Bıçak Sanatı - Forum

son evde ısıl işlem denemem ve hüsranla sonlanan eğrilik düzeltme

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
      Saygıdeğer ustalar arkadaşlar, bu gün sonunda işlemlerini bitirdiğim d2 çeliğinden yaptığım bıçağımın ısıl işlemini kendi usulümce yapmaya çalıştım. malesef işlemlerin kusursuz ilerlemesine karşın meydana gelen çok hafif bir eğriliği düzeltmeye çalışırken profili ortadan iki bölerek çalışmayı sonlandırdım. muhtemelen meneviş ısısının düşük kalması nedeniyle elastik olmadığı bir anda bıçağa aşırı yük bindirdiğimi sanıyorum.
   1030-1060 dereceler arasında çoğunlukla 1040-1050 santigrat olmak koşuluyla teneke zarfın içinde,ısıyı en kolay sabitlediğim ocak dik konumdayken yaklaşık 20 dakika kaldı. ardından soğuk suda soğutulan zarftan çıkarılıp eğe testinden başarıyla geçti. Vakit kaybetmeden 200 derece ısıtılmış mutfak fırının da 1 saat 20 dakika kaldı ve soğutulmadan deri eldivenle düzeltilmeye çalışıldı.
    bir kısa video ve birkaç resim.

videoyu açmadan sesi kısarsanız iyi olur :)

http://www.youtube.com/watch?v=RreZu8cJZ8I

ilk kazayı en çok uğrastığım ve bu oldu dediğim bıçakta yaşamak üzdü biraz ama olsun daha iyisini yaparım :)
   teşekkürler.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
Geçmiş olsun böyle kazalarda işin tuzu biberi sanırım. En azından bir çakılık namlun olmuş.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Benim bıçak su verirken çatlamıştı. Geçmiş olsun.
Okinawian

murat güleç

• 1029
  • Yer: Ordu
D2 malzemeye suda su verme işleminin yapıldığı nerede görülmüş? D2 havada veya yağda sertleştirilen bir çeliktir. Haliyle ısıl işlem yanlış yapıldığı için de yamulma kaçınılmaz olmuş. ;)

fatihaydın

• 779
  • Meslek: SATIŞ
  • Yer: İstanbul Kayaşehir
Tamda aklımdan geçeniyazmışsın bencede yağda verseydiniz keşke birde kırılan yerdeki oyuk keskinbir hat olarak kalmış gibi  okismi yuvarlak eğe ile açtiktan sonra fazla ovalli kaybetmeseydiniz belkide kırılmayabilirdi. Ama su ile soğutmak problemin asıl kaynağı gibi
geçmiş olsun

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
D2 malzemeye suda su verme işleminin yapıldığı nerede görülmüş? D2 havada veya yağda sertleştirilen bir çeliktir. Haliyle ısıl işlem yanlış yapıldığı için de yamulma kaçınılmaz olmuş. ;)
   Su verme esnasında kalın bir teneke zarfın içinde olması yağda yeterince hızlı soğumasını engelliyor, farkı dengelemek amacıyla su kullandım. bu ikinci deneme ilki gayet başarılıydı. Benim tahminim hala meneviş ısısının düşük kaldığı ve sogukmalzemeyi düzeltmeye çalışmamla kırıldığı yönünde. Yorumunuz için teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2014, 00:18:41 Gönderen: marslan_51 »
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
Tamda aklımdan geçeniyazmışsın bencede yağda verseydiniz keşke birde kırılan yerdeki oyuk keskinbir hat olarak kalmış gibi  okismi yuvarlak eğe ile açtiktan sonra fazla ovalli kaybetmeseydiniz belkide kırılmayabilirdi. Ama su ile soğutmak problemin asıl kaynağı gibi
geçmiş olsun
   kırılma bahsettiğiniz oluktan 3-4 mm ileride gerçekleşti. Teşekkür ederim
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2014, 00:19:39 Gönderen: marslan_51 »

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
Benim bıçak su verirken çatlamıştı. Geçmiş olsun.
  Teşekkür ederim, tamda bu oldu dediğim bıçaktıüzüldüm doğrusu.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
Geçmiş olsun böyle kazalarda işin tuzu biberi sanırım. En azından bir çakılık namlun olmuş.
   teşekkür ederim bu sertlikteki malzemeyi işleyip birşey çıkarabilirmiyim bilmem ama illaki çöpe gitmeyecek.

murat güleç

• 1029
   Su verme esnasında kalın bir teneke zarfın içinde olması yağda yeterince hızlı soğumasını engelliyor, farkı dengelemek amacıyla su kullandım. bu ikinci deneme ilki gayet başarılıydı. Benim tahminim hala meneviş ısısının düşük kaldığı ve sogukmalzemeyi düzeltmeye çalışmamla kırıldığı yönünde. Yorumunuz için teşekkür ederim
O zaman iki ısıl işlem denemenizde yanlış yapılmış demektir. Forumda ve diğer sanal ortamlarda D2 ye suda su verildiği görülmemiştir. Isıl işlem sırasında kullandığınız teneke bıçağın sertleşmesine mani olmaz ki. D2 hava çelikleri sınıfına girmektedir. İçerdiği yüksek alaşımlar sayesinde havada kendiliğinden sertleşebilmektedir. Bu bilgiler faydalı olacaktır.http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3612.0
Burada D2 hakkında detaylı açıklama bulabilirsiniz. Özellikle ısıl işlem hakkındaki bilgileri görebilirsiniz. http://www.ozct.com.tr/tr/pdf/1.2379%20X153CrMoV12.pdf
Mehmet bey bu arada yapmış olduğum yorumlar sadece doğru sandığınız bir hatayı düzeltmek içindir. Hatalı bir işlem yüzünden onca emeğiniz boşa gitmesin diye yazıyorum.
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2014, 00:45:52 Gönderen: murat güleç »

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
O zaman iki ısıl işlem denemenizde yanlış yapılmış demektir. Forumda ve diğer sanal ortamlarda D2 ye suda su verildiği görülmemiştir. Isıl işlem sırasında kullandığınız teneke bıçağın sertleşmesine mani olmaz ki. D2 hava çelikleri sınıfına girmektedir. İçerdiği yüksek alaşımlar sayesinde havada kendiliğinden sertleşebilmektedir. Bu bilgiler faydalı olacaktır.http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=3612.0
Burada D2 hakkında detaylı açıklama bulabilirsiniz. Özellikle ısıl işlem hakkındaki bilgileri görebilirsiniz. http://www.ozct.com.tr/tr/pdf/1.2379%20X153CrMoV12.pdf
Mehmet bey bu arada yapmış olduğum yorumlar sadece doğru sandığınız bir hatayı düzeltmek içindir. Hatalı bir işlem yüzünden onca emeğiniz boşa gitmesin diye yazıyorum.
  Üşenmeyip yazdığınız bilgiler ve yorumunuz için tekrar teşekkür ederim. İnanın her kelimeniz çok kıymetli benim için. İkinci derken daha önce ayni yöntemi kullanarak bir bıçak yapip gayet iyi sonuç aldiğimi anlatmak istemiştim. Verdiğiniz linkleri tekrar gözden geçireceğim. Bu arada d2 çeliğine evde ısıl işlemi kendi imkanlarimizla yapip yapamiycağimizi araştırıyoruz henüz bu yüzden adı deneme. Bi sonrakine yorum ve bilgi paylaşarak yaptiğiniz katkı için tekrar tekrar teşekkürler.
İlk denemeyede bakmak isterseniz sevinirim
www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5981.0
« Son Düzenleme: 08 Temmuz 2014, 01:07:19 Gönderen: marslan_51 »

murat güleç

• 1029
Rica ederim ne demek. Forumun amacı budur zaten. Birbirimizin hatalarını düzeltmek, bildiklerimizi aktarmak ve yeni bilgiler edinmek. Kolay gelsin.
Hızlı soğutmaya fikir vermek amacıyla.http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2245.msg46149#msg46149

murat güleç

• 1029
Mehmet bey aslında yapmış olduğunuz bu bıçağı daha önce incelemiştim. Gayet hoş bir bıçak olmuş. Ellerinize sağlık.
Burada da D2 ye suda su verdiğiniz okumuştum. Yorum yazmak istedim fakat yanlış anlaşılmaktan çekindiğim için bir şey yazmamıştım. Çoğu zaman da konulara bu yüzden yorum yazmıyorum zaten.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
     Elimizdeki imkanları en iyi şekilde kullanıp bişeyler üretmeye çalışıyoruz. Bu kırılanla birlikte 7. Bıçak oldu. Yani yolun başindayiz, şu ana kadar baştan sona tüm bıçakların işlemlerini kendim yapmaya çaliştim. D2 ye suyla su vermekte, ısıl işlem için çelik folyo bulamayınca alternatif ararken yağ tenekesinden yapilma zarfın içindeki malzemeyi hızlı soğutabilmeye yönelik çözümdü. Bilenler bilgisini paylaştikça doğruyu bulacağız hep birlikte. Bunun başka yollarıda vardır tek yolu pahalı ve heryerde bulunmayan  ekipmanlar kullanmak değildir diye düşünüyorum. İlgi alaka ve yardımlariniza tekrar teşekkürler. Siz yanliş anlaşılmaktan çekinmeden bilginizi paylaşmaya devam edin bence ne demiş atalarımız DOST ACI SÖYLER.

tarpoon

• 4739
kırılan  profıller aslında bana göre ıyıdır araştırmacı bır ruha sahıpsek  ;) 
benım tavsıyem  ıkı adet 30cmx10cmx3cm alımınyum plaka alın  ısıl ışlemde yağ kullanın yada havada ısıl işlemı bıtırın hemen akabınde alımınyum plaka arasına koyduğunuz  profılın  uzerıne makul bır ağırlık yada kendınız çıkarak bır sure bekleyın. yamulma olmayacaktır.

bu arada sankı hafıften ısı kaçmış tane buyumesı oluşmuş gıbı geldı bana . "resımı buyuterek baktım"
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
- Tenekeyi ateşe atmak çinko zehirlenmesine neden olur, yapmamanızı öneririm.

Hadi genelleştirip yorumlayayım, biraz kalınca bir metale sardınız diyeyim.
- Bu zarfı bir ucundan sıcakken açarak ya da  keserek bıçağı çıkarmak yada metal plaka arasına sıkıştırıp hızlı soğutmak daha kolay olacaktır.

Bu bıçak zaten daha su veriyorken sırtta 1-2 mm derine kadar çatlamış gibi görünüyor. Bkz.:

Suda su vermek, hızından dolayı dengeli yapılması çok önemli olan, keskin köşelere, çiziklere karşı temkinli olmak gerektiren bir yöntemdir. Yamuk yumuk bir zarfın içinde bunun başarılı olmasını beklemek olmayacak duaya amin demek. Ha bozuk saat bile günde iki kere doğruyu gösterir demişler, bundan da beklenecek ancak o.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Düzeltiyorum: Su verme sırasındaki çatlama, hem sırtta hem de ağızda meydana gelmiş.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
    Bu değerli bilgiler için ustalara teşekkür ederim. Isıyı sürekli takip ettim 1060 ta bile 10  saniyeden fazla kalmadı hemen düşürdüm. Tabi elimdeki çin malı termokupl doğru söylüyorsa :) . Soğutma hızına gelince zarf kalında olsa  su çözüm değil anlaşilan. Bi dahaki sefere eksikleri tamamlayıp deneyeceğim. Ustalar ışık oldukça ben bu işi çozerim 10 tanede kırsam sonunda çözeceğim bu işi :)