Bıçak Sanatı - Forum

Yağlı Asit Dağlaması Tekniği

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
Yağlı Asit Dağlaması Tekniği
« : 18 Mayıs 2014, 15:02:17 »
YAĞLI ASİT DAĞLAMASI TEKNİĞİ

Bir süredir kafa yorduğum bir konu olan olan bıçakların dağlanması ve renklendirilmesi konusunda yeni ve güzel bir teknik geliştirdik. Hafta sonu Soytürk ile yaptığımız denemeler neticesinde bu tekniği bir kaça bıçakta denedik ve olumlu sonuçlandı.

Tekrarlanabilir ve aslında çok basit bir teknik. Asitte bekleme süresine bağlı olarak kot farkı da oluştuğu için uzun süre kalıcı olabilecek bir patina, Bunun gibi bir tekniği daha önce duymamıştım, umarım bu vesile ile dağlama ve patina etme işlemini deneyecek arkadaşlara yol göstermiş oluruz.

Aman sahte damascus çalışmalarında kullanmayın.!!!

Yapılan işin tarifi:

1- % 50 nitrik asit karışımlı bir su çözeltisi hazırlanır.
2- Bu suyun üzerine 1-2 damla 10 numara yağ damlatılır.
3- Yağ su-asit karışımından hafif olduğu için yüzeyde dağılır.
4- Bu dağılan yağ aynı ebru sanatındaki gibi küçük bir çubuk yardımı ile dalgalandırılır.
5- Yüzeyi tamamen temizlenen bıçak 45 derecelik bir açıyla kesintisiz bir hareketle yavaşça su-asit karışımına daldırılır.
6- Bu işlem sırasında yüzeyde bulunan yağ dalgaları bıçağın yüzeyine yapışır.
7- Bu yağ yapışan yerler asite karşı bir koruma sağladığından  allta kalan asit su karışımı bu bölgelere nüfuz edemez ve bu yüzden yüzeydeki bu dalgalı desen bıçağın üzerine aktarılmış olur.
8- Asitten çıkartılan bıçak ilk önce su sonra basik bir çözeltide nötürlenir ve güzelce silinerek yağlanır.

ve işlem biter...

Sonuç mu?

http://gokhanbakla.blogspot.com.tr/2014/05/yagl-asit-daglamas-teknigi.html

« Son Düzenleme: 18 Mayıs 2014, 15:03:49 Gönderen: gökhan bakla »

Ertarda

• *
  • 1033
  • Ertuğrul ARDA -1967
  • Meslek: İnşaat Müh.
  • Yer: Bornova-İzmir
Ynt: Yağlı Asit Dağlaması Tekniği
« Yanıtla #1 : 18 Mayıs 2014, 15:10:04 »
Tek kelimeyle süper.
Be yourself, no matter what they say...........

Zor olduğu için cesaret edemediğimiz şeyler, aslında biz cesaret edemediğimiz için zordur..!

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
« Yanıtla #2 : 18 Mayıs 2014, 15:19:51 »

Dilersek, olayı kişiselleştirip el izimizi de namluya işleyip öyle de dağlama yapabiliriz  :2up  :2up  :2up

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #3 : 18 Mayıs 2014, 15:45:32 »
Elinize fikrinize sağlık  :2up   wootz deseniz inanırdım vallahi sitedeki ikinci  için  ???  ;D
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

« Yanıtla #4 : 18 Mayıs 2014, 15:55:17 »
Aklınıza fikrinize sağlık, sonuç nefis  :2up :2up :2up. Bir anlamda swirling uygulaması olmuş. Sap için de böyle bir çalışma yapılabilir, yakışır bence  ;)

« Yanıtla #5 : 18 Mayıs 2014, 16:04:30 »
Ustalar hydro dipping diye bir yöntem var bunu çok önceden zıpkınım için düşünüyordum ama bildiğim kadarıyla özel kağıdı varmış bunun ve bir madde sıkıyoruz suyun üzerine koyduğumuz kağıdın üzerine, zeten bunun diğer adı da su transferi olarak geçiyor. Merak ettiğim acaba bu yöntem bıçaklarda da işe yarar mı. Sonuçta tüfeklerde iş görüyorsa.. Buyurun link paylaşayım: http://www.youtube.com/watch?v=GwGEH7f1eiw
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #6 : 18 Mayıs 2014, 16:17:18 »
ustam mükemmel olmuş emeginize saglık. karışım içinde bekleme süresi ne kadar? çok olmasa gerek
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #7 : 18 Mayıs 2014, 16:20:02 »
Ellerinize sağlık.
Okinawian

gökhan bakla

• 2620
    • blog
  • Yer: İstanbul / Tekirdağ - 1978
« Yanıtla #8 : 18 Mayıs 2014, 16:59:15 »
Çok teşekkürler. ;)

Aslında o kadar basit ki, yaptıktan sonra daha önce niye aklımıza gelmedi diye hayıflandık.  :-\

Hocam sap işini de düşünelim ;)

Asit çözeltisinin kuvvetli olması hem işi çabuklaştırıyor hemde uzun bir asitleme süreci belkide yağın yüzeyden kopmasına da olasılık tanıyabilir. Teknik üzerinde bizim yaptığımız denemeler devam edecek tabii ama yöntem ve uygulama prosesi oturduğu için sizlerle paylaşmanın ve belkide sizlerin de denemeleri ile yol almanın daha iyi olacağını düşündük.

Aslında buna benzer pek çok teknik var ama bıçak patina etme yada dağlama da böyle tek kademede ve basit bir desen elde etme tekniğini daha önce görmemiştim. İşlem bıçağı asite sokup çıkarma, temizleme ve yağlama ile belkide 1 dakikalık bir süreç...

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #9 : 18 Mayıs 2014, 18:00:27 »
Ustalar hydro dipping diye bir yöntem var bunu çok önceden zıpkınım için düşünüyordum ama bildiğim kadarıyla özel kağıdı varmış bunun ve bir madde sıkıyoruz suyun üzerine koyduğumuz kağıdın üzerine, zeten bunun diğer adı da su transferi olarak geçiyor. Merak ettiğim acaba bu yöntem bıçaklarda da işe yarar mı. Sonuçta tüfeklerde iş görüyorsa.. Buyurun link paylaşayım: http://www.youtube.com/watch?v=GwGEH7f1eiw

Linkte ki işlemde güzelmiş fakat bıçaklarda kalıcı olacağını sanmıyorum. Bu yöntemde katmanlar arasında kot farkı olduğu için kolay kolay deformasyonda olmuyor. Aslında ben kendim yapmamış olsaydım kolaylıkla damaskus diye inanırdım. O sebeple birazda çekincemiz olmadı değil, bilmeyen damaskus olduğuna rahatlıkla inanır. Fakat görsel olarak çıkan sonuç bana san mai den daha hoş geldi  O0

Aklınıza fikrinize sağlık, sonuç nefis  :2up :2up :2up. Bir anlamda swirling uygulaması olmuş. Sap için de böyle bir çalışma yapılabilir, yakışır bence  ;)

Sefa ustam; biliyorsun bende kamuflaj tadındaki desenlere karşı bir alerji durumu söz konusu  ;D bunu birde sapa aktardım mı sanırım muradıma kavuşacağım. Senin bahsini ettiğin bizim bu yöntemle aynı mıdır ? Yada bir ip ucu filan fitili ateşleyecek bir şeyler var mı aklında ?

« Yanıtla #10 : 18 Mayıs 2014, 18:29:13 »
Ustam bu hydro dipping tüfeğin namlu kısmına da uygulanıyor da ondan merakettim ben de acaba bıçakta da olurmu diye :) ama yoğun bir kamuflaj oluşturacaktır bıçakta olursa da ::)
Özgür Burak TAŞDEMİR
                                                                      zek®

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #11 : 18 Mayıs 2014, 18:33:07 »
Soytürk usta bu güzel ama bizi sanmai den mahrum bırakma.  :D
Okinawian

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #12 : 18 Mayıs 2014, 20:31:48 »
Süpermiş  :2up :2up :2up :2up :2up  Sağolun varolun 

Ahmet Çetinel

• *
  • 35
  • Meslek: öğrenci
  • Yer: izmir
« Yanıtla #13 : 18 Mayıs 2014, 20:51:00 »
Ustam bıçağın sertliğine sağlamlığına etkisi nedir bu işlemin?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #14 : 18 Mayıs 2014, 20:59:37 »
Soytürk usta bu güzel ama bizi sanmai den mahrum bırakma.  :D

:D Zaman gösterecek   ;D şaka bir yana çıkan sonuç beni çok tatmin etti o sebeple bu tekniği çokca kullanacağım kesin  :2up

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #15 : 18 Mayıs 2014, 22:41:38 »
Çok güzel bir yöntemmiş. Örnekler çok güzel.  :2up
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #16 : 18 Mayıs 2014, 22:51:10 »
   Sefa ustam; biliyorsun bende kamuflaj tadındaki desenlere karşı bir alerji durumu söz konusu  ;D bunu birde sapa aktardım mı sanırım muradıma kavuşacağım. Senin bahsini ettiğin bizim bu yöntemle aynı mıdır ? Yada bir ip ucu filan fitili ateşleyecek bir şeyler var mı aklında ?
Soytürk, aslında ilk mesajıma link eklediğimi sanıyordum ama eklemeyi unutmuşum. Tam senin derdinin ilacı  ;) yaparsan suya Boraks eklemeyi unutma.
http://www.youtube.com/watch?v=Nuk8HpErgWc
http://www.youtube.com/watch?v=P26-lN2_E1U

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #17 : 18 Mayıs 2014, 23:29:10 »
Ellerinize emeğinize sağlık ,bir kaç denemede ben yapacağım inşallah güzel olur
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #18 : 18 Mayıs 2014, 23:34:51 »
Soytürk, aslında ilk mesajıma link eklediğimi sanıyordum ama eklemeyi unutmuşum. Tam senin derdinin ilacı  ;) yaparsan suya Boraks eklemeyi unutma.
http://www.youtube.com/watch?v=Nuk8HpErgWc
http://www.youtube.com/watch?v=P26-lN2_E1U

Abovvvv  :2up adamlar benim derdimin dermanını bulmuşlar ya  :2up  Teşekkür ederim Sefa ustam  :2up Ama sorularım var ustam; kullanılan boya nedir? Normal suya sadece boraks katmak yeterli mi? Sanırım kullandıkları sap malzemesi ahşap değil sentetik, acaba ahşapta  sonucu nasıl? En önemlisi de bu boyanın dayanımı nasıl? Kusura bakma Sefa hocam biraz çok soru sordum  ::)

Ustam bıçağın sertliğine sağlamlığına etkisi nedir bu işlemin?

Sertliğe hiçbir etkisi yok, gayet güvenli  :2up

« Yanıtla #19 : 19 Mayıs 2014, 00:20:08 »
Soytürk, Çınar'ın zamanında gitarın boyasını böyle olsun istemişti, bu işi o zaman kafaya takmıştım ve denemeleri de o zaman yapmıştım  ;) çok soğuk olmayan bir suya ( örneğin 25 derece) göz kararı boraks ekleyip eritiyorsun. Beş litre suya bir çay bardağı boraks yeterli. Ardından bu karışıma keyfine göre desen oluşturacak şekilde boya damlatıyorsun ve desenleri bir kürdan veya benzeri bir şeyle istediği gibi oluşturuyorsun. Ben özellikle ahşapta denemiştim, düzgün uygularsan sonuçlar gerçekten heyecan verici. Önerilen boya enamel boya, ama onda da her renk bulunmuyor bu nedenle ben akrilik boya denemiştim ve sonuçları da gayet güzel oldu. Ahşaba da demire de gayet güzel tutunuyor  ;)