Bıçak Sanatı - Forum

Hangi ağaç nerede ve neden kullanmalıyız?

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
Ynt: Hangi ağaç nerede ve neden kullanmalıyız?
« Yanıtla #20 : 16 Haziran 2014, 23:29:30 »
Kendin bulup kuruttun yani işlenmiş olarak almadın.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #21 : 17 Haziran 2014, 10:23:49 »
Arif bey,
evet. kesim yapan bir arkadaşa rica ettim, o da bir parça kesip verdi, henüz kurutuyorum ancak detay veremiyorum. Kurusunu temin eden arkadaşlar varsa ve bizi bilgilendirirse memnun oluruz. Ağacın kurumuş bir parçasından lif şeklinde olan kısmını ben elimle kıramadım. Sertliği hakkında bu bilgiyi bizzat verebilirim.
Kurutmayla ilgili bilgi sahibi arkadaşların önerilerini de bekliyoruz. Başlığa katkısı olsun.
YUCELMORE

arfyldz

• 790
« Yanıtla #22 : 17 Haziran 2014, 19:46:44 »
Ben de palmiye kütüğü buldum ama lifli olması sap için uygun olmadığını düşündürdü bana. Sebebini bilmiyorum ama nedense olmaz gibime geldi tesisatçıların kullandığı ketene benziyor. Belki içlere doğru inilse yapısı ve görüntüsü değişe bilir bilmiyorum.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #23 : 17 Haziran 2014, 20:38:58 »
Ben de palmiye kütüğü buldum ama lifli olması sap için uygun olmadığını düşündürdü bana. Sebebini bilmiyorum ama nedense olmaz gibime geldi tesisatçıların kullandığı ketene benziyor. Belki içlere doğru inilse yapısı ve görüntüsü değişe bilir bilmiyorum.
Palmiyede çok güzel olur abi forumda bir abimiz kullandı linki aşağıda
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=2301.msg47946#msg47946
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #24 : 17 Haziran 2014, 21:04:22 »
Arif, bizdeki palmiyelerin içleri sadece lif gerçekten de . Hurma diye bildiğimiz türünde bu tür kereste çıkıyor, bir de hindistan cevizi türlerinden.

arfyldz

• 790
« Yanıtla #25 : 17 Haziran 2014, 23:44:30 »
Dış görünüşlerinden ayırt etmek zor ben sadece yapraklarından ayıra biliyorum.

« Yanıtla #26 : 18 Haziran 2014, 00:09:38 »
Palmiyelerin gövdesi düz olurken diğerlerinin gövdesi daha çok baklava desenli.

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #27 : 20 Eylül 2014, 22:59:34 »
Merhaba, elimde kabze yapmak için sadece ahşap olarak vişne ve dut var bu ahsaplardan yapılan kabzeye forumda rastlamadım.acaba kullanınız varmı?

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
« Yanıtla #28 : 20 Eylül 2014, 23:47:26 »
Bir konuda osmanın gürgen kabzayı eleştirisini gördükten sonra hiiiç sesimi çıkarmadan bitmek üzere olan gürgen kabzayı kırdım ve elimde bulunan tek ağaç olan şimşirden yaptım iyiki de öyle yapmışım :) kestanenin kullanıyor olmasına sevindim bir arkadaşım bana damarlı kestane ayarlayabileceğini söylemişti. Bir de elinde az miktar maun varmış ama koyu değil açık renk bir maun dedi ondan olur mu bilmiyorum.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #29 : 20 Eylül 2014, 23:53:43 »
Bir konuda osmanın gürgen kabzayı eleştirisini gördükten sonra hiiiç sesimi çıkarmadan bitmek üzere olan gürgen kabzayı kırdım ve elimde bulunan tek ağaç olan şimşirden yaptım iyiki de öyle yapmışım :) kestanenin kullanıyor olmasına sevindim bir arkadaşım bana damarlı kestane ayarlayabileceğini söylemişti. Bir de elinde az miktar maun varmış ama koyu değil açık renk bir maun dedi ondan olur mu bilmiyorum.
Ah be abi giden emeğe üzüldüm bilsem yazmazdım.Bu arada maun olur.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #30 : 20 Eylül 2014, 23:57:15 »
Yok be kardeşim asıl yazdığın iyi oldu üstelik odunla kovalanmadım :) zaten öğrencimin biri bana hetirmişti gürgeni hocam sap bundan olurmuş diyerek ona aldandım ben. Daha foto çekemedim kısmetse yarın koyarım bıçağı yani her durumda fürgenden güzel oldu.
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

« Yanıtla #31 : 20 Eylül 2014, 23:58:00 »
Merhaba, elimde kabze yapmak için sadece ahşap olarak vişne ve dut var bu ahsaplardan yapılan kabzeye forumda rastlamadım.acaba kullanınız varmı?
Dut kullanmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=338.msg4588#msg4588 ama vişne kullanmadım. Kiraz kullanan vardı galiba.
« Son Düzenleme: 21 Eylül 2014, 00:09:42 Gönderen: sefaçabuk »

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #32 : 21 Eylül 2014, 00:01:29 »
Yok be kardeşim asıl yazdığın iyi oldu üstelik odunla kovalanmadım :) zaten öğrencimin biri bana hetirmişti gürgeni hocam sap bundan olurmuş diyerek ona aldandım ben. Daha foto çekemedim kısmetse yarın koyarım bıçağı yani her durumda fürgenden güzel oldu.
Benimde elimde kırık bir sandalyeden söktüğüm desenli bir gürgen(?) var ama stabilize edilmeden kullanmayı düşünmüyorum önümüzdeki 20 yıl daha kömürlükte yatacak anlayacağın.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

yasin

• 842
  • yasin er
  • Meslek: memur
  • Yer: ankara
« Yanıtla #33 : 21 Eylül 2014, 00:07:07 »
Böyle bir başlıkta bu konunun toplanması çok güzel olmuş.
Hatasız kul olmaz hatamla sev beni.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #34 : 21 Eylül 2014, 00:22:25 »
Stabilize etmekten kasıt nedir? Ben sefa abinin sihirli karışımı kullandım ama tam olarak stabilize ne demek

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #35 : 21 Eylül 2014, 00:28:16 »
Gürgenden oluyor yahu olmuyor değil.
Kirazı ben kullandım git gide kızarıyor ağaç.
Okinawian

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #36 : 21 Eylül 2014, 00:50:05 »
Evet oluyor ama tamemen el işçiliği ile yaptığımız bıçaklarımızın estetik değerini sanırım birazcık düşürüyor. Ben mutfak için bıçak yaparsam gürgeni orda kullanırım diye düşünüyorum. Bu ağaç malzemeler tamam ama birde diğer kabza malzemeleri var örneğin deniz abi senin bıçakta gördüm corian ama kolay yoldan temin etmenin yolunu bulamadım mutfak işleriyle uğraşan bi tanıdığını aradı arkadaşım ama adam bilmiyor birde bunları bulabileceğimiz yerleride konuşmalıyız bence. Sonra bir de çelikle ahşap arasına konuşan sanırım fiber dediğiniz malzeme var üztelik uygulandığında harika duruyor onunda nerden temin edildiğini bilmiyorum

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #37 : 21 Eylül 2014, 02:24:56 »
Fiber pirinç, bronz satılan yerlerde var.
Bende de estetik ve sanat yok maalesef. İşlevsel mi? Oldu diyorum. :(
Okinawian

yusuf nalcıoğlu

• 389
  • Meslek: esnaf
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #38 : 21 Eylül 2014, 11:21:44 »
Dut kullanmıştım http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=338.msg4588#msg4588 ama vişne kullanmadım. Kiraz kullanan vardı galiba.

hocam aslında ben soruyu yanlış sordum herhalde .bu ahşapların sertliği yeterlimidir Acaba Kabze için.?

« Yanıtla #39 : 21 Eylül 2014, 12:29:56 »
Dut kesinlikle sert bir ağaçtır ve sap için ideal malzemelerden biridir. Görsel etki beklentisi çok yüksek değilse her zaman rahatlıkla kullanılabilir. Renkleri, ağacın yerine göre aynı gövdede sarıdan kahverengiye kadar değişiklik gösterebilir. ( Dut bağlama yapımında da kullanılan en ideal ağaçların başında gelir, akılda tutmak lazım  ;) )