Bıçak Sanatı - Forum

İLK Bıçağım ısıl işleme hazır

Hasan BAHCİVAN

• 1474
  • Meslek: Öğretmen
  • Yer: Kayseri
İLK Bıçağım ısıl işleme hazır
« : 21 Mayıs 2014, 21:15:31 »
merhabalar sayın ustalarım ilk bıçağımı ısıl işleme hazır hale getirdiğimi düşünüyorum inşallah gerçekten de öyledir. 400 kumdan sonra ne olur ne olmaz diye 800 kumla da zımparaladım ama 800 kumda daha parlak olur diye düşünmüştüm açıkçası zımparalarım sait marka su zımparası yazıyor ama ben su ile zımparalamadım acaba su ile mi zımparalamalıyım?. ama zımpara yaparken uzun uzun zımparalamadım şekli biraz parlayınca geçtim üst kuma. ama ısıl işlemde çatlama patlama olmasın diye mümkün mertebe çizik bırakmamaya çalıştım. çelik d2. sayın ustalarım lütfen acımasızca eleştiriniz zira bu ilk bıçağım ve diğer bıçaklarımda hatalarımı tekrarlamak istemem. resimleri eklemeye çalışacağım teşekkürler..
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
Ynt: İLK Bıçağım ısıl işleme hazır
« Yanıtla #1 : 21 Mayıs 2014, 21:18:39 »
Elinize sağlık. :2up
Zımpara yaparken bir önceki kumun bütün çiziklerini yokedene kadar yapmalısınız. :2up
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #2 : 21 Mayıs 2014, 21:20:53 »
bu da diğer resimler
O iyi insanlar o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık.

karemisola

• 615
  • Yusuf Günenç
  • Yer: Hatay
« Yanıtla #3 : 21 Mayıs 2014, 21:30:41 »
Ellerinize sağlık fena durmuyor
Ama zımparada eğer itinalı davranmazsanız üst kumlara çıktıkça hatalar daha da belirginleşir. Her kumda her iki eksende de zımpara ypmalısınız(ağıza dik ve paralel) ve ışığa tuttuğunuzda zımpara çiziklerinden daha derinleri olmamalı.  Üst kumlara geçince bir önceki zımpara yönüne dik zımparalayın ve ışığa tutun eğer belirgin çizikler görüyorsanız alt kuma geçin. Bu size zaman kazandırır ve zımpara israfını önler

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #4 : 21 Mayıs 2014, 21:32:38 »
Harika görünüyor ellerinize sağlık.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #5 : 21 Mayıs 2014, 21:34:32 »
Elinize sağlık. :2up
Zımpara yaparken bir önceki kumun bütün çiziklerini yok edene kadar yapmalısınız. :2up

Osman haklı ayrıca 400 kumdan sonra 800 kuma geçişin pek esprisi yok bence. Kademeli olarak kum değerlerini yükseltin. İlk kumlarda ne kadar iyi zımpara yapıp bir önceki zımpara izlerini yok edersen sonraki kum değerlerinde rahat edersin. Bu arada profile yorumum olacak; kabza ile namlu orantısız geldi bana. Ya namlu ufak kalmış yada kabza kalın olmuş gibi. Gayet iyi güdüyor ellerine sağlık.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #6 : 21 Mayıs 2014, 21:44:43 »
alıntı yapmayı beceremiyorum o yüzden eleştiri ve yorumlarınız için ayrı ayrı teşekkürlerimi kabul edin lütfen. genel anlam da da zımpara yaparken taşlama hattını yukarı aşağı, ağız açısının yukarı kısmını ise uç kısımdan arkaya arkadan uca doğru zımpara yapıyorum bir ustam (adına bakmamışım :) ) forumda böyle zımpara yapılınca taşlama hattının belirgin olacağını yazmıştı. bende öyle yapmaya bundan şaşmamaya çalıştım ama siz diyorsanız ki farketmez karışık kuruşuk zımpara at tekrar yaparım :) . zımpara sipariş ederken 60, 80, 150, 220, 400, 800, 1200 ve 2000 zımpara aldım o yüzden 400 den sonra 800 e geçtim. ama zımpara yaparken her ne kadar fazla yapmadıysam da çiziklerin gittiğinden emin oldum.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #7 : 21 Mayıs 2014, 21:53:10 »
unutmadan.. salim abi bıçağı gerber Bear Grylls Ultimate Pro modelinden çıkarmaya çalıştım bilgisayar ekranından çizdim ama benimde kafamda hep soru işareti oldu acaba ölçüleri doğru alabildim mi diye. ama bilmiyorum ki işte :) ama yardımcı olabilecek bi üstadımız var ise sıradaki yapmak istediğim bıçağın bana profilini çıkarabilir elbet 8)

« Yanıtla #8 : 21 Mayıs 2014, 22:24:37 »
Formda bir tuhaflık var, Salim'e aynen katılıyorum sanki kabza biraz kalın gibi. Ayrıca, sağ taraftaki taşlama eşiğinin başlangıcında hatalar var ve kolayca giderilebilir. Namluya yakın parmak boşluğu, kesici ağız  seviyesinden daha düşük. Bu kullanımı konforsuz yapar, o boşluğu biraz daha oymak gerekebilir. Son olarak, balçak çıkıntısı gibi aşağıya doğru uzanan çıkıntı biraz abartılı olmuş. Zımpara kumlarının da arasında en azından 500-600 olsaydı çok iyi olurdu.
« Son Düzenleme: 21 Mayıs 2014, 22:31:27 Gönderen: sefaçabuk »

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #9 : 21 Mayıs 2014, 22:29:08 »
Bear Grylls Ultimate Pro modeline bakınca aynı duruyor ama ben sevmedim bu formu :)

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #10 : 21 Mayıs 2014, 22:40:03 »
harika :) valla herkes bakıp güzel olmuş eline sağlık diyecek diye korkuyordum :) . sefa ustam parmak oyuğu kesici ağız seviyesinden daha düşük dediğin kısmı anlamadım daha derin olması gerekmez mi ki? orjinal model de aslında oyuk daha az ama ben hatamı düzeltirken biraz fazla bile girdim. formdaki bozukluk ise aslında arkasında çekiç görevi görecek bir aparat var o yüzden uzun gözüküyor ama kalınlık dersen ona bişi diyemicem doğrudur. salim abi eğer benzetebildiysem çok mutlu oldum :)

« Yanıtla #11 : 21 Mayıs 2014, 22:53:36 »
Fotoğrafın üzerinde göstermeye çalıştım.

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #12 : 21 Mayıs 2014, 23:01:05 »
netteki resimler dogru orantılı olmuyo. fotonun çekim açısına göre degişiyo. bence de kabza enli olmuş. bir de parakordu sardıgınınzı hayal edin... resimler yanıltmıyorsa, kabzanın alt çizgisini 5mm kadar yukarı çekmek bence daha iyi olur. bu arada Sefa hocanın değindigi gibi balçak çıkıntısını biraz daha çok almalı fazla uzun. bir de ben olsam, ilerde ahşap kabza falan takmak isterim diye pim deliklerini delerdim. nasılsa ipin altında görünmez. iyisini siz bilirsiniz. ama işçilik kalitesi açısından bant zımparaya ihtiyacınız yok. tebrikler
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #13 : 21 Mayıs 2014, 23:07:02 »
Beardotpdf indir

elimden geldiğince çizmeye çalıştım umarım işine yarar daha sonraki bıcaklarda. Boy tamamda genişlik en geniş yerde 50mm net bilgi bulamadım nette.

http://www.upload.gen.tr/d.php/www/j6LHr/Beardotpdf.html

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #14 : 21 Mayıs 2014, 23:10:37 »
elinize sağlık. açıkçası bıçağın formu benim de ilgi alanım dışında.  :)
ustalar eksikleri belirtmiş. ben de bıçağın sırtındaki çıkıntıya takıldım. belli ki yontma tarzı işlerde baş parmağı dayamak için yapılmış fakat çıkıntı biraz geride durmuş gibi geldi bana. biraz daha namlu tarafında olsaymış daha ergonomik olabilirdi. şu an ki haliyle baş parmağınızı dayadığınızda bıçağın kabzası elinize tam oturmayacakmış gibi duruyor. fotoğrafların açısından dolayı yanılıyor da olabilirim.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #15 : 22 Mayıs 2014, 20:25:25 »
merhabalar. sefa ustam ben namlu üzerindeki parmak oyuğunu dediğinizi sanmıştım resimle gösterdiğinizde anladım teşekkürler. emrah hocam aslında zaten bunun kabzası ahşap yani paraşüt ipi kullanmayacağım o yüzden da ha da kalınlaşmayacak diye umuyorum. alper bey çizim için çok teşekkür ederim keşke önce elime böyle bir çizim geçseydi :) .  sizlerinde dediği gibi resimler bu bıçakta ve nette ki orjinal bıçakta da açıya göre farklı boyutlardaymış gibi duruyor ve gerçek boyutu tam çıkarmak zor. bu gün bıçağın kabzasının eninin fazlalığı ve balçak gibi çıkıntının büyüklüğü ile ilgili yorumlara istinaden netteki orjinal resimlere uzun uzun baktım ama sanki orjinal hali de kabza kalın gibi balçak kısmı uzun gibi duruyor. aslında sizlerin dediği gibi bıçak daha güzel olabilir. bende bu gün değişiklik için düşündüm balçak üst kısmını değiştiremem ama parmak oyuğunu alt balçağı ve kabzanın genelini değiştirebileceğime kanaat getirdim. ama affınıza sığınarak ( lütfen önerilerimizi dikkate almıyor boşuna eleştiriyor, yorumluyoruz demeyin) değişiklik yapmamayı düşünüyorum bıçağın orjinal haline hevesim vardı kaza bela olmazsa böyle tamamlamak istiyorum. kıymetli yorumlarınız için gerçekten çok teşekkür ederim :)

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #16 : 22 Mayıs 2014, 21:12:02 »
İçine orijinal hali siniyorsa aynen devam et ve hiçbirşeyini değiştirme. Çünkü yaptığın bıçak ile orijinali arasında bende pek fark göremedim.

Hasan BAHCİVAN

• 1474
« Yanıtla #17 : 22 Mayıs 2014, 22:46:21 »
Teşekkürler salim abi