Öncelikle mikrodalga trafosu ile oynarken dikkatli olmak lazım, 220V girer 4000V gibi birşeyler çıkar, dokunmanıza gerek yok elinizi yaklaştırsanız havadan atlayıp çarpabilir. MW trafoları genelde 1KW civarı birşey olur diye aklımda kalmış. Lise 2 fizik formulleri hala geçerli, bir direncin üzerinde harcanan güç :
P= V^2 / R = I^2 * R
Kablo dirençlerini ihmal etsek(ki etmemeli bu kadar yüksek akımda) 2V 1200A görüyorsanız, elinizdeki metalin direnci 1,7 mili ohm. Metale gerilim uygularsanız üzerinden akım geçer ısınır.
Düşürücü trafo kullanmanın nedeni metali gerilimin yahut akımın ısıtması değil, güç limitleri. 220V a direkt bağlasanız da ısınır ama 220*220 / 0,0017 = 28,5 MegaWatt lık bir trafo daha doğrusu santral lazım.
Elinizdeki malzemenin direnci sabit, trafonun gücü belli tek yapılabilecek çıkış gerilimini uygun bir seviyeye düşürmek. Endüksiyonlu ısıtıcı yapmak için ise sağlam bir güç elektroniği bilgisi yahur hazır bobin ve kart bulmak lazım. Özellikle de güç kontrolü gerekiyor ise.
Selamlar
Ahmet
işin mantığı kısaca şu evimize gelen 220 vol-2amper değerindeki elektriği 1-2 volt ve 1200-1300 amper değerine çevirmek. eğer elinizde mikrodalga fırın trafosu (ya da benzeri) var ise üzerindeki primer ve sekonder sarımlardan primer (ince telden oluşmuş sargı) sargıyı iptal edip. onun yerine o sargının yerine sığabilecek en kalın kabloyu bir tur sarmaktan ibaret.
Çalışma prensibine gelince; Volaj metal üzerinden rahatça geçer ve bu nedenle metalde ısınma gözlenmez. biz bu sarım ile voltaj değerini yaklaşık 2 volta, Amper değerini 1200 ampere çıkarınca metal, üzerinden geçen akıma mukavemet gösterir diğer taraftan elektrik akımı çok yüksek olduğundan geçmek ister bunlar bu şekilde kavga ederken de metal ısınır
bakır ve aliminyumun iletkenlik değeri çok yüksek olduğundan ısınma göstermez. olay budur kısaca.
Benim yaptığım makinada kolu indirip kaldıran mekanizmayı araba silecek motoru ile yapmıştım. siz mekanik veya pedallı yaparsanız daha iyi olur çünkü bakır problar birbirine ne kadar sıkı bastırılırsa kaynak o kadar iyi oluyor.
Bu arada bıçaklara su vermek için uygun değil kanaatimce çünkü atma ve nokta şeklinde deformasyon yapar düşüncesindeyim. indüksiyon ile ısıtma tercih edilirse harika olur.
Resimleri ekliyorum, kolay gelsin.