
ilk defa siz tasarladıysanız hemen paylaşmayın, araştırın, örneği yoksa patent için başvurun.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

apeiron

• 411
  • İbrahim Kaymaz-1975
  • Meslek: Tasarım prodüksiyon
  • Yer: İstanbul
ilk defa siz tasarladıysanız hemen paylaşmayın, araştırın, örneği yoksa patent için başvurun.

+1
çizim konusunda aceleniz yoksa, yardımcı olabilirim.
Doğa, O ile paylaşabildiğin kadar senindir.

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Valla ben özürlüyüm. Serebral Palsi. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Serebral_palsi) Eğe açılarını ve gücünü asla doğru tutturamam. O yüzden eğe sehpası kullanacağım. Onu da tasarladım. İlginç bir şey. Onu da paylaşırım bitince. Buradakilere benziyor ama daha bir "benlik". Hem açıda, hem de eğeye uygulanacak güçte kesinlik sağlayacak. Ayrıca aynı sehpa perdah ve bileme işini de görecek. Sadece sap takmaya faydası yok, sapı da ben takmam artık.

Yine aynı nedenden (Özür) dolayı, her türlü elektrikli alet benim için tehlikeli. Ben sadece eğe ve zımpara kullanabilirim... "Bıçağın kendisi ne olacak" diyeceksiniz, çocukluğumdan beri sürekli bıçak biledim. O sorun değil.

Sabit namlulu bıçak neyse de, çakıyı nasıl yaparım diye kara kara düşünüyordum. O nedenle bu kilit sistemini buldum. Artık her tip bıçağı yapabilirim.  :))

Aileden maddi durumum iyi sayılır. Ayrıca kafama koyduğum her şeyi yaparım. Dağa bile tırmandım.
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2014, 00:36:53 Gönderen: mustafaünal »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
maddi durum olması iyi, çünkü TPE markayı 150'ye tescil edecek derken son dakka golü yedim 500 lira sıkışmış araya. Patent alırken de benzer bir şekilde kitlemeleri olası...
Namık Kemal
Instagram'da ben

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
Şimdiden merakla bekliyoruz. Bende parapleji hastasıyım. Birşeylerle uğraşmak, birşeyler üretmek her ne durumda olursak olsun güzel birşey. Eğe alışkanlığınız yoksa zaten aparat kullanmak en iyi yöntem. Çizim konusunda bende elimden geleni yapmaya hazırım.

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
TPE den patent almak sizi sadece Türkiye' de korumaktadır. Yapılabilmesi olası ülkelerden de patent almak gerekiyor. ;)

murat güleç

• 1029
maddi durum olması iyi, çünkü TPE markayı 150'ye tescil edecek derken son dakka golü yedim 500 lira sıkışmış araya. Patent alırken de benzer bir şekilde kitlemeleri olası...
Ustam markayı kaç sınıftan aldınız?

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Sonunu bilmediğim bir denemeye giriştiğimden parayı fazla saçamadım, tek sınıftan başvurdum.

Yanılmıyorsam TPE'den patent alınca 1 yıllık bir önceliğiniz oluyor. Yani siz Türkiye'de aldıktan sonra uluslararası anlaşma şeysindeki bir ülkede bir yıl içinde biri sizi sollayıp o patenti sizden kapamazmış falan...
Namık Kemal
Instagram'da ben

murat güleç

• 1029
Ustam tek sınıflı bir markayı birlikte çalıştığımız abi 350 tl ye yapıyor. Sizden biraz fazla almışlar sanki.
Çakı mekanizması buluşta yenilik olduğu için faydalı model alınır. Sadece Türkiye için geçerli faydalı model alınırsa bunu diğer ülkeler rahatlıkla yapar ve Türkiye hariç istediği ülkeye satabilirler. Uluslararası boyuta taşımak gerekir diye düşünüyorum.  ::) 

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
150 lira TPE'ye verdim marka başvurusu için. Askı süresi de bitti. Şimdi TPE'nin dediğine göre işlemi tamamlamak için bir 500 lira lazımmış. Hiç bir aracı kullanmadım bu arada. Mantıken bunun asgari maliyet olması gerek.
Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ustam tek sınıflı bir markayı birlikte çalıştığımız abi 350 tl ye yapıyor. Sizden biraz fazla almışlar sanki.
Çakı mekanizması buluşta yenilik olduğu için faydalı model alınır. Sadece Türkiye için geçerli faydalı model alınırsa bunu diğer ülkeler rahatlıkla yapar ve Türkiye hariç istediği ülkeye satabilirler. Uluslararası boyuta taşımak gerekir diye düşünüyorum.  ::)

Faydalı model ayrı patent ayrı şeyler. Bizim fikri haklar grubu faydalı model için "patentçik" derler, pek te başvurmazlar nedense. Eğer hakikaten  bir farklı mekanizma var ise patent te alınır. Ancak buluş, forumda anlatıldığı an "public" hale gelmiş olur patentlenemez. Patentlemek için doğru düzgün araştırma yapılması ve bilen biri tarafından metnin yazılması gerekiyor. Masraflı iş, koruma süresi de maks. yirmı yıl. 

Bir de korumak istediğiniz ülke adedine göre başlangıçta ve sonrasında periyodik ödemeler gerekiyor.  Az sayılmayacak sayıda yayınlanmış patentim ve araştırma süresini bekleyen başvurum var ama dış ülkelerde koruma işi Avrupa patent ofisi üzerinden mi yapılıyor yoksa TPE üzerinden mi  bilmiyorum. Şirketteki patent grubu hallediyor bürokrasiyi.

bu tip mekanizmalara ait IPC sınıfı biliniyorsa  http://tr.espacenet.com/advancedSearch?locale=tr_TR adresinden anahtar kelimeler ile mevcut patentler araştırılabilir. Hatta koruma süresi dolmuş, TR de koruma altına alınmamış yahut ücreti ödenmediği için serbest hale gelmiş patentlerde tariflenen mekanizmalar kullanılabilir.
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2014, 03:47:00 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Bu tip mekanizmaların IPC sınıfı B26B1/02 galiba. Bu grup altına baktığınızda bir sürü çakı mekanizması patenti göreceksiniz yani.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
150 lira TPE'ye verdim marka başvurusu için. Askı süresi de bitti. Şimdi TPE'nin dediğine göre işlemi tamamlamak için bir 500 lira lazımmış. Hiç bir aracı kullanmadım bu arada. Mantıken bunun asgari maliyet olması gerek.

Buymuş benden istedikleri:
    Marka Tescil Belgesi Düzenleme Ücreti    500 TL

Bundan kaçınılabileceğini sanmıyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
Bu tasarımı tescil ettirmede Spyderco'nun yaptığı da denenebilir. Patentin yanısıra bir de tasarımın görüntüsü marka şekli olarak tescil ettirilirse bu zaman aşımına karşı da belki bir tedbir alınmış olabilir.
Namık Kemal
Instagram'da ben

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Patent ile uğraşmayı düşünmüyorum.

Hem patent işiyle uğraşması zor, hem de piyasası dar.

Ayrıca bu fikir çakının üretimini kolaylaştırmasına rağmen, çakının çift el ile açılmasını gerektiriyor. Tek el ile de açılır ama el alışkanlığı kazanılmalı...

Kaba .dwg çizimini ve kartondan yapılmış modelinin fotoğraflarını paylaşacağım. Üretimi kolaylaştırdığı konusunda bana hak verirseniz foruma karınca kararınca katkım olur.

Ana fikir çakıda 2 büyük boy mafsal kullanmaya dayalı. İşleyen yüzeyler geniş olduğu için, üretimin basitleşeceğini düşünüyorum. Bakalım, göreceğiz...
« Son Düzenleme: 12 Temmuz 2014, 04:10:26 Gönderen: mustafaünal »

murat güleç

• 1029

Buymuş benden istedikleri:
    Marka Tescil Belgesi Düzenleme Ücreti    500 TL

Bundan kaçınılabileceğini sanmıyorum.
Ustam Marka Tescil Belgesini gönderecekler. Malesef durum böyle. :(

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Sistemi geliştirdim. Mafsalı ters tarafa aldım. Artık tek el ile de rahatça açılıyor. Karton modelini yapmak için sabırsızlanıyorum. Bakalım beğenecek misiniz?

egeleme_rampasi

• *
  • 1570
  • Mustafa Ünal
Arkadaşlar, merhaba.

Sistemin karton modelini ve kaba çizimlerini bitirdim.  ;D İlk haline yakın hale geri döndüm. Artık sadece bir kilit sistemi değil. Çok etkin bir dağ bayır aleti oldu. Tam bir "survival kit" tadında oldu.  8)

Bu nedenle patent konusundaki fikrimi de değiştirdim. Bir ricam olacak: Teknik çizim ve patent araştırması konusunda bana yardım edebilir misiniz?

Emeklerinizin karşılığı olarak ne istersiniz?