Bıçak Sanatı - Forum

Hangi ağaç nerede ve neden kullanmalıyız?

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
Hangi ağaç nerede ve neden kullanmalıyız?
« : 15 Haziran 2014, 17:38:35 »
Değerli forum üyeleri Salim ve Osman'ın gürgenden kabza olmaz deyip beni odunla kovalamaları sonucunda forumda aradım ve bulamamam üzerine bu konuyu açıyorum.  ;) :) :D ;D :2up

Lütfen bıçakçılık üzerine hangi ağaç nerede kullanılır bilen arkadaşlar paylaşırlarsa sevinirim.

Ben bildiklerimden başlayayım.

Tik ağacı : Yatlarda kullanılıyor, ıslansa da kaymayan sert bir ağaç. Yağlanınca kahverengi oluyor.

Ceviz : Hem kökünü hem diğer bölümlerini mutfak bıçaklarında kullandım. Kök kısımlarının müthiş deseni var. Yağlandığı zaman rengi kararıyor.
Okinawian

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
Ynt: Hangi ağaç nerede ve neden kullanmalıyız?
« Yanıtla #1 : 15 Haziran 2014, 17:59:17 »
Deniz aslinda cokta önemli degil görsellik burada daha ön planda tabii agacin islenebilirligide göz önünde tutuluyor.tik agacini dalgic bicagi yapsam kabza olarak kullanirdin ama onunda tik yagi ile stabilize edilmesi gerekiyor.makassar abanoz demiragaci gibi exotik malzelerde var tabibir cogu sert agaclar saglamlik düsmelere karsi dayaniklilik icin sert tok agaclardan kullanirdim amboynada bir alternatif tabiki kesme bicme islemleri icin kendisine bir sürü takim aldiriyor en son cikan neticeler cogunlukla tatmin edici oluyor...
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #2 : 15 Haziran 2014, 18:06:03 »
 :D Bizim amacımız zaten hobi olarak yaptığımız bu işte görseli ve kalitesi iyi malzeme kullanmak olmalı diye düşünüyorum abi kendi adıma bundan dolayı dedim gürgen kullanma diye ama güzel bir görüntü yakalarsan gürgende veya kök bulunursan stabilize edip kullanırsın hatta büyük bir kök olursa bizide görürsün artık.  :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #3 : 15 Haziran 2014, 18:13:29 »
Tik ağacı zıpkınlarda filanda kullanılıyor herhalde. Tecrübelerimizi yazalım.

Zeytin güzel oluyor diyorlar.

Çok fazla ağaç bulamıyoruz Osman buralarda. Gürgen odunu var göndereyim istediğin zamanda. :)

Geçenlerde kestaneden yaptım harika desenleri vardı. Yumuşak diye japonla stabilize ettim. On numara oldu.
Okinawian

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #4 : 15 Haziran 2014, 18:15:27 »

Çok fazla ağaç bulamıyoruz Osman buralarda. Gürgen odunu var göndereyim istediğin zamanda. :)

Geçenlerde kestaneden yaptım harika desenleri vardı. Yumuşak diye japonla stabilize ettim. On numara oldu.
Bizimde kömürlük kırık sandalyelerle dolu heralde yarısı gürgen yarısıda mdf gibi birşeydir.Sağolasın abi gürgene ihtiyaç yok anlayacağın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #5 : 15 Haziran 2014, 21:26:08 »

Bizimde kömürlük kırık sandalyelerle dolu heralde yarısı gürgen yarısıda mdf gibi birşeydir.Sağolasın abi gürgene ihtiyaç yok anlayacağın.

Dün bir yerde çalışmıştık mobilya takıyoruz. Pencereden aşağı bakınca apartmanın yan tarafında odunlar vardı.
Aralarında 80 cm çapında 2 metre uzunluğunda ceviz vardı kesilmiş. Kökünü dü söküp atmışlardı oraya.
Herhalde parçalayıp sobada yakacaklar. İçim gidiyor öyle şeyler görünce.

Ben limon kullandım. Görüntü olarak eh işte. Ama ağacın dokusu ve sağlamlığı mükemmel. balta vs sapı için birinci derece uygun

Dut ta kullanmıştım. Bazı bölümlerinde güzel desenler çıkabiliyor. japonla kaplandığında yeterince sağlam oluyor. Zamanla ışıkta kararan bir ağaç bence bakır balçak ile iyi gider

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #6 : 15 Haziran 2014, 21:36:42 »
Ben de portakaldan deneme yapmıştım. Japonla kaplayıp güzel görüntü elde ettim. Polisaja gelmiyor dokuları çamurla doluyor. Çalışması oldukça sertti bazı yerler törpülerken kırılabiliyor hassas davranmak lazım.
Okinawian

arfyldz

• 790
  • Meslek: mobilya
  • Yer: antalya
« Yanıtla #7 : 15 Haziran 2014, 23:30:19 »
Japon derken uhu değil herhalde. Ben Faber_Castell aldım iki tane. 6 kat sürmeme rağmen bir türlü istediğim gibi olmadı.Islandığında hemen bozuldu.  Bende yanlış malzeme kullandığımı düşünüp zımpara ile tabana indim. Yat verniği sürdüm şimdi kuruyor. Küçük tüplerde satılan japon yapıştırıcısı almam gerekiyor galiba.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #8 : 15 Haziran 2014, 23:36:26 »
Japon derken uhu değil herhalde. Ben Faber_Castell aldım iki tane. 6 kat sürmeme rağmen bir türlü istediğim gibi olmadı.Islandığında hemen bozuldu.  Bende yanlış malzeme kullandığımı düşünüp zımpara ile tabana indim. Yat verniği sürdüm şimdi kuruyor. Küçük tüplerde satılan japon yapıştırıcısı almam gerekiyor galiba.

Ben bakkalda 1 liraya satılan 502 yapıştırıcıdan aldım.
Su gibi ince ve akışkan olduğundan gözenekli ağaçlarda çok iyi sonuç veriyor.
Ama limon gibi sık dokulu bir ağaçta sadece yüzeyde kaldığından istediğim gibi düzgün bir tabaka sağlayamadım. Sabırım fısfıslı hızlı yapıştırıcılar daha katı olduğundan iyi sonuç verir

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #9 : 15 Haziran 2014, 23:37:12 »
Malzeme bu abi

İşleme başlamadan önce yapıştırıcı ve kabza malzemesini soğutursan daha derine işlermiş okuduğuma göre
« Son Düzenleme: 15 Haziran 2014, 23:57:16 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #10 : 15 Haziran 2014, 23:53:16 »
502 daha iyi.  :) :)
Okinawian

arfyldz

• 790
« Yanıtla #11 : 15 Haziran 2014, 23:59:50 »
       Fısfıslı dediğiniz biz mitromat veya hızlı yapıştırıcı diye sıkça kullandığımız bir ürün. O çok sert bir malzemedir ve kat kat sürüleceğini sanmıyorum. Fısfısını yani soğutucuyu sıktıktan sonra hemen kemikleşir. Tam manası ile kemikleşir işlem yapamazsınız. Önce 502 ve ya 404 kat kat sürüldükten sonra son işlem olarak yapılabilir. Mat veya sarı bir renk alır bunu da unutmamak lazım.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #12 : 16 Haziran 2014, 00:05:11 »
Evet benim de mobilya işi yapmışlığım var.
İlk katlarda zaten akışkan bir yapıştırıcı sürüyoruz ağaç emsin diye. Ama yüzey yapıştırıcıya doyunca 502  çok ince kalıyor. O hızlı yapıştırıcı yoğun olduğu için kalın bir tabaka kaplanabilir diye düşünüyorum. Fısfısını sıkınca da çabucak sertleşir bekletmez bizi.

Japonla aynı bir madde gibi. Üstüne 1000 kuma kadar zımpara yapılınca parlayacaktır bence. (mad wolf hızlı yapıştırıcı tamamen şeffaf)

arfyldz

• 790
« Yanıtla #13 : 16 Haziran 2014, 00:08:07 »
Denemek lazım şeffafsa olabilir ama çok dengeli sıkmak gerekir.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #14 : 16 Haziran 2014, 00:24:17 »
Japon zamanla çatlamıyor mu peki? Onun yerine stabilize etmenin yoluna bakın veya daha farklı koruyucu kullanın. Hele kendiniz kullanacaksanız bakımını daha rahat yaparsınız.

arfyldz

• 790
« Yanıtla #15 : 16 Haziran 2014, 00:42:28 »
Yat verniği bana daha uygun geliyor Sefa ustanın formülünü yapacam ama malzemeyi hala alamadım.

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #16 : 16 Haziran 2014, 14:40:09 »
Tik, oldukça sert bir ağaç, bir bıçağımda hafif zorlamayla boylamasına kırıldı lifli bir ağaç, stabilizasyonunu tik yağı ile yapmıştım.
Ceviz adı gibi, ilk yaptığım bıçakta kullanmıştım, tik yağı sürdüm üzerine yedirerek, gayet sağlam duruyor bir bozulma gözlemlemedim. 
Okaliptüs denk geldi bir parça, yaş ağaç kurudukça iki saat içinde arabanın içinde çatlamaya başladı, oldukça sert, kırmızıya yakın bir göbek ama nasıldır emin olamadım...Kurutup bakacağım, raporlarız inşallah.
Kestane biraz elimde var, sobadan kurtarmıştım:) Desen mevzusu zebranoya benziyor, kestane biraz kirli sarı kahverengi gibi geldi bana.
YUCELMORE

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
« Yanıtla #17 : 16 Haziran 2014, 20:01:10 »
Okaliptus bu iş için seçilecek en son ağaç.
Çamdan bile daha yumuşaktır

arfyldz

• 790
« Yanıtla #18 : 16 Haziran 2014, 20:23:25 »
Okaliptusu nerden buldun .

yuceldeniz

• *
  • 369
  • LANDSCAPEPHOTOGRAPHER
  • Meslek: İdareci
  • Yer: DENİZLİ
« Yanıtla #19 : 16 Haziran 2014, 23:09:42 »
OKALİPTUS:

ÖZELLİKLERİ:
Sert ve sık dokulu bir ağaçtır. Yani kesildiğinde yumuşak olan ve kolay işlenen kerestesi zamanla sertleşir. İşlenmesi zorlaşır. Ton erlidir. Bünyesindeki ton er yüzünden hem iyi boyanır, hemde böcekler vemikroorganizmalar tarafından kolay yıkımlanmaz. Vurulma, aşınma, ezilme, sürtünme gibi fizik etkilere dayanımı iyidir. Yeni kesilmiş okaliptüs kururken çok çalışır. Çok çatlar kurutulduktan sonra çalışma ve çekme oranı azalır. Vida, çivi ve tutkalla bağlantı kurma niteliği iyidir. Zor boyanır, iyi verniklenir.
AĞIRLIĞI:
Türüne ve yetiştiği yere göre özgül ağırlığı değişir. Hava kurus okaliptüsün özgül ağırlığı ortalama 0.,65 gr/cm3 tür.
KULLANILIŞI:
Yapılarda, köprü ve iskele ayaklarında, yeraltı inşaatlarında vagon ve araba yapımında, ambalaj endüstrisinde kullanılır. Mobilya yapımında masif ve kaplama olarak değerlendirtir. Masifi, tornalı işlerde, eğmeçli klasik mobilyalarda olumlu sonuç verir.
PİYASADA BULUNUŞU:
masifi tomruk veya kalas halinde satılır. Henüz sert kereste standartlarına göre biçilmektedir.

Okaliptus bataklık ağacıdır, su olan yerde bulunur, ben Marmariste buldum.
« Son Düzenleme: 16 Haziran 2014, 23:13:26 Gönderen: yuceldeniz »
YUCELMORE