Usturamı sakal kesebilir keskinliğe nasıl getirdimUsturam hafta
başıiçi elime geçti. (
Bkz.) Aldığımda tıraşa hazır değildi.
Ağzını masatlama aşamasına nasıl getireceğime dair acele bir karar verip ağızdaki kaba taşlama izlerini yok etmeye iki kirazın beyaz tarafıyla başladım. Sonra Giritle gitsem daha mı iyi olacak deyip giritle devam ettikten sonra az biraz kol kılı kesebilmeye başlamıştı ancak bundan sonraki aşama olarak deri kaplı ahşap masatıma geçince bunun keskinliği geri götürdüğünü gördüm.
Hazır geri gitmişken çok iyi yok etmediğim bazı çiziklerden de kurtulmak için bir pleksi üzerine bantladığım 1000'lik zımpara kağıdı ile başlayıp 5000'lik kağıt ile devam ettim ve bir A4 ile masatladım. Bu haliyle dün akşam sakat için kötü bir keskinliğe ulaştığımı gördüm.
Bu gün 0,5u'luk elmas macun alıp düzgün bir balsa levhaya sürdüm ve bunun üzerinde usturamı masatladım. macunun başta beyazlaştırdığı zeminin renginin kolayca koyulaştığını gördüm. Bu da elmasın işini hızlı gördüğünün işaretiydi.
Birazdan kısa da olsalar sakallarımda bir deneme yaptığımda düne oranla keskinliğin çok ilerlediğini gördüm.
Bu günkü vardığım nokta şu ki,- ilk seferde baştan 1000'lik sonra 5000'lik kağıt ile zımparalamayla başlayıp 0,5 u (mikron) elmas yüklü balsayla devam etmek bu işin hakkından az çok gelmenin bir yoluymuş.
- İlerki günlerde de sadece traştan tıraşa balsada masatlamak yeterli olacak.
- 5000'lik kağıt, Ekamant diye bir markaymış. Bunu galiba bir zamanlar Karaköy'de Egebant'tan almıştım.
- İnternet'ten 0,5u'luk yeşil krom oksit baktım ama sonra o kadar zaman kim kargo bekleyecek deyip İMES'teki bildiğim bir teknik hırdavatçıdan 0,5'lik elmas macun alıverdim. Bu bana 35 liraya maloldu. Adamların ellerindeki en ince elmas buydu. Dediklerine göre yakın zamana kadar 0,5u yokmuş en küçüğü 1u imiş.
- Elmas macun değişik bir şırıngada geliyor. Bu bana çok çok uzun süre yetecek gibi...
- Macunun çok ince sürülmesi gerekli. Sıyırılacak kadar çok olmamalı.
- "u" ne diye soracaksınız... bu aslında Yunan alfabesindeki mikron karakterine görüntü olarak benzediğinden dolayı elektronikte kullandığımız bir gösterim. Demek ki sadece elektronikçiler kullanmıyormuş ki, bir kaç gündür araştırırken yine karşıma çıktı.