Bıçak Sanatı - Forum

Bilmece gibi bir çakı...

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Bilmece gibi bir çakı...
« : 17 Kasım 2010, 03:53:26 »
Arkadaşlar, bugün şu konuyu farkettim bladesmith's forum'da: http://forums.dfoggknives.com/index.php?showtopic=18330&s=2bdda1c260b3d239475aff82aaf8f264
Ulrich Hennicke'nin yaptığı mokume "önlüklü" bir otomatik çakı...
Bir çakı ama istenirse normal çakı gibi elle açılabiliyor. İstenilirse gizli bir mekanizma ile otomatik açılıyor. Dışardan hiç bir perçin veya vida görünmemesine rağmen demonte edilebiliyor. Bu saatte bir saattir kafa yoruyorum, ne mekanizmayı tasavvur edebildim ne de nasıl demonte edilebileceğini. Tek fikrim mekanizma tetiğinin bir önlüğün (bolster) ileri itilmesi olduğu tezi. Usta hiç bir açıklama yapmıyor, gizemini koruyor. Herkesin kafası karışmış durumda orjinal forumda da.
Bir tek önlüğü ittirdiğinde bir yay serbest kalıyor. Bu kadarını tahmin edebiliyorum. Belki ileri itildiğinde açılan aralıkta bir tırnak görünür hale gelip önlüğün ve arka kabza malzemesinin çıkarılmasına izin veriyor olabilir. Ama peki nasıl hem elle normal açılacak hem de istenirse otomatik açılacak  ??? ::) ::)

Kipmen Sanat web sitesi

Ynt: Bilmece gibi bir çakı...
« Yanıtla #1 : 17 Kasım 2010, 11:11:03 »
Bıçak belki assited açılma tarzı bir yay mekanizmasına sahiptir, yay gerimini ise önlüğün baş parmakla alt kısımdan sağa doğru çekilmesi sağlıyor olabilir. Zira yana çekme seçeneği geçerli ise önlük açısı bu şekilde. Tabi sağa çekildiğinde de demonte için gerekli vida ya da perçin de beliriyordur. Onun dışında da aklıma sadece sizin fikriniz geldi Emre hocam, yani ileri itme seçeneği. Ha bu arada unutmada, önlüğün rengi harika ötesi olmuş :D

« Son Düzenleme: 17 Kasım 2010, 11:16:12 Gönderen: turan tactical »

ferroburak

• 539
  • Meslek: Teknik
  • Yer: ankara
« Yanıtla #2 : 27 Kasım 2010, 02:24:20 »
Doğrusal yayların dışında burulumsal(torsional) yaylar da var belki onlardan kullanmıştır. Bir yerde uygulanacak hafif bir döndürme hareketiyle bıçağı açıyor olabilir.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #3 : 27 Kasım 2010, 11:10:37 »
Bıçak belki assited açılma tarzı bir yay mekanizmasına sahiptir, yay gerimini ise önlüğün baş parmakla alt kısımdan sağa doğru çekilmesi sağlıyor olabilir. Zira yana çekme seçeneği geçerli ise önlük açısı bu şekilde. Tabi sağa çekildiğinde de demonte için gerekli vida ya da perçin de beliriyordur. Onun dışında da aklıma sadece sizin fikriniz geldi Emre hocam, yani ileri itme seçeneği. Ha bu arada unutmada, önlüğün rengi harika ötesi olmuş :D

Olayı kafamda tam olaram canlandıramadım gitti ama senin yaklaşımın hiç fena durmuyor.  ;) Aslında hazır elde lazer falan var diyorken CAD'de bir iki çakı projesi üretip lazere verebilirsin. Ne de olsa bu tür nesneleri incelemek tanımak bakımından favgalade iyi durumdasın.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #5 : 09 Kasım 2011, 13:09:41 »
Bu çakıya kesin fikir yürütememekle beraber arkadaşların fikirleri mantıklı yada ileri itildiğinde açılan küçük bir delikten helisel bir yay vasıtasıyla itilen bir pim olabilir.Ellede açılacağı için muhtemelen kapalı konumda kilit kullanılmamıştır.sökülüp toplanması muhtemelen geçme usulüyledir basit bir itme hareketiyle kilitler kurtulur ve sökülebilir diye düşünüyorum bazı silahlar hiç pim sökmeden sökülüyor ona benzer bir durum olabilir.Görüp incelesem fikir sahibi olabilirim mekanik konusunda iyiyimdir ama ezbere bukadar fikir üretilebiliyor
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''