Bıçak Sanatı - Forum

Grill

İbrahim BAŞEĞMEZ

• 298
    • YouTube
  • Yer: ESKİŞEHİR
Ynt: Grill
« Yanıtla #20 : 12 Haziran 2014, 21:07:56 »
Elinize sağlık. Bıçakta çok güzel bir bütünlük yakalamışsınız fakat keşke namluya grill yazmak yerine imza atsaydınız yada boş bıraksaydınız.

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
  • Yer: ankara
« Yanıtla #21 : 12 Haziran 2014, 22:21:27 »
Güzel görünüyor,ellerinize sağlık. :2up

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #22 : 12 Haziran 2014, 22:22:34 »
Eline sağlık abi bıçak güzel fotoğraflarda güzel olunca gözlerimiz bayram etmiş oldu.
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2014, 22:24:52 Gönderen: Osman Kurt »
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #23 : 13 Haziran 2014, 01:43:46 »
Serkan senin kolleksiyonu kıskanmaya başladım.Taner ustanın yaptığı bıçaklar ve bu bıçak gerçekten mükemmel olmuşlar.Kıskançlık her şeyi yaptırır dikkat et >:D
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

mehmet dülcek

• 3208
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #24 : 13 Haziran 2014, 10:06:56 »
Sahne diyorum elinize saglık  :2up
Buarada fotolar için ayrıca tebrikler

BLACK08

• Scandi,her şeyi keser..
  • 684
  • Bülent/1975
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #25 : 13 Haziran 2014, 10:30:01 »
Elinize sağlık,güzel bir iş olmuş,herşeyiyle birbirine uyumlu  :2up :2up

Fakat benim takıldığım nokta ışıl işlem oldu,

Daha önceden de D2 karakterinde bir çeliğin 1030-1050 derecelerde sabit ısı dengesinde östenizasyon isteyen bir çelik olduğu ve ev ortamında düzgün bir ısıl işlem görmesinin zor olduğu konuşulmuştu..

Hatta Sefa abi başka bir konuda çok detaylı yazmıştı;

''D2, içerdiği %1.4-1.6 arası yüksek karbon nedeniyle, kritik sıcaklığı geçip soğuttuğunuz zaman zaten sertleşir. Böyle bir işlemi yaptığınızda çeliğin sadece sertleşmiş olması, işlemin doğru yapıldığının bir göstergesi değildir. Daha kısa bir söyleyişle "yöntemden emin değilseniz, sonuçtan da emin olamazsınız. Sizin yaptığınız işleme dönersek; sıcaklığın ne olduğu konusunda emin değilsiniz, yüzeyden karbon kaybı olup olmadığından emin değilsiniz. Durum böyleyken, demanyetize olma durumu ( mıknatıs testi) bu çelik için işe yarar bir yöntem değildir, çünkü mıknatıs 760 dereceler civarında çeliğe tutunmamaya başlar ki bu sıcaklık 1030-1050 derecelerde östenizasyon isteyen bir çelik için çok çok yetersizdir. Östenizasyon sırasında çelikte bir takım değişimler olur. Bu çelik için, içerdiği kromdan ötürü krom karbürler oluşur, molibden ve vanadyum için de aynı şekilde karbonla birleşerek yaptıkları karbürler oluşur. Östenizasyon sıcaklığı ve östenizasyon zamanı, bu dönüşümlerin tamamlanması için gereklidir. D2 yi yeterli ve gerekli performansa kavuşturan asıl bu dönüşümlerdir. yapılmaz ise, sadece yüksek karbonlu ve sert bir malzemeniz olur ama sadece o kadar. Eğer sıcaklığı bu derecelere çıkardıysanız ve östenizasyon zamanı da yeterli geldiyse ve brülörü de öyle bir ayarladınız ki içeriye oksijen hiç girmediyse ( yani karbon kaybı olmadıysa) o zaman sizin işleminiz de başarılı olmuş demektir. Ama eğer bunlar olmadıysa elinizde sertleşmiş bir D2 değil, sadece sertleşmiş yüksek karbonlu bir çelik var demektir.
Pirinç testi için de kısa bir açıklama yapmakta yarar var. Pirinç testi derken aman diyeyim pirinc çubuğu yontmak anlaşılmasın, bu sertlikteki bir çelik zaten pirinci de demiri de yontar rahatlıkla. Olması gereken test http://www.youtube.com/watch?v=woP1tqF-dsg burada yapıldığı gibidir, yani ağzı bilenmiş bıçağı belli bir açıyla ve belli bir baskı kuvettiyle pirinç çubuğa bastırırsınız. Bu baskı sonucu ağızda kırılmalar olursa veya ağızda geriye dönmeyen eğilme oluyorsa, bıçağın ısıl işlemi ( özellikle de menevişleme ) yeterli değildir anlamına gelir. ''

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #26 : 13 Haziran 2014, 11:29:21 »

Tebrikler, çok hoş bir iş çıkmış. Bıçak görsel olarak çok karakteristik bir arkadaş olmuş. Ama keşke başka bir çelik kullansaydınız, D-2 mangalda ı ııııh  :(

« Yanıtla #27 : 13 Haziran 2014, 12:28:01 »
Bülent Ustamın söylediklerinin aynısını ben de söyleyecektim ne yazık ki D2 ev ortamı için pek uygun sayılmaz, ama onun haricinde bıçak ve fotoğrafçılık harika olmuş ellerinize sağlık  :2up :2up
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

magari

• 375
  • Serkan 1973
  • Meslek: Textil
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #28 : 13 Haziran 2014, 13:17:10 »
hayran kaldım ???

çok karakteristik olmuş bu arkadaş ama fotoğraflar da gerçekten çok başarılı. çok çok güzel bir iş, ellerinize sağlık :2up
Teşekkürler Emin bey :)
« Son Düzenleme: 13 Haziran 2014, 13:42:43 Gönderen: magari »

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #29 : 13 Haziran 2014, 13:42:13 »
gerçekten çok güzel ellerinize saglık. ayrıca bize böyle bir eserle göz ziyafeti sundugunuz için de teşekkürler
Teşekkürler :)

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #30 : 13 Haziran 2014, 13:44:23 »
Bülent Ustamın söylediklerinin aynısını ben de söyleyecektim ne yazık ki D2 ev ortamı için pek uygun sayılmaz, ama onun haricinde bıçak ve fotoğrafçılık harika olmuş ellerinize sağlık  :2up :2up
Aslında bile bile yaptık bu şekilde günün anısına bitirelim dedik eldeki imkanlarla olduğu kadar yaptık :)

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #31 : 13 Haziran 2014, 13:45:14 »

Tebrikler, çok hoş bir iş çıkmış. Bıçak görsel olarak çok karakteristik bir arkadaş olmuş. Ama keşke başka bir çelik kullansaydınız, D-2 mangalda ı ııııh  :(
Soytürk ustam aynen katılıyorum ama biraz ödün verdik ısıl işlem konusunda :)

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #32 : 13 Haziran 2014, 13:46:27 »
Elinize sağlık,güzel bir iş olmuş,herşeyiyle birbirine uyumlu  :2up :2up

Fakat benim takıldığım nokta ışıl işlem oldu,

Daha önceden de D2 karakterinde bir çeliğin 1030-1050 derecelerde sabit ısı dengesinde östenizasyon isteyen bir çelik olduğu ve ev ortamında düzgün bir ısıl işlem görmesinin zor olduğu konuşulmuştu..

Hatta Sefa abi başka bir konuda çok detaylı yazmıştı;

''D2, içerdiği %1.4-1.6 arası yüksek karbon nedeniyle, kritik sıcaklığı geçip soğuttuğunuz zaman zaten sertleşir. Böyle bir işlemi yaptığınızda çeliğin sadece sertleşmiş olması, işlemin doğru yapıldığının bir göstergesi değildir. Daha kısa bir söyleyişle "yöntemden emin değilseniz, sonuçtan da emin olamazsınız. Sizin yaptığınız işleme dönersek; sıcaklığın ne olduğu konusunda emin değilsiniz, yüzeyden karbon kaybı olup olmadığından emin değilsiniz. Durum böyleyken, demanyetize olma durumu ( mıknatıs testi) bu çelik için işe yarar bir yöntem değildir, çünkü mıknatıs 760 dereceler civarında çeliğe tutunmamaya başlar ki bu sıcaklık 1030-1050 derecelerde östenizasyon isteyen bir çelik için çok çok yetersizdir. Östenizasyon sırasında çelikte bir takım değişimler olur. Bu çelik için, içerdiği kromdan ötürü krom karbürler oluşur, molibden ve vanadyum için de aynı şekilde karbonla birleşerek yaptıkları karbürler oluşur. Östenizasyon sıcaklığı ve östenizasyon zamanı, bu dönüşümlerin tamamlanması için gereklidir. D2 yi yeterli ve gerekli performansa kavuşturan asıl bu dönüşümlerdir. yapılmaz ise, sadece yüksek karbonlu ve sert bir malzemeniz olur ama sadece o kadar. Eğer sıcaklığı bu derecelere çıkardıysanız ve östenizasyon zamanı da yeterli geldiyse ve brülörü de öyle bir ayarladınız ki içeriye oksijen hiç girmediyse ( yani karbon kaybı olmadıysa) o zaman sizin işleminiz de başarılı olmuş demektir. Ama eğer bunlar olmadıysa elinizde sertleşmiş bir D2 değil, sadece sertleşmiş yüksek karbonlu bir çelik var demektir.
Pirinç testi için de kısa bir açıklama yapmakta yarar var. Pirinç testi derken aman diyeyim pirinc çubuğu yontmak anlaşılmasın, bu sertlikteki bir çelik zaten pirinci de demiri de yontar rahatlıkla. Olması gereken test http://www.youtube.com/watch?v=woP1tqF-dsg burada yapıldığı gibidir, yani ağzı bilenmiş bıçağı belli bir açıyla ve belli bir baskı kuvettiyle pirinç çubuğa bastırırsınız. Bu baskı sonucu ağızda kırılmalar olursa veya ağızda geriye dönmeyen eğilme oluyorsa, bıçağın ısıl işlemi ( özellikle de menevişleme ) yeterli değildir anlamına gelir. ''

Size katılıyorum Bülent ustam ama  bile bile yaptık bu şekilde günün anısına bitirelim dedik eldeki imkanlarla olduğu kadar yaptık :)

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #33 : 13 Haziran 2014, 13:48:26 »
Sahne diyorum elinize saglık  :2up
Buarada fotolar için ayrıca tebrikler
Teşekkürler Mehmet ustam :)
Deriyide buldum bu arada :)

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #34 : 13 Haziran 2014, 13:49:12 »
Serkan senin kolleksiyonu kıskanmaya başladım.Taner ustanın yaptığı bıçaklar ve bu bıçak gerçekten mükemmel olmuşlar.Kıskançlık her şeyi yaptırır dikkat et >:D
Tufan ustam kolleksiyona yeni başladık diyim :)
Teşekkürler.

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #35 : 13 Haziran 2014, 13:49:51 »
Eline sağlık abi bıçak güzel fotoğraflarda güzel olunca gözlerimiz bayram etmiş oldu.
Teşekkürler Osman kardeş :)

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #36 : 13 Haziran 2014, 16:27:42 »
Güzel görünüyor,ellerinize sağlık. :2up
Teşekkürler aliata bey

fatih

• 207
  • Meslek: Bıçak süsleme
  • Yer: Balıkesir
« Yanıtla #37 : 14 Haziran 2014, 00:28:32 »
Tasarımda estetik bu olsa gerek. Tüm hatları çok çok güzel olmuş gerçekten. Ellerine, emeklerine, aklına fikrine sağlık Gravür işi kalemle yapılmış, sertleştirmeden önce mi sonra mı?
[/qu

Emeği geçen tüm arkadaşlar adına teşekkürler Sefa hocam, gravür çalışması ısıl işlem sonrası yapıldı.

« Yanıtla #38 : 14 Haziran 2014, 00:37:53 »
Tasarımda estetik bu olsa gerek. Tüm hatları çok çok güzel olmuş gerçekten. Ellerine, emeklerine, aklına fikrine sağlık Gravür işi kalemle yapılmış, sertleştirmeden önce mi sonra mı?
[/qu

Emeği geçen tüm arkadaşlar adına teşekkürler Sefa hocam, gravür çalışması ısıl işlem sonrası yapıldı.
Gravürde kullanılan kalemlerin çeliği nedir acaba ? Bıçağın menevişini tahminen kaç derecede yaptınız?

magari

• 375
  • Serkan 1973
« Yanıtla #39 : 14 Haziran 2014, 00:50:25 »
[/qu

Gravürde kullanılan kalemlerin çeliği nedir acaba ? Bıçağın menevişini tahminen kaç derecede yaptınız?
Sefa hocam ısıl işlem ve meneviş işleri Hakan damascus ustamız tarafından yapıldı .