Bıçak Sanatı - Forum

2 numara

merlict

• *
  • 28
  • Meslek: Yönetici, tekniker
  • Yer: İzmir
2 numara
« : 27 Haziran 2014, 20:29:23 »
Merhaba arkadaşlar.

Forumu uzunca bi hatim indirdikten sonra (halen eksik, okunmamışlar var ama sabredemedim) kafamda tasarladığım bıçakları yapmaya koyuldum.Deneme amaçlı uzun zamandır kullandığım bir bıçağım vardı, kabzesi bana pek kullanışlı gelmiyordu.Mevcut pvc kabzeyi söküp yerine gürgen-ceviz karışımı kabze yaptım.Bezir yağı içinde bekledikten sonra yat verniği-zımpara ikilisini birkaç kez yapınca, göz alıcı oldu.Bu yapmaya başladığım bıçağım doğal olarak ikinci olduğundan  ^-^ adı 2 numara oldu.Daha isim belirlemedik.

Çeliğin tam olarak ne çeliği olduğunu bilmiyorum.Bana veren arkadaş takım çeliği dedi, el aletleri yapılan çelikmiş.(Crom-Vanadium) İhtivası nedir ?
Çalışırken kolay işleniyor, çok zorlanmadım.Sadece eğe, zımpara ve girintileri almak için taşlama kullandım.Söylediğine göre yumuşatılmış, işlemler sonrası sertleştirme yapmam gerekiyor ve ben tamda bu aşamadayım, sanırım.

Kısaca bıçağım;

Çelik            : Crom-vanadium
Toplam boy : 230 mm.
Namlı boyu  : 120 mm.
Kabze boyu : 110 mm.
Kabze          : Nar ağacı
Liner            : Stor pvc (gri)

Bana ilk geldiğinde  350 mm. uzunluğunda, 30 mm. geniliğinde ve 7 mm. kalınlığında 528 gr. ağırlığında bir lama idi.Model için nette biraz dolaştım, kafama göre her yerde bana eşlik edecek bi arkadaş olsun diye böyle bir profil çıkarttım.Şimdiki hali 230 mm uzunluk, 3,5 mm. kalınlık ve 142 gr. ağırlığa kadar düştü.İlk kesim işlemini flexi taş ile yaptım, geri kalan hepsi eğe ile  :( öldürdü beni ama değdi.Şuan kabzeyi montelemeden sertleştirmesini yapmalıyım ama yanlış yapmamak adına size danışmak istedim.Isı derecesi ne olacak bu çeliğe göre ? menevişleme illede gerekir mi ? Isıl işlem için gerekli bazı malzemeler mevcut.Yardımlarınızı ve özellikle eleştrilerinizi bekliyorum.

Mehmet
A Rh+

merlict

• *
  • 28
Ynt: 2 numara
« Yanıtla #1 : 03 Temmuz 2014, 12:56:51 »
Söylenebilecek fazla bişey yok sanırım.Hata ettimse affedin.Bi allahın kulu dahi bişey dememiş.Ya çok iyiyim ya da kaile alınabilecek bile değilim.

Yardım istemiştim sadece...
Mehmet
A Rh+

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 03 Temmuz 2014, 13:27:35 »
Sorduğunuz sorunun cevabı yok çünkü çeliğin ne olduğu ne siz nede biz biliyoruz. 850 derecede su verilebilen bir çelikte olabilir 1000 derecenin üzerinde de siz önce bu çeliği tedarik ettiğiniz yerle görüşüm kodunu öğrenin sonra yardım edilir.  ;) Resimden malzeme analizi yapamayız.
Menevişle ilgili sorunuza gelince meneviş illaki yapılacak yoksa sertleşme sonrası çok kırılgan olur meneviş bu kırılganlığı alıyor.

Profil güzel olmuş bu arada elinize sağlık ağızda hala işçilik eksikliği var ama biraz daha üzerinde çalışınca düzelir..
« Son Düzenleme: 03 Temmuz 2014, 13:30:58 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #3 : 03 Temmuz 2014, 13:33:48 »
Ben daha yeni gördüm çalışmayı :)  Formuna değerlendirme yapacak olursam formunu sevdim. Sadece namlu uç kısmı biraz düzeltilmeye ihtiyacı var gibi geldi. Çok küt olmuş. Kabza takılınca çok daha güzel olacak. Eğe ile çalışırken kontrollü bir şekilde eğe yapmalısın. Taşlama hattını bozmuşsun. Taşlama hattının başlangıç yerini önce yuvarlak eğe ile açman faydalı olacaktır. Eğeyi kontrollü yapamıyorsan düzgün ağız açmak için sitede yapılan aparatları bir incele derim. Bundan sonra yapacağın kısmı zımpara ile büyük oranda düzeltebilirsin. Benim yaptığım yöntemi bu aşamada tavsiye ederim. Zımparayı cam gibi düz bir yüzeye sabitle ve bıçağı zımparaya sürterek perdah yap. Şimdiden kolay gelsin. Diğer aşamaları da bekliyoruz.

emin albayrak

• 3909
  • Meslek: grafik tasarımcı - 1979
  • Yer: istanbul / üsküdar
« Yanıtla #4 : 03 Temmuz 2014, 14:17:14 »
çeliği bilmediğimiz için pek birşey söyleyemedik. kabzayı ısıl işlemden sonra takmalısınız. ve meneviş de şart Osman'ın dediği gibi. bıçak formu farklı ve güzel bir kabza ile de oldukça göz doldurabilir. yüzey perdahında titiz olmak istiyorsanız Salim abinin yöntemi çok sağlam. ama, bıçak bu, kessin yeter diyorsanız da elle herkes gibi perdah yapabilirsiniz. ;)

konuyu görmüştüm fakat ramazan dalgınlığı diyelim, es geçmişiz... kusura bakmayın lütfen...
testinin içinde ne varsa, dışına da o sızar...

www.instagram.com/mim_emin/

merlict

• *
  • 28
« Yanıtla #5 : 05 Temmuz 2014, 08:51:09 »
Bilgilendirmeler için teşekkür ederim.

* Çeliğin ne çeliği olduğu konusunda çok net bilgiler yok, halen uğraşıyorum.Gerekirse ısıl işlem yapmam, kabze ve vernikleme sonrasını tamamlayıp kullanmayacağım ama ilk göz ağrım, emeğim olarak hep kutusunda kalır.Gelecek için bana ilham kaynağı olur.
* Bıçağın formunu özellikle değiştirmiş, uç kısmını küt olmasını istemiştim.Bana hoş geldiği için formunda değişiklik düşünmüyorum.
* Perdah konusunda haklısınız, biraz daha emek harcamalıyım, acemilikten kaynaklandı.Ayrıca çalışma alanı sıkıntısı sorun olmakta.

Bu çalışmama kılıf yerine cam kapaklı kutu yapma fikri daha cazip geldi şimdi...  8)
Mehmet
A Rh+