Bıçak Sanatı - Forum

Eski işlik düzenimiz - yerde ve çukurda çalışma

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Eski işlik düzenimiz - yerde ve çukurda çalışma
« : 08 Haziran 2014, 11:56:17 »
Anladığım kadarıyla eskiden koca bir ağacı devirip, ondan bir tezgah yapıp, bir de kütük kesip buna örsü yerleştirip ondan sonra çalışabilir hale gelebilme külfetine girmeyip, kestirme yoldan gidip, yerde çalışıyormuşuz.

Sadece çukur kazmakla kolayca kurulan bu düzeni sırf bu kolaylıktan mı tercih ettik yoksa işlevselliği de bu düzenin avantajı mıydı bilmiyorum, ancak bu düzenin bir iki örneğini minyatür, fotoğraf vb. ile paylaşmak elimden geliyor.

İlki bir minyatür:

Flickr'da "Yengisar" kelimesinin sorgulamasıyla gelen bir çok görüntü:

http://www.flickr.com/photos/8026360@N04/3708038039

http://www.flickr.com/photos/8301338@N08/4986219898

http://www.flickr.com/photos/taylorandayumi/2523072397

http://www.flickr.com/photos/taylorandayumi/2523066465

http://www.flickr.com/photos/8301338@N08/4986220244

http://www.flickr.com/photos/jrosario/281168722/

http://www.flickr.com/photos/covington/504692940/

http://www.flickr.com/photos/covington/504724605/

« Son Düzenleme: 11 Haziran 2014, 23:41:19 Gönderen: deserteagle »
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

a.yuce

• *
  • 1121
  • Ahmet - Yaş: kırk küsür
  • Meslek: Elektronik
  • Yer: Istanbul
Ynt: Eski işlik düzenimiz - yerde ve çukurda çalışma
« Yanıtla #1 : 08 Haziran 2014, 12:00:13 »
Minyatüre gözlerim alışkın değil, tam kavrayamamış olabilirm ama sanki sadece demir dövenler çukurda gibi. Düşününce fena fikir değil, epey pratik. Lakin çukur içinde hareket imkanı kısıtlanır  galiba.
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

Kaya

• 2867
  • Meslek: technik
  • Yer: Frankfurt
« Yanıtla #2 : 08 Haziran 2014, 12:57:33 »
Eylem yerde calisma bence ses ve sok dalgalarini izole etmenin en guzel yolu yani direk toprak uzerinde . örsteki cinlamayi azaltmanin ve darbenin sokunun azaltmanin en iyi yolu toprak daha onceki deneylerimizde evin kilerinde orsle sessiz calisabilmek icin orsun altina kum torbasi,kursun plaka,kaucuk 70,80,90 shore olmak uzere birkac deneme yapmistik bunlarin arasinda en iyi neticelerden birini kaucuk 80 shore ve agac takoz vermisti ama yinede direk toprak uzerindeki performansi yakalayamiyordu ejdad bu isin sirrini cok önceden cözmüs olmaliki bizede burda bir isik yakmakta bu arada dövdükleri celikler imalat celikleri degil dökme celik yumurtalardi bunlar isittigimiz zaman bile örsun üzerinde dövdügümüzde sanki celigi soguk dövüyormuscasina bir his olusuyor bu sebebe baglanabilirki örsün altina azalan bir grafikle yumusayan bir zemin fazlalik darbelerin ve sok dalgalarinin emilimi acisindan cok önemli
Alimler seyre dalar ,cahil olan dostluk düsmanlik arar

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #3 : 08 Haziran 2014, 13:11:31 »
Konar göçer bir hayat sürerken de demircilik yapabilmek açısından bu usul bana çok uygun geldi. Taşınacaklar listesinden kütüğü, tezgahı çıkarmak, onun yerine var olan kazma ve kürek sayesinde örsü doğru hizaya getirebilmek avantajlı geldi. bir de öte yana da ocağı kurunca bu sefer ocağı yerden yükseltme külfetinden kurtulmak da ekleniyor. Yani her şeyi bir hizaya getirmenin bu da bir yolu ama çalışma ortamı değil de çalışanın hizası değişiyor. :)
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #4 : 08 Haziran 2014, 13:29:18 »
Yerde çalışacak olan örsü çok kısa ama çok geniş bir kütüğe koyup darbeyi çok daha geniş bir yüzeye yaymak bir de yüzey iyi tepilmiş, sıkışmış bir topraksa iyi iş görürmüş gibi geliyor.
Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #5 : 08 Haziran 2014, 13:31:53 »
Benim linklerde sorun var. Şu aramada gelenler arasında güzel örnekler var:

http://www.flickr.com/search?text=yengisar%20knife&sort=relevance
Namık Kemal
Instagram'da ben

mustafa

• 306
  • Meslek: otomotiv montaj
  • Yer: almanya
« Yanıtla #6 : 08 Haziran 2014, 14:20:47 »
Konar göçer bir hayat sürerken de demircilik yapabilmek açısından bu usul bana çok uygun geldi. Taşınacaklar listesinden kütüğü, tezgahı çıkarmak, onun yerine var olan kazma ve kürek sayesinde örsü doğru hizaya getirebilmek avantajlı geldi. bir de öte yana da ocağı kurunca bu sefer ocağı yerden yükseltme külfetinden kurtulmak da ekleniyor. Yani her şeyi bir hizaya getirmenin bu da bir yolu ama çalışma ortamı değil de çalışanın hizası değişiyor. :)
Bence doğru cevap bu Eylem ,gerçi Osmanlı döneminde göcerlik kademeli olarak en aza indirilmis olsada genlere isleyen aliskanliklar kolay unutulmuyor.
Ehli irfan meclisinde eyle kesbi marifet,cahile yar olma nadan olursun akibet.

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #7 : 08 Haziran 2014, 14:26:33 »
Hmm... Şu minyatür yok mu, hep bir sürü soru sordurur bana! 8)

Aslında en güzeli uygulamalı bir çalışma yapmak, kurbanda kesilecek koyun postlarından bir tanede tulum körük yaptık mı tamam ;)
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2014, 16:24:59 Gönderen: gökhan bakla »

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #8 : 08 Haziran 2014, 14:56:41 »
Köydeki, dedemden kalma örs, sivri köklü bir örs. Bunu şimdilerde toprağa da saplayıp kullandıklarını görüyorum. İşi bu noktaya kadar indirgemek tarzım değil ama böyle bile bir derece iş görüyor.

Namık Kemal
Instagram'da ben

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #9 : 08 Haziran 2014, 14:58:23 »
Gökhan, tedariği tamamlayıp o işe girişeceğiz illa ki.  8)
Namık Kemal
Instagram'da ben

mustafa

• 306
« Yanıtla #10 : 08 Haziran 2014, 15:00:09 »
Gökhanın dediğine bir katkıda benden ; eski bir konu hortlayacak ama olsun ,su verme işini at sidiğiyle yapmak !!! Göçer bir toplumda hele bozkırda eminim su degerliydi ,kendi kanaatim at sidiği şehir efsanesi değil kesinlikle !Rahmetli babamla muhabbet ederken  ;onun çocukluğunda demirci çıraklarının hanlarda ellerinde teneke kaplarla atların işemesini beklediklerini anlattığında tamam dedim ,bu işin aslı var .Bende ilk fırsatta at sidigiyle su vermeye niyetlendim ,komsumun atı var :) kırmaz heralde beni :) ama mevzuyu biraz zor anlar eminim :)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #11 : 08 Haziran 2014, 15:02:21 »
Nasıl tuzlu suda kabarcık oluşumu azalıyorsa daha hızlı bir su verme ortamıysa at vb. hayvan sidiği de öyledir diye düşünüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #12 : 08 Haziran 2014, 16:34:06 »
Kesinlikle olması gereken bir şey varsa teorik bilginin pratikte de denenmesi gerektiği. Bu tip çizim ve aktarımları birer delil gibi inceleyip doğrudur ya da yanlıştır demek aslında işi çözmez.
Tamam yöntem yanlış yada hatalı da olabilir ama burada ki amaç eskilerin nasıl iş yaptığının araştırılması ise hatalı da olsa o yöntem ile iş yapmaktır.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #13 : 08 Haziran 2014, 17:28:40 »
Aynen öyle... Deneyelim, tadını alalım.

Bu arada kayışla yardımcının döndürdüğü biley taşı tezgahı örneği de gördüm. Flikırın gözünü seveyim.
Namık Kemal
Instagram'da ben

mustafa

• 306
« Yanıtla #14 : 08 Haziran 2014, 23:11:04 »
Eylem ayrı bir konu olabilir aslında bu çarkta bileme işi ama söz açılmısken söylemek istedigim ;en iyi bileme yağlı yada sulu olsun ama elde olsun ! Tabii profesyonel kasaplik haric ! Meslek hayatımda kasaplikta var serit zımparada bıcak bilemek bıçagı yavaş yavaş bitirmek :( belli bir süre sonra şiş kalınlığına düşer bıçağınız atar yenisini alırsınız ! Ama özel bir bıçaksa ben kesinlikle ne çarka nede bant zımparaya vurmam ,bence en kolay ve basiti girit taşı ve yağ son iste deri masat attinmi traş ol o derece .konuyu biraz dagıttım kusura bakmayın artik konu konuyu açtı :)

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #15 : 08 Haziran 2014, 23:23:06 »
Mümkün ise at sahibi komşun ile konuşurken videoya çekiver  :D. İlginç bir konuşma olacağına eminim.

Bu arada  at idrarının ve lahana suyunun eskiden su vermek için kullanıldığına dair bir iki not var, eski bir efsane değil vaktiyle kullanılan birşey bu anlaşılan:

http://books.google.com.tr/books?id=NEZj1cwXzwcC&pg=PT143&lpg=PT143&dq=bladesmith+hardening+quenching+horse+urine&source=bl&ots=ErXksoea5A&sig=6X0pK3UxOwpJq9huA6Us32OlUFY&hl=tr&sa=X&ei=i8eUU93QN4-f7gaJooHgDA&ved=0CCIQ6AEwAA#v=onepage&q=bladesmith%20hardening%20quenching%20horse%20urine&f=false

http://home.comcast.net/~jcheck10/quench.pdf

Gökhanın dediğine bir katkıda benden ; eski bir konu hortlayacak ama olsun ,su verme işini at sidiğiyle yapmak !!! Göçer bir toplumda hele bozkırda eminim su degerliydi ,kendi kanaatim at sidiği şehir efsanesi değil kesinlikle !Rahmetli babamla muhabbet ederken  ;onun çocukluğunda demirci çıraklarının hanlarda ellerinde teneke kaplarla atların işemesini beklediklerini anlattığında tamam dedim ,bu işin aslı var .Bende ilk fırsatta at sidigiyle su vermeye niyetlendim ,komsumun atı var :) kırmaz heralde beni :) ama mevzuyu biraz zor anlar eminim :)
« Son Düzenleme: 08 Haziran 2014, 23:35:00 Gönderen: a.yuce »
Mükemmelliğe eklenecek birşey kalmadığında değil, çıkartılacak birşey kalmadığında erişilir.

mustafa

• 306
« Yanıtla #16 : 08 Haziran 2014, 23:56:21 »
Asıl ilginc olacak video benim elimde teneke atın arkasında beklemem olur heralde :'(  lahana suyunu ilk defa sizden duydum sağolun ,birde ingilizcem olsaydida dökümanları okuyabilseydim :( mealen kısaca anlatabilirmisin lütfen .

Karabina

• 34
  • Meslek: Mühendis
  • Yer: Trabzon
« Yanıtla #17 : 09 Haziran 2014, 10:31:14 »

idrarda ürik asit olduğu için (azotlu asit) sertleştirme işleminde kullanılması halinde metal yüzeyine nitrojen-azot- difüzyonu ile nitrürleme şeklinde yüzey sertleştirme yapılmış olur. özellikle karadeniz bölgesinde yapma silah namluları bu yöntemle sertleştirilirmiş. kadim bilgi...

a.yuce

• *
  • 1121
« Yanıtla #18 : 09 Haziran 2014, 11:18:07 »
Akşam okuyup, kısa bir özet yazmaya çalışırım. Karabina'nın yazdıkları bana BMW'nin turbo yarış motorları için ara sıra üzerine çiş yaptıkları eski motor bloklarını kullandıklarına dair bir hikayeyi hatırlattı. Araştırırınca bunun hakkında da bir yazı denk geldi ama, bir tuhaf bilgi daha var bu sayfada, doğru yahut yanlış  eski kılıç ustaları su vermede  idrar bazen de kan da kullanırdı diyor ! ?

"After all, ancient sword makers used to quench hot metal in urine, and sometimes blood, as a way to treat steel."

http://www.enginelabs.com/news/engine-myth-urinating-on-cylinder-block-improves-durability/

Asıl ilginc olacak video benim elimde teneke atın arkasında beklemem olur heralde :'(  lahana suyunu ilk defa sizden duydum sağolun ,birde ingilizcem olsaydida dökümanları okuyabilseydim :( mealen kısaca anlatabilirmisin lütfen .

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #19 : 09 Haziran 2014, 11:42:55 »
Bu konuda yapılacak deneyler ve sonuçlara uygulanacak test ve analizler olmadan rivayetlerin doğruluğu hep yarı karanlık kalacaktır. Nitrürlemeyi gösterecek analizler nedir araştırıp bu analizlerin sonuçlarına bakmak ya da başka türlü su alamayacağı kesin olan parçalara bu şekilde ısıl işlem yapmakla faydayı sınamak durumu aydınlatabilir diye düşünüyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben