Bıçak Sanatı - Forum

Niçin böyle oldu?

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
  • Meslek: muhasebe
  • Yer: istanbul fındıkzade fatih
Ynt: Niçin böyle oldu?
« Yanıtla #20 : 02 Mayıs 2014, 14:39:13 »
Çelik nedir bilmiyorum ama, su verme tavlaması yaparken, tav renkleri skalasından bakılarak doğru renk seçilip, su verme sıcaklığı idealize edilebilir (di ). Yüzeydeki bu tür kabarıklıkların tane büyümesiyle veya karbon karbıyla bir ilgisi yoktur. Benzer bir konuda daha konuştuğumuzu hatırlıyorum ama hangi başlıktaydı hatırlayamadım. Bu tür kabarıklık şeklindeki lekeler genellikle yağda sertleştirme sırasında ortaya çıkar. Ben şimdiye kadar suda su verilmiş bir çelikte bu tür lekelenme yaşamadım. Özellikle dikkatimi çeken, yarı sentetik motor yağlarında, veya kullanılmaktan artık reçineleşmeye başlamış yağlarda sertleştirme yapıldığında bu tür lekeler ortaya çıkıyor. Ancak bu lekelenmeler, söylediğimiz gibi ne karbon kaybına, ne de kaba taneli dokuya işarettir. Tüm ısıl işlem doğru yapılsa bile bu lekelenme ortaya çıkabilir. İşlemden emin olunamıyorsa, yani su verme tavlamasının sıcaklığından emin değilsek, bıçağı tekrar doğru sıcaklıkta tavlayıp işlemi tekrarlamakta yarar var. Tane kabalaşması var mı yok mu diye bıçağı kırıp bakmak biraz lükse kaçmak olur ;). Bir hatırlatma daha yapmak isterim, yağ görece katıysa yani ısıtılmamışsa yine bu tür hatalar ortaya çıkabiliyor. Tahminim, yüzeyde oluşan tufal tabakasının altına yağ girip bu tür bir kabarıklığa neden oluyor ve ardından da bu kabarıklık sertleşerek hem temizliği zorlaştırıyor hem de yüzey görüntüsünü bozuyor.

Sefa usta çelik ck67 zımpara ile denedim ama çok zor görünüyor izlerin gitmesi,iki defa ısıl işlem yaptım ilk ısıl işlemden sonra bıçağı temizlemedim soğutma için 10/40 motor yağı ve biraz yemeklik yağ kullandım.Ocakta çok tutmamaya çalıştım mıknatısı tutmamaya başlayınca biraz daha beklettim.Nerede hata yaptım,tekrar hata yapmamak için soruyorum abi.Saygılar.

« Yanıtla #21 : 02 Mayıs 2014, 15:04:09 »
Bıçağın yüzeyindeki görüntüyü gidermek biraz zor ve uzun bir işlem, bant zımpara olsaydı kaba kumla hemen halledilebilirdi ama elde biraz zor gerçekten. Yağı değiştirmekte yarar var, büyük olasılıkla sorun çözülecektir. Yemeklik ayçiçek yağı veya kanola yağı veya mısırözü vs türü ince yağlar daha iyi sonuç verir. ısıl işlem yağı olsa en iyisi olur ama olmadığını düşünerek bunları önerdim. Bu bıçağı bence düzeltmeye çalışma yüzey böyle kalsın, söylediklerim sonraki işler için  ;)

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #22 : 02 Mayıs 2014, 16:17:32 »
Tamam abi çok teşekkür ederim cevap için,dediklerini yapmaya çalışıcam kısmetse.Çok fazla ısıtmakla ilgili değil o zaman yağ sorunu.

« Yanıtla #23 : 02 Mayıs 2014, 21:34:34 »
Tamam abi çok teşekkür ederim cevap için,dediklerini yapmaya çalışıcam kısmetse.Çok fazla ısıtmakla ilgili değil o zaman yağ sorunu.
Yağ sorununa odaklanırken öte yandan da tavlamayı şirazesinden çıkarmamak lazım  ;) Yağı doğru seçer, bu defa da tavlama sıcaklığını kaçırırsan başka sorunların olur (örneğin kaba tane)

ecorotti

• 2744
  • Deniz - Yaş 38
« Yanıtla #24 : 02 Mayıs 2014, 21:38:23 »
Ben bir kere daha meneviş yapıp biraz daha yumuşatıp 60-80 kum zımpara ile kabarıkları gidermiştim.
Okinawian

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #25 : 02 Mayıs 2014, 21:50:40 »
    İlk bıçağimda buna benzer bir durum olmuştu. Avuç taşlamaya takılan basit bi aparat ve ona yapışan 80 kum zımparayla 5 dakikada hallettim. Avuç taşlamayı bi yere (mengene gibi) sabitleyip disk zımpara gibi kullanarak parçayı ısıtmadan halledebilirsiniz. Avuç taşlamanız varsa kalanlar 10 liraya her nalburda bulunur kolay gelsin.
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #26 : 05 Mayıs 2014, 10:17:10 »
Anladım sefa ustam tamamen dikkat isteyen bir işlem sağol varol abi cevaplar için seni yordum.Deniz ve mehmet abi bıçağı bu şekli ile bıraktım,sapınıda hafta sonu taktım hatam ile yaşamaya alıştırdım kendimi,yardımlarınız için teşekkür ederim.Saygılar.

ademocakli

• mgWayncUF
  • 269
    • verified ladies for private dating
  • Meslek: Kaptan
  • Yer: Istanbul
« Yanıtla #27 : 05 Mayıs 2014, 17:14:06 »
İki taraf deseni biraz uyumlu olsa aslında güzel desen çıkmış böylede hiç fena durmamış yani

marslan_51

• 643
  • mehmet arslan/1977
  • Meslek: özel güvenlik
  • Yer: Niğde-Kocaeli
« Yanıtla #28 : 05 Mayıs 2014, 17:18:42 »
Anladım sefa ustam tamamen dikkat isteyen bir işlem sağol varol abi cevaplar için seni yordum.Deniz ve mehmet abi bıçağı bu şekli ile bıraktım,sapınıda hafta sonu taktım hatam ile yaşamaya alıştırdım kendimi,yardımlarınız için teşekkür ederim.Saygılar.

Bence gayet yakışıklı olmuştur bitmiş halini ne zaman göreceğiz ?
Mesele av yada avcı olmak değildir,asıl mesele işinizi ne kadar iyi yaptığınızdır.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #29 : 05 Mayıs 2014, 17:25:49 »
En kısa zamanda resimlerini yüklemeye çalışırım abi.Saygılar.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #30 : 05 Mayıs 2014, 17:27:43 »
Adem abi bende en çok ona yandım,iki taraf birbirine yakın olsa hava bile atardım özellikle yaptım diye ;).Saygılar.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #31 : 25 Ağustos 2014, 15:01:24 »
Selamunaleyküm değerli abilerim ustalar,yapmış olduğum bıçaklar aşırı derece paslandı nedeni nedir anlamadım,sebep ne olabilir.Yardımcı olabilirmisiniz?Saygılar.

Osman Kurt

• 6285
  • Yer: İstanbul / Gaziosmanpaşa
« Yanıtla #32 : 25 Ağustos 2014, 15:33:40 »
Yağlayıp saklayacaksın abi karbon çeliklerini benim yağladığım halde yüzeyinde noktalar şeklinde  oyuklar oluşmuş çeliklerim var.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Bütün ümidim gençliktedir.
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
  • Meslek: Web tasarım ve programlama (Makine Öğretmeni)
  • Yer: İzmir-Buca
« Yanıtla #33 : 25 Ağustos 2014, 15:35:31 »
Islak veya nemli bir ortamda ise olabilir. Osman'ın dediği gibi yağlayacaksın veya asit ile karartma, patina, soğuk perdah yoluna gideceksin.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #34 : 25 Ağustos 2014, 15:39:29 »
İnce bulaşık teli ile ovala abi kırmızı pas gitsin sonra ister tekrar perdahla parlat istersen Salim abinin dediği gibi karartma yaparsın.
Bizim silahımız bilgidir, ve mermiler ise sözlerimiz. Lakin kurşun geçirmezmiş, sizin beyinleriniz.
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #35 : 25 Ağustos 2014, 15:45:38 »
Benden söylemesi ballistol karbon çelikleri iyi koruyor. Bendeki karbon bıçaklar ilk günkü görünümlerini koruyorlar.

Osman Kurt

• 6285
« Yanıtla #36 : 25 Ağustos 2014, 15:51:02 »
Benim kullandığım yağ 1milyoncularda satılan küçük damlalıklı şişelerden kesinlikle tavsiye etmiyorum.. Kullansam dahil inceden bir pas oluyor.
« Son Düzenleme: 25 Ağustos 2014, 16:17:09 Gönderen: Osman Kurt »
İstanbul / Gaziosmanpaşa
Mustafa Kemal ATATÜRK
Instagram

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #37 : 25 Ağustos 2014, 16:07:02 »
İlk 3 resimdeki bıçağa lavabo açıcı ile karartma işlemi yapmaya çalıştım 2 defa tekrarladım bıçak karardı ama paslanmaya çözüm olmadı.Yağ kullansam bıçağın kullanımı nasıl olacak bir elma bile soyamadıktan sonra ne yapılır o bıçakla anlamadım.Paslanmaz çeliğe kurban olsun.

Kul,elaltı.

• 246
  • Mustafa.
« Yanıtla #38 : 25 Ağustos 2014, 16:08:23 »
Salim abi,osman kardeşim teşekkür ederim cevaplar için.Saygılar.

Salim Türk

• *
  • 6976
  • 1976
« Yanıtla #39 : 25 Ağustos 2014, 16:10:28 »
Osman'ın kullandığı yağ olmaz. Yemekte de kullanacak isen ballistol ve perdahını çok iyi yap ayna gibi olsun. O zaman korkmadan kullanırsın. Karbon çeliğin tadı ayrı paslanmazın ayrı :)