Bıçak Sanatı - Forum

metal melter(eriticisi), mikro dalga frından modifiye

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
metal melter(eriticisi), mikro dalga frından modifiye
« : 18 Haziran 2014, 22:46:42 »
eylem usta bu işi sen çözersin gibime geliyor . Bana böyle bişiii lazım :)

http://youtu.be/GCrqLlz8Ee0

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Adana
Ynt: metal melter(eriticisi), mikro dalga frından modifiye
« Yanıtla #1 : 18 Haziran 2014, 23:17:01 »
Daha önce yaptığım projelerden biri de Punta kaynak makinasıydı aşağıda video linki var eğer isterseniz fotoğraflarını da eklerim. Kolay gelsin...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=49TkpDZifIo

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #2 : 18 Haziran 2014, 23:58:30 »
Çözmelik bir bir durum yok.  8) Olay ihtiyacına göre trafo sarmaktan ibaret. Önemli olan ne yapmak ne elde etmek istediğin. Birebir bunu yapıp sekonderin iki ucuna iki kalın bakır çubuk koyarak punto derdini halledebilirsin. Dövmek için demir ısıtmada bu çok iyi sonuç vermez gibi geliyor bana ama belki bununla karbon çelik bir bıçağın sadece ağzına su verebilirsin tabi bu bıçağın tipine çok bağlı bir işlem olacaktır.

Bununla kısa sürelik başarılı işler yapsan bile uzun sürelerde bu trafonun da ısınmasını engellemen gerekeceğini hatırlatayım. PC soğutma fanları senin dostundur.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #3 : 19 Haziran 2014, 09:52:50 »
Daha önce yaptığım projelerden biri de Punta kaynak makinasıydı aşağıda video linki var eğer isterseniz fotoğraflarını da eklerim. Kolay gelsin...

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=49TkpDZifIo

tamama anladım amerika daha onceden keşfedilmiş yani :) benim haberim yoktu özür. Hocam maşallah gayet güzel olmuş. Süper bi oyuncak . bizim gibi her adama lazım. Resimlerini koysanız nasıl yapılacagını falan anlatsanız belki bi faydası olur gibi .

Çözmelik bir bir durum yok.  8) Olay ihtiyacına göre trafo sarmaktan ibaret. Önemli olan ne yapmak ne elde etmek istediğin. Birebir bunu yapıp sekonderin iki ucuna iki kalın bakır çubuk koyarak punto derdini halledebilirsin. Dövmek için demir ısıtmada bu çok iyi sonuç vermez gibi geliyor bana ama belki bununla karbon çelik bir bıçağın sadece ağzına su verebilirsin tabi bu bıçağın tipine çok bağlı bir işlem olacaktır.

Bununla kısa sürelik başarılı işler yapsan bile uzun sürelerde bu trafonun da ısınmasını engellemen gerekeceğini hatırlatayım. PC soğutma fanları senin dostundur.

Eylem usta tesekkurler. Makinayı bayaa bir kalın sarsakda sonra bunu içinde mineral yağı bulunan ısı iletkenliği olan bi kabın içine koysak sonrada yağın içine bi fan yerleştirsek o da çalışssa. Daha once akvaryum PC ler izlemiştim :) nasıl fikir

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #4 : 19 Haziran 2014, 09:57:52 »
Abi şimdi itiraf et. Senin hobin gelmiş ve proje arıyorsun. :)

Bence başlamışken endüksiyon olayına giriş. Hem bundan daha gideri var hem de ısıtırken çalıştığın iş üzerinde krater açmaz.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #5 : 19 Haziran 2014, 14:39:59 »
Abi şimdi itiraf et. Senin hobin gelmiş ve proje arıyorsun. :)

Bence başlamışken endüksiyon olayına giriş. Hem bundan daha gideri var hem de ısıtırken çalıştığın iş üzerinde krater açmaz.

ah şu elektrik olayından biraz anlasam :) alt yapı yok işte . Ortaokulda iş teknik diye bir derste tahta bir panoya lamba duy falan bağlamıştık :) . ama mekanik desen her turlu icada varım :)   

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
« Yanıtla #6 : 19 Haziran 2014, 19:08:07 »
işin mantığı kısaca şu evimize gelen 220 vol-2amper değerindeki elektriği 1-2 volt ve 1200-1300 amper değerine çevirmek. eğer elinizde mikrodalga fırın trafosu (ya da benzeri) var ise üzerindeki primer ve sekonder sarımlardan primer (ince telden oluşmuş sargı) sargıyı iptal edip. onun yerine o sargının yerine sığabilecek en kalın kabloyu bir tur sarmaktan ibaret.

Çalışma prensibine gelince; Volaj metal üzerinden rahatça geçer ve bu nedenle metalde ısınma gözlenmez. biz bu sarım ile voltaj değerini yaklaşık 2 volta, Amper değerini 1200 ampere çıkarınca metal, üzerinden geçen akıma mukavemet gösterir diğer taraftan elektrik akımı çok yüksek olduğundan geçmek ister bunlar bu şekilde kavga ederken de metal ısınır :) bakır ve aliminyumun iletkenlik değeri çok yüksek olduğundan ısınma göstermez. olay budur kısaca.

Benim yaptığım makinada kolu indirip kaldıran mekanizmayı araba silecek motoru ile yapmıştım. siz mekanik veya pedallı yaparsanız daha iyi olur çünkü bakır problar birbirine ne kadar sıkı bastırılırsa kaynak o kadar iyi oluyor.

Bu arada bıçaklara su vermek için uygun değil kanaatimce çünkü atma ve nokta şeklinde deformasyon yapar düşüncesindeyim. indüksiyon ile ısıtma tercih edilirse harika olur.

Resimleri ekliyorum, kolay gelsin.

amper değeri

voltaj değeri

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #7 : 19 Haziran 2014, 19:33:19 »
Öncelikle mikrodalga trafosu ile oynarken dikkatli olmak lazım, 220V girer 4000V gibi birşeyler çıkar, dokunmanıza gerek yok elinizi yaklaştırsanız havadan atlayıp çarpabilir. MW trafoları genelde 1KW civarı birşey olur diye aklımda kalmış. Lise 2 fizik formulleri hala geçerli, bir direncin üzerinde harcanan güç :

P= V^2 / R = I^2 * R

Kablo dirençlerini ihmal etsek(ki etmemeli bu kadar yüksek akımda) 2V 1200A görüyorsanız, elinizdeki metalin direnci 1,7 mili ohm. Metale gerilim uygularsanız üzerinden akım geçer ısınır.

Düşürücü trafo kullanmanın nedeni metali gerilimin yahut akımın ısıtması değil, güç limitleri. 220V a direkt bağlasanız da ısınır ama 220*220  / 0,0017 = 28,5 MegaWatt lık bir trafo daha doğrusu santral lazım.

Elinizdeki malzemenin direnci sabit, trafonun gücü belli tek yapılabilecek çıkış gerilimini uygun bir seviyeye düşürmek. Endüksiyonlu ısıtıcı yapmak için ise sağlam bir güç elektroniği bilgisi yahur hazır bobin ve kart bulmak lazım.  Özellikle de güç kontrolü gerekiyor ise.

Selamlar
Ahmet

işin mantığı kısaca şu evimize gelen 220 vol-2amper değerindeki elektriği 1-2 volt ve 1200-1300 amper değerine çevirmek. eğer elinizde mikrodalga fırın trafosu (ya da benzeri) var ise üzerindeki primer ve sekonder sarımlardan primer (ince telden oluşmuş sargı) sargıyı iptal edip. onun yerine o sargının yerine sığabilecek en kalın kabloyu bir tur sarmaktan ibaret.

Çalışma prensibine gelince; Volaj metal üzerinden rahatça geçer ve bu nedenle metalde ısınma gözlenmez. biz bu sarım ile voltaj değerini yaklaşık 2 volta, Amper değerini 1200 ampere çıkarınca metal, üzerinden geçen akıma mukavemet gösterir diğer taraftan elektrik akımı çok yüksek olduğundan geçmek ister bunlar bu şekilde kavga ederken de metal ısınır :) bakır ve aliminyumun iletkenlik değeri çok yüksek olduğundan ısınma göstermez. olay budur kısaca.

Benim yaptığım makinada kolu indirip kaldıran mekanizmayı araba silecek motoru ile yapmıştım. siz mekanik veya pedallı yaparsanız daha iyi olur çünkü bakır problar birbirine ne kadar sıkı bastırılırsa kaynak o kadar iyi oluyor.

Bu arada bıçaklara su vermek için uygun değil kanaatimce çünkü atma ve nokta şeklinde deformasyon yapar düşüncesindeyim. indüksiyon ile ısıtma tercih edilirse harika olur.

Resimleri ekliyorum, kolay gelsin.

« Son Düzenleme: 19 Haziran 2014, 19:35:56 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Mustafa Emrah Kalay

• 86
  • Mustafa Emrah KALAY
« Yanıtla #8 : 20 Haziran 2014, 00:08:35 »
Hocam bilgiler için teşekkürler. doğru hatırlıyorsunuz bilgileri. Üniversitede laboratuarda tranformatörler üzerine birkaç ders de görmüştüm.
Liseden sonra 1 sene kadar çalıştğım Elektrik panosu üreten bir firmada sac panolar yapıyorduk. Punta makinası kullanıyorduk sacları birleştirmede. iç mekanizmasını incelemiştim. bu makinanın ölçek olarak daha büyüğü idi. prensip olarak aynı yani.

Yüksek voltaj olayına gelirsek bu sistemin tersini uygularsak yani kalın kabloya elektrik hattını verirsek 1-1,5 metre mesafeden elektrik arkımına kapılabiliriz bir nevi yıldırım elde edebiliriz Tesla bobininin küçük modeli gibi olur o zaman :) tabi trafonun seconder sargısı da bir kaç saniyede eriyecektir.

O kadar karamsar olmaya gerek yok. Bu sistem gereği ve yeteri kadar çalışıyor. trafonun üzerine aliminyum soğutucu koydum ama nerdeyse sıfır ısınma oluyor. belki çok aşırı kullanımda daha çok ısınır ama ben o kadar yüklenmedim hiç.

Bu Tür uygulamalar tamamen kişilerin kendi tercihine bağlı. tehlikeleri de var tabi ama sorumluluk size ait. Saygılar sunarım...