Çelik nedir bilmiyorum ama, su verme tavlaması yaparken, tav renkleri skalasından bakılarak doğru renk seçilip, su verme sıcaklığı idealize edilebilir (di ). Yüzeydeki bu tür kabarıklıkların tane büyümesiyle veya karbon karbıyla bir ilgisi yoktur. Benzer bir konuda daha konuştuğumuzu hatırlıyorum ama hangi başlıktaydı hatırlayamadım. Bu tür kabarıklık şeklindeki lekeler genellikle yağda sertleştirme sırasında ortaya çıkar. Ben şimdiye kadar suda su verilmiş bir çelikte bu tür lekelenme yaşamadım. Özellikle dikkatimi çeken, yarı sentetik motor yağlarında, veya kullanılmaktan artık reçineleşmeye başlamış yağlarda sertleştirme yapıldığında bu tür lekeler ortaya çıkıyor. Ancak bu lekelenmeler, söylediğimiz gibi ne karbon kaybına, ne de kaba taneli dokuya işarettir. Tüm ısıl işlem doğru yapılsa bile bu lekelenme ortaya çıkabilir. İşlemden emin olunamıyorsa, yani su verme tavlamasının sıcaklığından emin değilsek, bıçağı tekrar doğru sıcaklıkta tavlayıp işlemi tekrarlamakta yarar var. Tane kabalaşması var mı yok mu diye bıçağı kırıp bakmak biraz lükse kaçmak olur

. Bir hatırlatma daha yapmak isterim, yağ görece katıysa yani ısıtılmamışsa yine bu tür hatalar ortaya çıkabiliyor.
Tahminim, yüzeyde oluşan tufal tabakasının altına yağ girip bu tür bir kabarıklığa neden oluyor ve ardından da bu kabarıklık sertleşerek hem temizliği zorlaştırıyor hem de yüzey görüntüsünü bozuyor.