Bıçak Sanatı - Forum

TAŞLAMA MAKİNESİNDEN BANT ZIMPARA

Soytürk Dönmez

• 4198
  • Meslek: Dövme Bıçak
  • Yer: İstanbul-Büyükçekmece
TAŞLAMA MAKİNESİNDEN BANT ZIMPARA
« : 02 Kasım 2010, 19:17:05 »
Selamlar ustalarım ve hobidaşlarım, bıçak bilemede kullandığım taşlama makineme basit bir lama ve kestamitten teker ilave ederek eklenti yaptım ve ucunuda yay vidalayarak bir bant zımpara makinesi elde ettim.Taş yerinede 300*40 ebatında keçe taktım.Çalışmasından çok memnunun fakat sizlerin değerli fikir ve önerilerinizede açığım, herkese saygılar sunuyorum kolay gelsin.

Ynt: TAŞLAMA MAKİNESİNDEN BANT ZIMPARA
« Yanıtla #1 : 02 Kasım 2010, 19:57:36 »
Soytürk eline sağlık çok pratik görünüyor, yalpa durumu nasıl, ayar mekanizması koyduğunu düşünüyorum. Yapacağın iş için bence yeterli. Gerekirse bunu yapan bir başka gereksinimde ilaveten de başka birşeyler yapar ;) eline sağlık. :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #2 : 02 Kasım 2010, 20:15:29 »
Teşekkür ederim Sefa ustam, yalpa için ayar mekanizması koyamadım malesef :(, fakat çok şükür öyle bir sorunla karşılaşmadım basit bir düzenek ve şimdilik sorunsuz :-\
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2010, 20:17:44 Gönderen: Soytürk Dönmez »

ersenanahtar

• 1362
  • SİNAN ERŞEN
    • BIÇAKLARIMIZ...
  • Meslek: anahtar&bıçakçılık
  • Yer: bandırma/balıkesir
« Yanıtla #3 : 03 Kasım 2010, 08:54:32 »
ustam eline sağlık işini görüyorsa problem yok:)
bilemede daha rahat olmuştur,taşın o eli zorlayıcılığına göre bu tereyağ sürmek gibi birşey değilmi ;D
skoçları kullanıyormusun ? kurban geliyor :D ben hazırlığı yaptım günde en az 500-700 bıçak kısmetse bilek lazım :D :D
Keskin bıçak olmak için, çok çekiç yemek gerekir...

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #4 : 03 Kasım 2010, 18:17:46 »
ustam eline sağlık işini görüyorsa problem yok:)
bilemede daha rahat olmuştur,taşın o eli zorlayıcılığına göre bu tereyağ sürmek gibi birşey değilmi ;D
skoçları kullanıyormusun ? kurban geliyor :D ben hazırlığı yaptım günde en az 500-700 bıçak kısmetse bilek lazım :D :D
:))) Aynen ustam, çok güzel tarif ettin valla aynı tereyağı sürmek gibi, mop zımpara kullanıyorum fabrikadan yeni çıkmış gibi oluyor, bakmaya doyamıyorum :)) yanlız kıyma makinasının aynasında zor oluyor, keçeyi çıkar tekrar taş tak filan bir sürü zaman kaybı.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
« Yanıtla #5 : 04 Kasım 2010, 01:28:34 »
Eline sağlık Soytürk, gerçekten taştan sonra büyük bir rahatlık zımparaya geçmen, hem aynı makinede hızla farklı kumlara geçiş yapabilmen de büyük rahatlık olsa gerek. Ayrıca tekerin çapı hep aynı kalıyor genelde  ;) :D

Kipmen Sanat web sitesi

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #6 : 04 Kasım 2010, 18:38:42 »
Eline sağlık Soytürk, gerçekten taştan sonra büyük bir rahatlık zımparaya geçmen, hem aynı makinede hızla farklı kumlara geçiş yapabilmen de büyük rahatlık olsa gerek. Ayrıca tekerin çapı hep aynı kalıyor genelde  ;) :D
Aynen ustam :2up

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #7 : 14 Eylül 2014, 21:58:54 »
slm soyturk usta ellerine saglik guzel makina olmus :2up :2up :2up

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #8 : 14 Eylül 2014, 22:30:01 »
slm soyturk usta ellerine saglik guzel makina olmus :2up :2up :2up

Teşekkür ederim ama taşa geri dönüş yaptım, iş gereği öyle olması gerekiyordu ;)

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #9 : 14 Eylül 2014, 23:17:55 »
Soyturk ustam normalde bileme islemini bizde tasta yapiyorlar geleneksel olarak ya da kece uzerine zimpara son zamanlarda. Peki bant zimparada ne gibi zorluklar oluyor bileylerken? Yada elde taslarla bilylerken aci falan ugrasiyoruz fakat taslamada bu gibi acilar biraz zor degil mi ?

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #10 : 16 Eylül 2014, 00:51:08 »
Soyturk ustam normalde bileme islemini bizde tasta yapiyorlar geleneksel olarak ya da kece uzerine zimpara son zamanlarda. Peki bant zimparada ne gibi zorluklar oluyor bileylerken? Yada elde taslarla bilylerken aci falan ugrasiyoruz fakat taslamada bu gibi acilar biraz zor degil mi ?

Bıçak bilerken bant zımparanın bir zorluğu yok. Fakat benim yaptırdığım bileme taşlarından daha iyi verim alıyorum. Ayrıca kıyma makinası bıçağı geldiğinde bant zımparadan verim alamıyorum. Ha bire taşı çıkar keçe tak oda olmuyor. O sebeple taşta karar kıldım.

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
« Yanıtla #11 : 31 Aralık 2014, 10:59:00 »

Bıçak bilerken bant zımparanın bir zorluğu yok. Fakat benim yaptırdığım bileme taşlarından daha iyi verim alıyorum. Ayrıca kıyma makinası bıçağı geldiğinde bant zımparadan verim alamıyorum. Ha bire taşı çıkar keçe tak oda olmuyor. O sebeple taşta karar kıldım.

Üstadım selamlar.  Ben ufak tefek bıçak bilemelerde kullanmak için uygun fiyatlı bir sulu taş motoru alacağım.  Alacağım makinede biri sulu biri kuru olmak üzere iki taş bulunuyor, tahmin etmişsinizdir sanırım alacağım makine tarzını.  Kuru taş kısmını keçe ile değiştirmek istiyorum ama nerden bulabilirim bilemiyorum.  İstanbul içinde bu tür malzemeleri bulabileceğim bir yer tavsiye edebilir misiniz?  Şimdiden çok teşekkürler.

tatenkof

• Alemde Şer Oğuzda Er Tükenmez.
  • 1326
  • Alper Çırpar
  • Meslek: İngilizce öğretmeni
  • Yer: İstanbul
« Yanıtla #12 : 31 Aralık 2014, 19:11:28 »
Karaköyde galata hırdavatçılar çarşısından temin edebilirsiniz.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #13 : 31 Aralık 2014, 22:11:56 »

Aynen , bazı büyük hırdavatçılarda da bulunabiliyor. Yalnız bahsettiğiniz makineyi bileme işlerinde kullanabileceğinizi sanmıyorum. Onun yerine 2800 devirli bir motor alıp 60 kum pembe yada beyaz renkli yumuşak taşlardan alıp bıçağı da bastırmadan bilerseniz daha verimli olacaktır. Yanınıza koyacağınız bir su bidonundan da faydalanırsanız bahsettiğiniz makineden kat be kat faydalı olur.

Yilmaz Dogan

• 1047
  • Meslek: kaynakci
  • Yer: almanya
« Yanıtla #14 : 31 Aralık 2014, 22:50:46 »

Aynen , bazı büyük hırdavatçılarda da bulunabiliyor. Yalnız bahsettiğiniz makineyi bileme işlerinde kullanabileceğinizi sanmıyorum. Onun yerine 2800 devirli bir motor alıp 60 kum pembe yada beyaz renkli yumuşak taşlardan alıp bıçağı da bastırmadan bilerseniz daha verimli olacaktır. Yanınıza koyacağınız bir su bidonundan da faydalanırsanız bahsettiğiniz makineden kat be kat faydalı olur.

Soyturk usta dogru söylüyor bir bicak bilemen zaten sabah baslasan aksam ezani anca biter,
tasi kalite degil yalpasi cok türkiyeye getirdim bir tane hosuma gitmedi
birde cok yavas

selimthedream

• *
  • 43
  • Meslek: Saha İzleme Yetkilisi
  • Yer: Pendik, İstanbul
« Yanıtla #15 : 02 Ocak 2015, 12:12:35 »

Soyturk usta dogru söylüyor bir bicak bilemen zaten sabah baslasan aksam ezani anca biter,
tasi kalite degil yalpasi cok türkiyeye getirdim bir tane hosuma gitmedi
birde cok yavas

Arkadaşlar selamlar.  Sizin mesajları görmeden Troy marka ıslak/kuru taş motoru aldım.  Dün bayağı bir uğraşmayı düşünürken işe gelmek zorunda kaldım o yüzden ancak birkaç dk harcayıp iki bıçak bileyebildim.  Elimde şu anda deri masat veya makineden sonra elden geçirebileceğim ince kumlu bir biley aşı mevcut değil.  Bu halde bile memnun kaldığımı söyleyebilirim.  Evdeki iyice körelmiş iki bıçağa el attım birkaç dk içinde bayağı iş görür durumda geldiler.  Daha fazla zaman harcayınca çok daha iyi sonuçlar çıkaracağından eminim.  Bilediğim bıçakların daha önceden ağız açılmış ama körelmiş bıçaklar olduğunun da altını çizmek isterim.  Yoksa bu sistem ile bıçağa ağız açmak mümkün olmaz ya da çok uzun sürer bunun da farkındayım.

Şimdi ihtiyacım olan ince kum bir biley taşı çünkü makineden çıkan bıçak üstünde kalan kılağıları temizlemem gerekiyor.  Ardından deride masatladım mı gayet tatmin edici sonuç olacaktır diye düşünüyorum.  Kuru tarafına keçe istememin sebebi de parlatmak için.  Kuru tarafı 2950 devirde çalışıyor.  Bahsettiğiniz taşlardan bu tarafa takmayı da düşünüyorum.  Duruma göre keçe ya da taş kullanabilirim.  Hafta sonu birkaç tane farklı durumda bıçak ile çalışmam olacak bileme kısmında fotoğraflar ile bir paylaşım yapmayı düşünüyorum.  Belki benimle benzer düşüncelere sahip arkadaşlara bir faydam olur.

Soytürk Dönmez

• 4198
« Yanıtla #16 : 02 Ocak 2015, 22:18:52 »

Hayırlı olsun, madem memnunsunuz sıkıntı yok demektir  8)