Bıçak Sanatı - Forum

Yeni bir proje - TiN kaplama sorusu

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
  • Yer: Bodrum
Yeni bir proje - TiN kaplama sorusu
« : 01 Kasım 2010, 16:32:44 »
Eniştemin kullandığı özel bir makinenin kamış kesme bıçakları çok hızlı köreldiğinden benden bu alete uygun bıçak yapmam istendi. Ancak benim istediğim D2 veya RWL34 gibi 500 derece civarında yüksek ısı menevişi verebileceğim bir çelikte Titanyum Nitrit kaplama yapmak. Öğrendiğim kadarıyla bu ısılarda menevişleme yapılabilen çelikler sadece kullanılabiliyormuş bu işlemlerde. Öğrenmek istediğim keskinleştirdiğim çelikte mi kaplama yaptırtmalıyım. Yani kaplama bıçağın körelmesine neden olmayacak mı? Bir de kimler yapar bu tip kaplamaları? Neye dikkat etmeliyim, ön hazırlığı ne olmalı? Herhangi bir bilgi bu konuda çok makbule geçerdi...
Sağolun...

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
Ynt: Yeni bir proje - TiN kaplama sorusu
« Yanıtla #1 : 01 Kasım 2010, 20:00:25 »
"Titanyum nitrür" kaplamayı aratınca yapan yerleri bulmuştum bir ara. eve gidince konuya bir daha bakayım...
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

« Yanıtla #2 : 01 Kasım 2010, 21:11:15 »
Ustam İzmirde ve İstanbulda TİN kaplama yapıldığını duymuştum. Sertleştirme sonrası ve tüm yüzey işlemleri bittikten sonra kaplama yapıldığını biliyorum. Zaten kaplama kalınlığı çok çok az, bu işlemde asıl kaplamanın sürtünmeyi azaltması marifeti işe yarıyor. Zamanında epeyce bir kontrol kalemi ve tornavida kaplatmıştık, ama bu işlem pek fazla işe yaramamıştı. Bıçakta işe yarar mı bilmem, daha çok freze, matkap ve azdırma bıçaklarını kaplıyorlar, (çok yoğun sürtünme olduğundan ) ama denemekte yarar var.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #3 : 02 Kasım 2010, 01:19:51 »
Sağolun arkadaşlar,
Eylem evet "Titanyum nitrür" yazınca istediğim bilgilere ve firmalara ulaştım sağolasın  :2up Yanlış yazınca olmuyor  ::)

Ustam, evet 2 mikron gibi bir kalınlığa sahip olduğundan haklısın pek keskinliğe bir kötü etkisi olmayacak sanırım. D2 sanırım iyi bir aday gibi görünüyor bu iş için.
Makine bir forma aleti. Ekte fotolarını veriyorum. Aslında çok basit bir yapısı var ama çok aşındırıcı bir malzemeyi tüm gün kazıması bekleniyor keskinliğini korurken. Bu yüzden hem ısıl işlem hem de kaplamanın mükemmel olması lazım. Kazıma sonunda hata ve pürüzlülük toleransı olmayan nefesli çalgı kamışı üretiminde kullanıldığından aslında oldukça güzel bir deneysel proje olacak bana. Hatta bir ara sertlik ölçümü gibi olaylara da girmeliyim  ısıl işlemden sonra.

Bir de bir başka soru uzmanlık dalında, TiN kaplamadan daha yüksek dayanımlı bir kaplama türü, karbürleme tarzı var mıdır? Yani yaptığım bıçaklar elmas gibi çok uzun dayanımlı hale gelebilir mi?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #4 : 02 Kasım 2010, 01:37:57 »
Ustam elmas gibi olmaz ama nitrürleme bu anlamda tam senin derdine çare olurdu. Tek kötü haber senin bu işlemi mevcut koşullarınla yapman çok zor. Nitrürleme işlemi sonunda oluşan kabuk çok sert aşındırmak neredeyse mümkün değil. İşlem için istanbuldaki kimi firmalarla konuşabilirsin sanıyorum. Bir öneri, tungsten karpid  torna kalemlerinden yapmak bu durumda sanki en iyi çözümmüş gibi, ısıl işlem teranesiyle uğraşmadan en çabuk ve doğru sonuca götürebilir. ( sertlik ölçümü sorunumuz artık yok ;))

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #5 : 02 Kasım 2010, 01:46:40 »
Biliyorum ustam, imkanları kullanacağım yakında  ;D  :2up
Bu bıçakların kesin bir ölçüsü var, 3 milim kalınlık, 35 milim uzunluk 10 milim genişlik gibi bişey, bunu sanırım tornavidalarda tutturamayabilirim. Ancak bir PVD firmasında kaplama seçenekleri olarak TiN kaplama dışında TiCN kaplama ve AlTiN kaplama bir de CrN kaplama seçenekleri var. Bunların içinden sanki AlTiN kaplama süper olurmuş gibi görünüyor. Titanyum dışında bir de alminyum oksit bir katman oluşturuyor dış katmanda. Ne dersiniz ? http://www.barlokmetal.com/html/altin.html

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #6 : 02 Kasım 2010, 01:55:30 »
TiCN kaplamada oluşan yüzey sertliği daha fazla görünüyor, ama oradaki  +-500Hv neye göre değişiyor öğrenmek lazım. Senin sözünü ettiğin aletin bıçakları sonuçta kamış kesiyor, hoş nasıl çalıştığı konusunda bir fikrim yok ama bu yüzey kaplamanın burada çok iş göreceğini sanmıyorum ama deneyip görmek daha iyi. Bu firmaların kaplama yaptığı malzemeler genelde metal metale temas yüzeyi olan ve noktasal olarak sıcaklığın aşırı yükseldiği durumlarda çalışıyor, bir kamış bıçağı gibi keskin olmaları gerekmiyor. 

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #7 : 02 Kasım 2010, 02:02:40 »
Haklısın Sefa Ustam, Sadece bu bıçakların çıkarılıp bilenmeleri yerine ince ayarla yine takılmaları filan çok civcivli bir iş olduğu gibi bilendikten sonra yarım milim bile kısalması aleti çalışamaz hale getiriyormuş galiba. Bu yüzden her köreldiğinde yeni bıçak alıyormuşlar, her bıçak 45 euro  ??? ve hızla köreliyormuş  ::), buna son vermeye çalışıyoruz yani  O:-)

Ben D2 ve RWL34'ten örnekler yapıp yollayacağım ustam. Eğer körleşiyor gibi olursa bir de kaplamaya yollayıvereceğiz bıçakları, ağız tutuşunda bir gelişme olup olmadığını göreceğiz bakalım. TiN kaplamadan umutluyum sürtünmeyi oldukça azalttığı için ...
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2010, 02:05:00 Gönderen: emrekipmen »

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #8 : 02 Kasım 2010, 02:09:17 »
Elinde örnek bıçak var mı?
ya da standart bir ölçü?

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #9 : 02 Kasım 2010, 02:23:12 »
Elinde örnek bıçak var mı?
ya da standart bir ölçü?
Yarın Mikrometre ile ölçüp bana bildirecekler ustam. Hayırdır?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #10 : 02 Kasım 2010, 02:30:51 »
Elimde 3 yada 3.5 kalınlığında sert karbür ( ne karbürü olduğundan emin değilim) biraz plaka var, kesip denenebilir.

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #11 : 02 Kasım 2010, 02:40:21 »
nasıl kesip delebiliriz onu ?

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #12 : 02 Kasım 2010, 02:42:15 »
haa ??? delme varsa olmaz. ama keseriz

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #13 : 02 Kasım 2010, 02:56:21 »
Ortadan delmek gerekecek bir de iki taraftan ağız açmak lazım  :-[ Neyse sağolun, bakalım sadece iyi bir ısıl işlemle bile bu bıçakları orjinal bıçaklardan çok daha iyi yapabiliriz diye umuyorum. Sonuçları paylaşırım buradan test aşamasında. Bir örneğe de sertlik testi yaparız, tam fikrimiz olsun diye  ;)

Kipmen Sanat web sitesi

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #14 : 02 Kasım 2010, 09:21:26 »
TiN'den (Titanyum nitrür) daha iyisi TiCN (titanyum karbonitrür) imiş. Yalnız bu tür kaplamalar kamış vb. malzeme için geliştirilmediğinden sonucu test etmek gerekecektir. Belki bekleneni vermeyebilir de...

Bkz.: http://www.cadcamsektoru.com/makaleler/Talasli-Imalatta-Kullanilan-Kesici-Takimlar-9949.htm

Bkz.: http://web.firat.edu.tr/daum/docs/53/14%20TiCN%20Kaplamal%C4%B1%20AISI%201070--Mustafa%20YILDIRIM-%C3%B6dendi-6%20syf--61-66.doc

Not: Parantez içinde özellikle doğru açılımları vermeye çalışıyorum çünkü metinleri İngilizce'den tornistan eden ancak yetkinliği olmayan kaynaklarda terimler de tornistan oluyor. Terimlerin doğru kullanımı ile araştırınca da bilimsel bir şeylere ulaşmak mümkün oluyor.

Bkz.: http://www.tincoat.net/coatings/ticn.html
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #15 : 02 Kasım 2010, 11:29:00 »
Sağolasın Eylem, kaplama ve karbür takımlar üzerine bisürü şey öğrendim bağlantılar sayesinde  :2up

Kipmen Sanat web sitesi

« Yanıtla #16 : 02 Kasım 2010, 12:47:05 »
TiN kadar etkili mi bilmem ama yurt dışında Zero Tolerance gibi bazı firmalar, otomativ ve uçak sanayinde kullanılan Tungsten DLC (Diamond Like Carbon) kaplama uygulaması yapıyorlar.
Ülkemizde de takım uçlarının, punch'ların ve diğer aletlerin bu şekilde kaplanması konusunda çeşitli firmalar var. Mesela İonBond uygulaması gibi.

http://www.ionbond-tinkap.com/index.php?option=com_content&task=view&id=1&Itemid=16

Aklıma sadece bunlar geldi Emre hocam ama umarım fikir verir. Özellikle İonBond sitesini incelemenizde fayda var.
Saygılar,
TT
« Son Düzenleme: 02 Kasım 2010, 12:50:59 Gönderen: turan tactical »

emrekipmen

• 6065
    • Seçme Bıçaklar Albümüm
« Yanıtla #17 : 02 Kasım 2010, 14:00:06 »
Sağolasın TT  :2up, ZrN'de oldukça ilginç bir kaplama malzemesi gibi görünüyor...

Kipmen Sanat web sitesi

Metin Sakin

• 404
  • Meslek: Uzay Mühendisi
  • Yer: İstanbul > Ümraniye
« Yanıtla #18 : 03 Kasım 2010, 09:24:31 »
Emre ustam konuyu görünce aklıma fast-food sektöründe kullanılan slizer denilen salam dilimleme aleti geldi, o alette de keskinlik sorunu oluşuyor ama otomatik bir biley sistemi var
belli bir kullanımdan sonra "v" yatak şeklindeki bileme diskleri kesici diske bastırılarak çalıştırılıyor ve belirli açıda bileme yapılıyor belki sizin alete de öyle bir bileme ilavesi yapabilirsiniz bıçak pozisyonu da ilerletmeli olursa bileme sonrası bıçak ileri sürülüp kullanılabilir.
http://www.mutfakmalzemeleri.com/pastirma-kesme-makinasi-apk77.htm
Eliyle çalışan işçidir; eli ve kafasıyla çalışan ustadır; eli, kafası ve gönlüyle çalışan sanatkârdır.