Bıçak Sanatı - Forum

HAMON DENEMESİ YARDIM GEREKLİ

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
HAMON DENEMESİ YARDIM GEREKLİ
« : 10 Mayıs 2014, 06:22:51 »
     Saygıdeğer ustalar ve arkadaşlar bu akşam hamon deneme olayını bulabildiğim malzemelerle yapmaya çalıştım.
 Malesef uygun kimyasalları henüz bulamadım bende imkanlar çerçevesinde saf tuzruhu yada satıcı öyle söyledi
ve perhidrolde bulamadığımdan oksijenli su karışımıyla bi deneme yaptım. dediğim gibi uygun malzemeleri bulana
 kadar bekleyemedim. başta iki üç dakika arkasına 600 kum zımpara sona doğru 10 dakika ve 1000 kum zımpara ama
inatla olmam dedi.kimyasal konusunda ustaların tavsiyesine ihtiyacım var. Birkaçta resim çektim asitten çıkınca
 çok umutlandım ama zımparadan sonra birşey kalmadı.teşekkürler şimdiden. bu arada denemeyi saudal 1500 dereceye
dayanıklı mastikle yaptım. asitten çıkınca  böyle görünüyordu

zımpara işleminden sonra böyle

sanırım 5 tur yaptım sonuç bu yanibi yere varamadık.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
Ynt: HAMON DENEMESİ YARDIM GEREKLİ
« Yanıtla #1 : 10 Mayıs 2014, 06:45:07 »
  Konuyu yanlış yere açmışım silemedim de, Sn Taner Usta taşıyabilirse memnun olurum.Bu arada büyük resimler burda öğrenemedim şu resim yükleme işini  :( teşekkürler
http://www.hizliresimyukle.com/album/Br
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

mehmet dülcek

• 3207
  • Yer: tuzla/istanbul
« Yanıtla #2 : 10 Mayıs 2014, 11:01:07 »
butun zımpara işlerini bitirdikten sonra tekrar asite sokman gerekiyodu

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #3 : 10 Mayıs 2014, 12:05:01 »
   Bu akşam bi tur daha geçelim bakalım sonuç ne olacak. Biyerde bi terslik var diyorum bende :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #4 : 10 Mayıs 2014, 12:11:50 »
nıtrık asıt/ demır klorür3/ bunları bulamazsan ısıtılmış sırke kullan. aşındırıcı tozda bulamazsan 2500/3000 kum zımpara kullanabılırsın .

soludal yerıne şamotu tercıh etmelısın . pıyasadakı kımyasalların neredeyse  hepsını denedım.  ama şamot daha kesın sonuçlar verıyor. elındekı çelığın sertleşirken suya ve yağa verdıği tepkıyı görmelısın. ısıyı tam olarak tutturbılıyormusun buda çok önemli.

mesela elımde ıkı ayrı 1070 malzeme var ıkısıde farklı sıcaklıklarda net olarak hamon verıyor. yanı her işlem zincirleme olarak devm edıyor, bır halkadakı kopukluk butun işi bozar. sabırlı ve gözlemcı ısen  ıstedığını alırsın  ;)
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #5 : 10 Mayıs 2014, 12:32:37 »
Ustam bilgiler için teşekkür ederim. Asitler konusunda biraz sıkıntı var ama çözeceğiz. 3000 kum zımparam var. Bu mastik aslında ilk deneme için edindiğim bi ürün. Sizin çalışmaları görünce insanın canı çekiyor. Çelik kodunu bir türlü öğrenemediğim yay çeliği simetrik bi şekilde kaplayıp bi süre bekledikten sonra işleme başladım. Manyetik noktadan sonra 3 dk daha ocakta kaldı. Tamam olduğunakanaat getirince  2x2 sn su ve arkasından yağda su verdim. Ağız çok güzel sertleşti 1 saat 200 derecede meneviş 1000 kuma kadar zımpara. Bulabildiğim asit türü sadece buydu onla denedim bu akşamda biraz cebelleşeyim bakalım bişeyler çıkacak gibi. Bu arada resimler bi fikir verdimi size ?
« Son Düzenleme: 10 Mayıs 2014, 12:35:44 Gönderen: marslan_51 »

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #6 : 10 Mayıs 2014, 12:46:21 »
resımler küçük bırsey anlıyamadım.  yay çelığı derken hangı kalıte..?  ck 67 alıp onunla başlayın yada eskı eğeler iyi sonuç verır.
“ İnsanları kandırmak, kandırılmış olduklarına ikna etmekten daha kolaydır ”    :)

« Yanıtla #7 : 10 Mayıs 2014, 12:50:25 »
Eğer doğru anladıysam, asitte 10 dakika bekletmek çok uzun bir süre.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #8 : 10 Mayıs 2014, 13:04:22 »
2. Mesajdaki linkte resimlerin buyuk hali var. Asitten kasıt tuz ruhu ustam sonuç alamayınca biraz acımasız mı oldum ki profile karşı. Elimde bit pazarında bikaç eğe var onlar sırada. 2-3 saatte profil son halini alınca hazır mastikte gelmişken denemek istedim bunda. Dediğim gibi malzemenin sadece yay çeliği olduğunu biliyoruz. Ama güzel sertlik alan bi çelik ve sudada hiç yamulma çatlama yapmadı şu ana kadar.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #9 : 13 Mayıs 2014, 00:20:36 »
  Bu akşam fırsat bulunca biraz daha uğraştım. İnternette dolaşırken başka bi konuyla ilgili bi formül dikkatimi çekti. Sirke oksijenli su ve tuz karışımı, çabucak toparlayıp bi deneme daha yaptım inanılmaz derecede hızlı çalıştı. Yaklaşık 5 tur fakat bu sefer bir dakikayı bile geçmeden çıkardım bıçağı. Zehirli buhar yok kötü koku yok asit stresi yok güzelmiş. tahminime göre olabileceğin sonu bu ve deneyi sonlandırıp bıçağı bitirmeye karar verdim. Ustalara yardım ve önerileri için teşekkür ederim.

« Yanıtla #10 : 13 Mayıs 2014, 00:40:23 »
Eh, zehiri de almış oldun böylece, "acaba bu sefer nasıl olacak  ::) " diye diye, dener durursun artık  ^-^

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #11 : 13 Mayıs 2014, 00:46:21 »
Eh, zehiri de almış oldun böylece, "acaba bu sefer nasıl olacak  ::) " diye diye, dener durursun artık  ^-^
  Ustam aynen dediğiniz gibi sabah nette okudum formülü eve gelene kadar kafamda kırk deneme yaptım :) . Güzel şeyler çıkacak gibi hissediyorum.Güzel bi parça eğem var kıyabilirsem onda deneyeceğim tabi bu sefer ustaların tavsiyeleri sayesinde biraz daha zengin hissediyorum kendimi. Bu hamon başka bişeymiş beceremesemde tadı başka vallahi :)

tarpoon

• 4739
« Yanıtla #12 : 13 Mayıs 2014, 09:25:33 »
aldım yanıma bır kışi daha  ;D  umarım sinirlerin sağlamdır... 

hamon çıkmış bıraz daha uğraşırsan dahada belırgın olur.  sonrasımı bu olmadı ,şu çelıkten nasıl kontrast alırım tüh çatladı  :o offf buda kırıldı gıbı gıdecek..

ama arada sağlam çıkan profıller ve hamon senın yılgınlığını bır anda sılecek ve daha ılk kez denıyormuşçasına şevkle devam edeceksın dıye tahmın edıyorum  ;)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #13 : 13 Mayıs 2014, 09:45:54 »

hamon çıkmış bıraz daha uğraşırsan dahada belırgın olur.  sonrasımı bu olmadı ,şu çelıkten nasıl kontrast alırım tüh çatladı  :o offf buda kırıldı gıbı gıdecek..

ama arada sağlam çıkan profıller ve hamon senın yılgınlığını bır anda sılecek ve daha ılk kez denıyormuşçasına şevkle devam edeceksın dıye tahmın edıyorum  ;)

Ustam senin hamon tutmamış diye ayırdığın hurdalar forumu 3 sene besler. :)
Okinawian

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #14 : 13 Mayıs 2014, 10:48:02 »

Ustam gerçekten çok zevkli bi o kadarda insanı geren bir çalışma. İlk denemelerim ve 3 4 saatim çöpe gidince az daha zımparalayıp sap takıp bitirecektim. Ama aşındırıcı sıvı içinden çıkarırken o hat görünüyor ya :) siz daha iyi bilirsiniz gerçi. Sanırım mümkün olan her bıçakta deneyeceğim artık.