Bıçak Sanatı - Forum

Dövme balta ve sap yapımı

Ynt: Dövme balta ve sap yapımı
« Yanıtla #20 : 31 Mayıs 2014, 14:03:07 »
Tüfek ve tabanca çeliği. :)
:o bu çok ilgimi çekti Ustam, tüfek namlusu da mı denesek ne, verdimmi tornaya tamamdır  :D bu arada konudan uzaklaşmak istemiyorum ama aklıma takıldı sormadan da edemeyeceğim, acaba tüfek namlularına da su veriliyor mu ozamanUstalarım
Sıradan bir tornacıda namlu açabilecek hassaslıkta takım var mıdır acep delik ölçü toleransları için aşağıdaki linklere bir göz gezdirmekte yarar var
http://www.bicaksanati.com/forum/index.php?topic=5801.msg113492#msg113492
http://www.aksan-tm.com/makale/delik_mil_toleranslari.php
http://www.sandvik.coromant.com/tr-tr/products/gundrills/pages/default.aspx
Teşekkürler Osman hemen bir göz gezdireyim :)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #21 : 31 Mayıs 2014, 14:42:16 »
hazır namlu almanız daha kolay olur. sadece bu işi yapan tornacılarda bulunur bu takımlar. kaldı ki takım olsa bile tornacı böyle bir işe yanaşmaz. projesini çizdigim tabancalar var ama yapamıyorum  :)
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #22 : 31 Mayıs 2014, 17:37:58 »
Harika olmuş emeği geçenlerin ellerine sağlık :2up
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

RSM57

• 2640
  • 0532 375 01 99
  • Meslek: Sıcak Dövme
  • Yer: Eyüp/İstanbul
« Yanıtla #23 : 31 Mayıs 2014, 18:33:09 »
Rasim Ustam bu ıslah çeliği nasıl bir çeliktir makas çeliği gibi birşey mi acaba  ::) daha önce duydum ama nasıl bir çelik hiç bilmiyorum :)

Özgür kardeşim  Osman kurt kardeşimiz teknik özelliklerini yazmış sağ olunsun. Bu tür işlerde kullanılacak  ve dövmeye en uygun çelik budur. Evet makas çeliğine benzer bir malzeme. Makas çeliği ile de yapılır ama araya kaynak girer o zaman   ;)
Anladım Rasim Ustam, bilgi için çok teşekkür ederim ayrıca Osman'a da teşekkürlerimi sunarım :) O zaman Rasim Ustam makas çeliği gibi bir çelikse makastan çok çok daha kalın bir çelik oluyor değil mi bu tek parçadan dövebilmek için ::)

Evet 40 mm çapında yuvarlak malzeme

« Yanıtla #24 : 31 Mayıs 2014, 21:06:56 »
Rasim Ustam bu ıslah çeliği nasıl bir çeliktir makas çeliği gibi birşey mi acaba  ::) daha önce duydum ama nasıl bir çelik hiç bilmiyorum :)

Özgür kardeşim  Osman kurt kardeşimiz teknik özelliklerini yazmış sağ olunsun. Bu tür işlerde kullanılacak  ve dövmeye en uygun çelik budur. Evet makas çeliğine benzer bir malzeme. Makas çeliği ile de yapılır ama araya kaynak girer o zaman   ;)
Çok teşekkür ederim Rasim Ustam
Anladım Rasim Ustam, bilgi için çok teşekkür ederim ayrıca Osman'a da teşekkürlerimi sunarım :) O zaman Rasim Ustam makas çeliği gibi bir çelikse makastan çok çok daha kalın bir çelik oluyor değil mi bu tek parçadan dövebilmek için ::)

Evet 40 mm çapında yuvarlak malzeme
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
  • Meslek: Veri merkezi teknisyeni-Kesici alet üretim
  • Yer: Eyüp-İstanbul
« Yanıtla #25 : 05 Haziran 2014, 17:21:06 »
Teşekkürler arkadaşlar,şimdide sırada bu baltaya güzel ve kullanışlı bir kılıf yapmaya geldi.
Birde keten yağı bulup sapa uygulamak istiyorum.

xx
Kainatta ölümden keskin birşey yoktur.
www.outdoorurun.com  ++  İnstagram ;  outdoorurun
1983-Kastamonu (A rh +)

Mehmet GENÇ

• 2368
  • Mehmet GENÇ-1969
    • gencbicak
  • Meslek: Bıçak imalatı-Makine Teknikeri 0 536 215 93 26
  • Yer: Giresun Merkez
« Yanıtla #26 : 10 Haziran 2014, 14:05:15 »
Çok güzel bir balta olmuş rasim ustanın ellerine sağlık sizde güle güle kullanın
''Keskin Bıçak Ençok Sahibini Keser''

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #27 : 10 Haziran 2014, 15:38:01 »
Bu başlığa da daha adam gibi bir şeyler yazamadım. Ama konunun başlangıç aşamasına, yönlendirme yapmam suretiyle bulaşmış biri olarak kendimden memnunum. :) Çok güzel bir çalışmaya minik de olsa bir katkım olmuş.

Elinize sağlık!  :2up

Daha somut şeyler de yazacağım bir ara.  O:-)
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
  • Meslek: Dış Ticaret
  • Yer: ankara
« Yanıtla #28 : 10 Haziran 2014, 16:26:53 »
Teşekkürler arkadaşlar,şimdide sırada bu baltaya güzel ve kullanışlı bir kılıf yapmaya geldi.

xx

eğer ciddi ciddi kullanacaksan kamayı çaktığın yerin etrafına boşluklara  da epoksi dök (hızlı kurumayan cinsten olacak , yoksa uzun vadede epoksi çatlayıp dökülüyor , mesela yatmarine era 4000)

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #29 : 11 Haziran 2014, 15:39:02 »
Bu başlığa da daha adam gibi bir şeyler yazamadım. Ama konunun başlangıç aşamasına, yönlendirme yapmam suretiyle bulaşmış biri olarak kendimden memnunum. :) Çok güzel bir çalışmaya minik de olsa bir katkım olmuş.

Elinize sağlık!  :2up

Daha somut şeyler de yazacağım bir ara.  O:-)
Abi iyiki yönlendirmişsin,tavsiyelerini yada ilave bilgilerin çok iyi.Teşekkür ederim:)

xx

eğer ciddi ciddi kullanacaksan kamayı çaktığın yerin etrafına boşluklara  da epoksi dök (hızlı kurumayan cinsten olacak , yoksa uzun vadede epoksi çatlayıp dökülüyor , mesela yatmarine era 4000)

Açıkcası bu tarz malzemelerde olabildiğince doğal kalması taraftarıyım epoxy kullanmayı düşünmüyorum.Onun yerine kamp yaparken çam ağaçlarının reçineleriyle belki boşlukları doldurabilirim.
Ama şuan balta sağlam kolay kolay kıralacağını sanmıyorum.
Kırılırsada güzel bir sap daha yaparız ne yapalım:D

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

gokhand

• 1137
« Yanıtla #30 : 11 Haziran 2014, 15:49:15 »

Açıkcası bu tarz malzemelerde olabildiğince doğal kalması taraftarıyım epoxy kullanmayı düşünmüyorum.Onun yerine kamp yaparken çam ağaçlarının reçineleriyle belki boşlukları doldurabilirim.

xx

Ağaç her zaman çaışır. Yağlama ile kuruma aşamasında çatlaklar bir nebze önlenebilir ama malesef kütlesinde daralma olur. Yani baltaya giren göz kısmında zamanla oynama olabilir. Reçine yapıştırma sağlamaz. Eğer ileride baş tarafında hafif oynama olursa metal bi kamayı odun kamayı kesecek sekilde cakabilirsin belki idare eder. 

setnogrom

• 601
  • Engin temel
    • El yapımı bıçak.
« Yanıtla #31 : 11 Haziran 2014, 16:40:11 »

xx

Ağaç her zaman çaışır. Yağlama ile kuruma aşamasında çatlaklar bir nebze önlenebilir ama malesef kütlesinde daralma olur. Yani baltaya giren göz kısmında zamanla oynama olabilir. Reçine yapıştırma sağlamaz. Eğer ileride baş tarafında hafif oynama olursa metal bi kamayı odun kamayı kesecek sekilde cakabilirsin belki idare eder.

Evet doğru söylüyorsunuz,metal kamada mantıklı hatta şimdiden hazırlayıp yapmak lazım.Bilgiler için teşekkür ederim:)

xx
1983-Kastamonu (A rh +)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #32 : 11 Haziran 2014, 17:55:51 »
Baltanın küpü olabildiğince düzgün, çıkııntısız olursa ve sap da ona olabildiğince iyi alıştırılırsa boşluk asgariye iner.

Bu biraz uç nokta ama alıştırma esnasında da ahşabın olabildiğince kuru olması için ahşap iyi kurutulursa, sapın takıldıktan sonra ortam nemine ulaşınca biraz da genleşerek daha sıkılaşması sağlanmış olur. Küpüne alıştırılmamış yarı bitik sap, kalöriferin yanında kışı geçirdikten sonra alıştırılıp takılırsa sap yerinde çok sağlam duracaktır.
Namık Kemal
Instagram'da ben

aliata

• 998
  • Meslek: elk.
« Yanıtla #33 : 11 Haziran 2014, 19:40:06 »
Balta, sapı ile beraber bütünlük sağlamış.İyi günlerde kullanın.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #34 : 11 Haziran 2014, 19:48:00 »
Baltanın küpü olabildiğince düzgün, çıkııntısız olursa ve sap da ona olabildiğince iyi alıştırılırsa boşluk asgariye iner.

Bu biraz uç nokta ama alıştırma esnasında da ahşabın olabildiğince kuru olması için ahşap iyi kurutulursa, sapın takıldıktan sonra ortam nemine ulaşınca biraz da genleşerek daha sıkılaşması sağlanmış olur. Küpüne alıştırılmamış yarı bitik sap, kalöriferin yanında kışı geçirdikten sonra alıştırılıp takılırsa sap yerinde çok sağlam duracaktır.

Gürgenden sap olur mu? :D
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #35 : 11 Haziran 2014, 21:17:13 »
ince bir çıta al, kolay kıramıyorsan ahşabından sap olur. Kırılınca kuvvetli liflerini görüyorsan iyidir.

Ovengol bence en iyilerinden biri olabilir. Lifleri çok kuvvetli. Ancak her ağaçta olması gerektiği gibi lif yönü hep sap yönünde olmalı.
« Son Düzenleme: 11 Haziran 2014, 21:27:12 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

gokhand

• 1137
« Yanıtla #36 : 12 Haziran 2014, 09:52:16 »
sapta ceviz dalını tek geçiyorum. Nedeni agırlık ile saglamğın oranı. Aynı zamanda eseneme ve  darbe dayanımı. Elbette cevizden daha saglam ve sert birsürü agac cinsi var. Fakat kimisi cok daha agır kimisi ise sert ama kırılgan. Zaten böyle olmasa idi yüzyıllık mazisi bulunan dünyanın en kaliteli el emeği tüfeklelrinde diipcik ,kundak olarak Ceviz kullnılmazdı. Elbette daha kalitelisi ve islevseli olsa idi ingiliz aristokrasisi dipciklerini o agactan yaptıracaktı.

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #37 : 12 Haziran 2014, 11:29:24 »
Cevizin en makbul, en pahalı olanlarının en ucuzundan daha düşük kalitede sağlamlıkta olduğunu da düşününce tüfekteki tercihin yanlızca hafiflik ve sağlamlığı hedeflediğini düşünmediğimi söyleyebilirim. Farklı faktörleri de göz önüne almış olmalılar. Gelenekler, renk, lüks de bunların arasında olmalı.

Tüfekte cevizi tercih nedenleri arasında kolay işlenmesini de göz önüne almış olmalılar. Çünkü cevizin tercih edildiği yerlerde hep oyma sözkonusu olmakta.

Amerikalılar vb. zevat baltada dişbudağı da tercih ediyor diye biliyorum. Muhtemelen karaağaç da kolay bulunan ağaçlar arasında iyi bir tercih olacaktır.
« Son Düzenleme: 12 Haziran 2014, 13:05:27 Gönderen: deserteagle »
Namık Kemal
Instagram'da ben

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #38 : 12 Haziran 2014, 12:02:01 »
Ceviz aristokrat mobilyalarda da prestij göstergesi oluyor. :)
Okinawian

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
« Yanıtla #39 : 12 Haziran 2014, 13:04:00 »
Yanlış yazmışım kalitede değil sağlamlıkta demem gerekiyordu. Böyle çok saçma bir ifade olmuş. Yukarda düzeltiyorum.
Namık Kemal
Instagram'da ben