Bıçak Sanatı - Forum

Ev yapımı D2 edc

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
Ynt: Ev yapımı D2 edc
« Yanıtla #20 : 30 Nisan 2014, 00:33:15 »
    Bu bıçakla 6. yı bitirmiş oldum. Sağolsun ustalarımız o kadar özverili ve detaylı anlatımlar yapmışlar ki ilk bıçaktan itibaren hepsinin bütün işlemlerini kendim yaptım. İmkanlar görüldüğü gibi mutfakta bir masa ve bi küçük dolap. Ama şimdi damascus yapalım deseniz yapamam demem :)
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

« Yanıtla #21 : 30 Nisan 2014, 00:48:12 »
ısıl işlem konusundaki fikirlerinizide
merak ettiğimi söylemeliyim.
Teorik olarak olması gerekenler yapılmış gibi görünüyor ancak, burada yeterli sıcaklığa çıkıldığından emin olamamak gibi bir eksik var. Şöyle ki; östenizasyon sıcaklığının sigortası olarak bakır kullanmışsın, temelde iyi bir mantık gibi ama yanılmıyorsam bakır 1065 derecede eriyordu. Bu durumda neredeyse bakır eridiğinde yeterli sıcaklığa çıkmış olduğunu garantilemiş olursun, oysa bakır erimeden sıcaklığın kaç derecede olduğunu bilme şansın yok. 850 derece de olabilir 1020 derecede ama hangisi  ::) Bir termokupl olsaydı en azından sıcaklık konusunda emin olabilirdik. Bu durumda geriye bir iki olasılık daha kalıyor, tenekeye sararak zarflama işlemi sonucunda oksijenle temas kesilmiş olabilir ve zaten bıçağın yüzeyinde öyle göze çarpan bir tufal görünmüyor. Ayrıca iyi sertleşmiş olması da karbon kaybı olmadığına bir işaret sayılabilir. ancak bu iki durumun gerçekleşmiş olması yine de yeterli sıcaklığa ulaşıldığını göstermez çünkü D2 yi 800 dereceye kadar getirip soğutsan da aşırı derecede sertleşecektir. Bence bunların hepsinin sağlamasını bir termokupl edinerek yapabilirsin  ;) onun dışında sadece tahmin yürütmekten başka sağlam bir şey söyleyemeyiz. Her şey bir yana, bunlar güzel denemeler ellerine emeklerine sağlık.

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #22 : 30 Nisan 2014, 09:17:10 »
Elleriniz dert görmesin.

Termokupl güzel bir alet. Ben de daha önce ısıl işlem denemesi yaptığım fırına bağladım. Sonuçlardan memnunum.
Okinawian

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #23 : 30 Nisan 2014, 09:34:58 »
Böyle bir mutevazi atölyeden çok başarılı bir iş çıkarmışsınız.. Tebrikler :2up  :2up
"Maksatların anası sabırdır"

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #24 : 30 Nisan 2014, 14:17:18 »
ısıl işlem konusundaki fikirlerinizide
merak ettiğimi söylemeliyim.
Teorik olarak olması gerekenler yapılmış gibi görünüyor ancak, burada yeterli sıcaklığa çıkıldığından emin olamamak gibi bir eksik var. Şöyle ki; östenizasyon sıcaklığının sigortası olarak bakır kullanmışsın, temelde iyi bir mantık gibi ama yanılmıyorsam bakır 1065 derecede eriyordu. Bu durumda neredeyse bakır eridiğinde yeterli sıcaklığa çıkmış olduğunu garantilemiş olursun, oysa bakır erimeden sıcaklığın kaç derecede olduğunu bilme şansın yok. 850 derece de olabilir 1020 derecede ama hangisi  ::) Bir termokupl olsaydı en azından sıcaklık konusunda emin olabilirdik. Bu durumda geriye bir iki olasılık daha kalıyor, tenekeye sararak zarflama işlemi sonucunda oksijenle temas kesilmiş olabilir ve zaten bıçağın yüzeyinde öyle göze çarpan bir tufal görünmüyor. Ayrıca iyi sertleşmiş olması da karbon kaybı olmadığına bir işaret sayılabilir. ancak bu iki durumun gerçekleşmiş olması yine de yeterli sıcaklığa ulaşıldığını göstermez çünkü D2 yi 800 dereceye kadar getirip soğutsan da aşırı derecede sertleşecektir. Bence bunların hepsinin sağlamasını bir termokupl edinerek yapabilirsin  ;) onun dışında sadece tahmin yürütmekten başka sağlam bir şey söyleyemeyiz. Her şey bir yana, bunlar güzel denemeler ellerine emeklerine sağlık.
   Ustam teşekkür ederim yorumlarınıza. Aslında birazda tav renkleri skalasından faydalanmaya çalıştım aşağıdaki resim 5. dakikada çekildi bi tespit yapılabilirmi bilmem. Daha sonra daha açık bir sarıya döndü renk. Termokupl ilk edineceğim malzeme olacak tekrar teşekkürler
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #25 : 30 Nisan 2014, 16:16:38 »
Böyle bir mutevazi atölyeden çok başarılı bir iş çıkarmışsınız.. Tebrikler :2up  :2up
  Teşekkür ederim

Mızrak

• 214
  • Çetin KAYALIK
  • Meslek: Ziraat Mühendisi
  • Yer: Niksar Tokat
« Yanıtla #26 : 02 Mayıs 2014, 15:29:13 »
elinize sağlık hoş oluş.

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #27 : 02 Mayıs 2014, 15:47:55 »
Ellerinize sağlık kullanışlı ve güzel olmuş
Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #28 : 02 Mayıs 2014, 16:03:07 »
   Teşekkür ederim arkadaşlar

suf77Taner

• 167
  • Meslek: serbest
  • Yer: bursa
« Yanıtla #29 : 02 Mayıs 2014, 18:49:28 »
Bravo kardeşim güzel olmuş.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #30 : 02 Mayıs 2014, 20:49:43 »
   Tesekkür ederim ilginize varolun

Emrah

• 1435
  • Meslek: Elektrik Pano
  • Yer: Antalya-1980
« Yanıtla #31 : 02 Mayıs 2014, 22:38:57 »
elinize saglık çok güzel olmuş. ayrıca ısıl işlem için de tebrik ederim.
bu ekipmanla, en fazla kaç dereceye çıkabiliriz acaba bilgisi olan paylaşabilir mi
Her zaman doğru söyle ki, ne dediğini hatırlamak zorunda kalmayasın...

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #32 : 02 Mayıs 2014, 23:08:05 »
        Termokupl  alır almaz ölçer bilgi veririm tabi önce bulmak için İzmit'i bi karıştırmam lazım :). İnternette gözüne çarpan bi arkadaşımız bir link falan paylaşsada çok sevaba girer aslında

mehmet turan

• *
  • 445
  • Meslek: kimya
  • Yer: istanbul Pendik
« Yanıtla #33 : 02 Mayıs 2014, 23:22:43 »
Gerçekten büyük emek sarfetmişsiniz.elinize sağlık.
Zevkleri bıçak gibi kesen ölümü sıkça anın.

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #34 : 02 Mayıs 2014, 23:34:16 »
    Sağolun cidden yorucuydu hele perdah ne zormuş d2 de. İşlemlere başlamadan  d2 nin temiz bi yüzeye kavuşturulması bile ayrı bi iş. Bizim meşhur yay çeliğinden 3 tane bıçak yapardım buna ayırdığım zamanda.

Emrah

• 1435
« Yanıtla #35 : 03 Mayıs 2014, 09:09:10 »
        Termokupl  alır almaz ölçer bilgi veririm tabi önce bulmak için İzmit'i bi karıştırmam lazım :). İnternette gözüne çarpan bi arkadaşımız bir link falan paylaşsada çok sevaba girer aslında

iş yerimde tense ürünleri kullanıyorum memnunum. yalnız termokulp ve sıcaklık rölelerini hiç kullanmadım. fiyatları genelde uygundur.
http://www.tense.com.tr/images/Icerik/TENSE%202013-2FL.pdf
« Son Düzenleme: 03 Mayıs 2014, 09:21:28 Gönderen: Emrah »

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #36 : 04 Mayıs 2014, 00:32:04 »
      İlginize teşekkür ederim,iyice bi araştıralım ki ilerde ısıl işlem fırınımız olursa inşallah orada da kullanabileceğimiz bir model olsun.

rasior

• *
  • 7
  • Meslek: Teknisyen- Musteri Hizmetleri
  • Yer: Adana
« Yanıtla #37 : 06 Mayıs 2014, 18:13:00 »
Ellerinize saglik gercekten guzel bir calisma olmus. Kullandiginiz takimlarin sadeligi ve islevselligine hayran kaldim. Benim icin cok guzel bir ornek oldu. Iyi gunlerde kullanin :)

Emrah

• 1435
« Yanıtla #38 : 06 Mayıs 2014, 20:27:04 »
      İlginize teşekkür ederim,iyice bi araştıralım ki ilerde ısıl işlem fırınımız olursa inşallah orada da kullanabileceğimiz bir model olsun.

bunları fırında kullanabilirsiniz

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
« Yanıtla #39 : 06 Mayıs 2014, 23:18:28 »
Ellerinize saglik gercekten guzel bir calisma olmus. Kullandiginiz takimlarin sadeligi ve islevselligine hayran kaldim. Benim icin cok guzel bir ornek oldu. Iyi gunlerde kullanin :)
  İmkanlar zaman yer kısıtlı bol olan tek şey azim. Her ustadan her arkadaştan bişeyler alıp harmanladım bolca okudum. Bolca araştırdım ve bıçak ismi verilebilecek bişeyler ortaya çıkarabildim. Sitemizdeki sanatçı ustalarımıza çırak olabiliyorsak ne mutlu. İlginize teşekkür ederim.