Bıçak Sanatı - Forum

Dağ Evleri

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
  • Meslek: Talebe (Hukuk)
  • Yer: İstanbul
Dağ Evleri
« : 17 Nisan 2014, 18:46:17 »
                                             Memleketimde(Muğla-Fethiye) yayla tarafında yada Bolu civarında bir dağ evi yapmak istiyorum. Kafamda birkaç model ve şekil belirler gibi oldum. Sizlerin de görüşleri önemli tabi. Bu sebeple siz bu konuda ne düşünüyorsunuz, kafanızda ne çeşit bir dağ evi var, eleştiriler ve fikirler gibi görüşlerinizi bekliyorum. Sizin favori dağ evi-yayla evi modeliniz nasıl? Aşağıda birkaç beğendiğim (ilki favorim :2up) örneği paylaştım:

Ahlak iledir kemâli âdem, ahlak iledir nizamı âlem

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
Ynt: Dağ Evleri
« Yanıtla #1 : 17 Nisan 2014, 19:25:48 »
hepsi de güzel güzel olmaya fakat niye çatılarında ekosistem gelişmiş? :D
şaka bir yana çatı bu şekilde bitki ve toprak kaplı olursa ağaç ev nemden kısa sürede çürüme yapar.
ayrıca pencereleri var mı? bu açıdan göremiyorum ama küçük kapı penceresi bence yetersiz.
bir diğer dikkat çekmek istediğim konu ise fotolara bakıldığında 1. ev yerden hafif yükseltilmiş. bu güzel bir zemin özelliği ama az yükseltildiği için yetersiz. benim tavsiyem zeminin yüksek su basmanı atıldıktan sonra evin inşa edilmesi yönünde. eğer beton döküp doğallığı bozmayayım diyorsanız. evin altına taştan bir zemin örmenizi tavsiye ederim. her türlü haşerat ve fareye engel olurken, aynı zamanda olası su baskınlarını da engelleyecektir.
vs.. daha bir sürü ek özellik kazandırılabilir. ben de bu tarz doğal yapıları çok seviyorum. köydeki elmalığa bir tane de ben mi yapsam acaba? :)
maliyeti hakkında bilgi edindiyseniz bizlerle de paylaşabilir misiniz?

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
  • Yer: istanbul
« Yanıtla #2 : 17 Nisan 2014, 19:37:39 »
Merhaba Üstadım.
Bölgedeki ağaç tipleri ve yaşlarını biliyormusun.

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #3 : 17 Nisan 2014, 19:40:01 »
Evet eleştiriler ve tavsiyeler çok yerinde. Dediklerinizi ben de kafaya takıp araştırmıştım. Çatının bu şekilde olmasının nedeni, izolasyon malzemesi olarak yapay malzeme değil doğal olarak kara yosunu kullanılmış olması. Yosun alt tarafa nem geçirmezken evin ısı korumasına da yardımcı oluyor. Yalnız bu sistem uygulandığında birkaç senede bir çatının yosunlarının değiştirilmesi gerekiyor. Resimlerdeki evlerde bu yenilenme yapılmamış bu nedenle bir doğal hayat yürümüş gitmiş  :)
Evin altını dediğiniz gibi beton dökmek ve duvar örmek yerine çakılla kaplamayı düşünüyorum. Bu da haşerattan koruyor, evin nemden ve yerden gelebilecek etkilerden uzak kalmasını sağlıyor. Evi yükseltme konusunu da düşündüm. İki kütük yüksekten başlayacak zemin. Farkettiğiniz üzere malzeme olarak kütük kullanılmış, birbirine geçmeli bir şekilde ben de böyle yapmayı düşünüyorum.
Maliyete gelince, yayla da kendi arazim üzerine yapabilirim yalnız dağlık bölgede yapılmak isteniyorsa bakanlıktan izin gerekiyor. Onun da bir meblağı var fakat tam olarak öğrenemedim. Bakanlıktaki görevliler çok ilgisizler bu konuda. Yalnız arazinin size ait olduğunu düşünürsek kütüklerle beraber ufak bir kulübenin toplam masrafı beş bini geçmiyor. Bu gerçekten düşük bir rakam bakıldığında. Yalnız evin imarı için de izin gerekiyor ama o konuda belediyede hallolacak. Tarla arazisi olarak niteledirilen yere yapılacak evin büyüklüğü arazinin maksimum %5'i imar için kullanılabiliyor. Bağ evi durumu da aynı şekilde. Netice de evin imar masrafları ve malzemeler dışında henüz hesaplayamadığım dış masraflar var ki evin maliyetini aşacağını düşünmüyorum. Bu yaz imar izinleri mevzusunu çözüme kavuşturmaya çalışacağım, inşallah bir sıkıntı çıkmaz da rahat ederiz. Sizlerin de prosedür ve imar konusunda görüş ve önerilerinizi bekliyorum..

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #4 : 17 Nisan 2014, 19:45:05 »
Merhaba Üstadım.
Bölgedeki ağaç tipleri ve yaşlarını biliyormusun.

Fethiye'de yayla tarafındaki alanda bolca çam var (sarıçam) yalnız kesimi yasak. Orman işlerinden ihale ile mal alan firmalardan yine sarı çam almayı düşünüyorum. Bolu bölgesinde ise yine çam ve karadenize özgü birkaç çeşit ağaç daha bulunmakta. İmara en uygun sarı çamı öneriyorlar ama emin değilim tam olarak. Sizin bu konuda ki tecrübe ve bilgileriniz varsa faydalanmak isterim.

Bu arada resimdeki ev de harikaymış, yalnız ben biraz daha küçük bir şeyler düşünüyorum. Genelde çatısı bu kadar eğik olan modeller 1-2 metre kar yağışı olan bölgelerde oluyor.

FATİH OUTDOOR TEAM

• 373
  • Meslek: Pas bizim işimiz.KTL
« Yanıtla #5 : 17 Nisan 2014, 19:55:37 »
Merhaba Üstadım,
Ben sadece fikir olaması için bir resim daha yükleyeceğim. Yapacağın yerdeki ağaç yaşı ve türü uygunsa bence farklı birşeyler yap....

mustafa çınar

• 509
  • Yer: Ankara
« Yanıtla #6 : 17 Nisan 2014, 20:06:16 »
hocam serdar kılıç sanırım bolu tarafında bir dağ evi yapmıştı programında. http://www.youtube.com/watch?v=-erWrot9Ybs Basit aletler kullanarak pekte yardım almadan yapıyor. ben izlemiştim keyifde aldım izlerken. isterseniz bir göz atın sizde faydası olur belki.

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #7 : 17 Nisan 2014, 20:15:42 »
Ahşap ev yapacaksanız bize geleceksiniz. ;) İzmir' de emprenyeli (Sibirya ve Finlandiya sarı çam) profil, lambri, yalı baskı, deck zemin kaplaması vs üretim ve satışımız var. Emprenyeli ahşap harici hiç bir malzeme ile bu iş olmaz; kurtlanma, çürüme, mantar vs den kurtulamazsınız.
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #8 : 17 Nisan 2014, 20:29:47 »
Merhaba Üstadım,
Ben sadece fikir olaması için bir resim daha yükleyeceğim. Yapacağın yerdeki ağaç yaşı ve türü uygunsa bence farklı birşeyler yap....

Hocam Bolu'da dağ bölgesinde izin çıkarmak ayrı bir dert. Fethiye'de yaylada ise çam sayısı kısıtlı, bakanlık uyduyla sürekli ormanları kontrol ediyor. Küçüklüğümde (12-13 yaşlarımdayım) kardeşimle beraber bir ağaç ev girişimimiz olmuştu, muhtar tarafından baltalanmıştı bu girişim   ;D . Bakanlığın bu konulardaki sıkı tutumuyla ilgili bize bir vaaz çekmişti (çocuğuz ya sıkmışta olabilir belki  ;D ). Ama önerileriniz doğrultusunda projemi standartların dışına çıkarmayı düşünüyorum. Teşekkürler.. :2up

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #9 : 17 Nisan 2014, 20:32:01 »
hocam serdar kılıç sanırım bolu tarafında bir dağ evi yapmıştı programında. http://www.youtube.com/watch?v=-erWrot9Ybs Basit aletler kullanarak pekte yardım almadan yapıyor. ben izlemiştim keyifde aldım izlerken. isterseniz bir göz atın sizde faydası olur belki.
Üstad serdar kılıç programı yapmazdan evvel böyle bir projem vardı. Çizimlerini falan da çıkarmıştım. Lakin Serdar Kılıç'ın programını izlemem beni harekete geçirdi diyebilirim. Ben ve benden bir yaş küçük kardeşim beraber yapacağız inşallah. Paylaşım için teşekkürler bu arada :2up

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #10 : 17 Nisan 2014, 20:35:52 »
Ahşap ev yapacaksanız bize geleceksiniz. ;) İzmir' de emprenyeli (Sibirya ve Finlandiya sarı çam) profil, lambri, yalı baskı, deck zemin kaplaması vs üretim ve satışımız var. Emprenyeli ahşap harici hiç bir malzeme ile bu iş olmaz; kurtlanma, çürüme, mantar vs den kurtulamazsınız.

Üstadım teklifiniz için çok teşekkür ederim :) . Lakin bizimki acemi işi basit bir şey olacak. Siz bu işleri profesyonel anlamda yürütüyorsunuz. Daha önceden bakmıştım Fin Kütük Evleri konusunda Türkiye'de sizler gibi çalışan nadir birkaç yer mevcut. Biz elimizdeki malzemelerden basit bir proje çıkarıp, kurtlanma vb gibi şeyleri engelleme için koruyucu katman süreceğiz malzemeye. Lakin

nacho_grande

• 499
  • Serhan Yenilmez
    • Akantus Ahşap Emprenye
  • Meslek: Endüstri Ürünleri Tasarımcısı
  • Yer: İzmir
« Yanıtla #11 : 17 Nisan 2014, 20:58:33 »

Üstadım teklifiniz için çok teşekkür ederim :) . Lakin bizimki acemi işi basit bir şey olacak. Siz bu işleri profesyonel anlamda yürütüyorsunuz. Daha önceden bakmıştım Fin Kütük Evleri konusunda Türkiye'de sizler gibi çalışan nadir birkaç yer mevcut. Biz elimizdeki malzemelerden basit bir proje çıkarıp, kurtlanma vb gibi şeyleri engelleme için koruyucu katman süreceğiz malzemeye. Lakin

Hayırlısı olsun diyelim o zaman, kolay gele. :)
"Kavgalarda, açıkça üstün olan tarafın, zayıf olan tarafa yatağanın keskin ağzıyla değil de, sırtıyla müdahale etmesi bir görgü kuralıydı." (Kaynak, Vikipedi)

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #12 : 17 Nisan 2014, 21:26:04 »
Serdar kılıç'ın evi kütüktendi diye hatırlıyorum. Kütük kullanmamak, kalas vb. kullanmak ciddi ahşap tasarrufu sağlayacaktır. Ahşabın güzelce emprenye edilmesi çok faydalı olacaktır. ABD'lilerin ahşap ev yapma mantığı iç ve dış kaplama arasına ısı yalıtımıyla birlikte iyi sonuç verecektir.

Fotoğraflardakinin aksine ağaçlardan uzak olmak kopan dal, devrilen ağaç ve olası yangınlara karşı iyi bir tedbir olacaktır.
Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

tufan

• 1180
  • Meslek: elektrik teknisyeni
  • Yer: kırklareli/ lüleburgaz
« Yanıtla #13 : 17 Nisan 2014, 21:48:02 »
Fikir vermesi için ,değişik bir ev

Eğer bir örs isen kendini sabit tut,eğer bir çekiç isen zamanında vur. ( G.Herbert)

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #14 : 17 Nisan 2014, 21:48:51 »
Serdar kılıç'ın evi kütüktendi diye hatırlıyorum. Kütük kullanmamak, kalas vb. kullanmak ciddi ahşap tasarrufu sağlayacaktır. Ahşabın güzelce emprenye edilmesi çok faydalı olacaktır. ABD'lilerin ahşap ev yapma mantığı iç ve dış kaplama arasına ısı yalıtımıyla birlikte iyi sonuç verecektir.

Fotoğraflardakinin aksine ağaçlardan uzak olmak kopan dal, devrilen ağaç ve olası yangınlara karşı iyi bir tedbir olacaktır.

Haklısınız ustam. Emprenye önemli, yalnız direk kütük kullanmak da yanlış bilmiyorsam ısı yalıtımı için faydalı oluyor. Kütüklerin arasına Serdar Kılıç doğal liken sıkıştırıyor. Ben alçı benzeri bir malzeme kullanıldığını gördüm yenilerde. Ben de öyle yaparım heralde.
Ormana yakın olmama konusunda da sanırım Serdar Kılıç da ormanda ama ağaçlardan arınmış bir yüzey üstünde inşa ediyordu evini.
Önerileriniz ve teklifleriniz için teşekkürler Eylem ustam..

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #15 : 17 Nisan 2014, 21:52:10 »
Fikir vermesi için ,değişik bir ev

Evet Tufan hocam bunlara da göz gezdirmiştim. Bunlar genelde modern ev planlamaları. Ciddi çalışmalar istiyorlar, bizim ellerimizle bunu inşa etmemiz oldukça zor velhasılı. Tavsiyeniz için teşekkür ediyorum ..

-HAN-

• 621
  • Orhan Yıldız
  • Meslek: memur
« Yanıtla #16 : 17 Nisan 2014, 22:56:28 »
Bende serdar kılıçı'ın dağ evi yapımını tv de seyrettikten sonra buna benzer çalışmaları youtube den izlemiştim.. Simdi kapali olduğu için size videoyu bulup çikarmam zor ancak, bu vidoların birinde bir dağcı evi yapıyorlardı.. Gayet zahmetli ama maliyet kütükten yapacağınız evin belkide % 10 na tekabül eder.. Ev yapimi çok basit
Şöyleki; kum torbalarına aynı ölçüde toprak doldurup ağızlarını dikiyorlar sonrada ayni tuğla örer gibi üst üste kulübeyi yapiyorlardı.. Her sirada yukarıdan tokmak gibi bişiyle kum torbasının ustunden presleyerek bildiğimiz asker siperi gibi yukselttiler.. Kapı pencere kasalarını da kum torbalarını örerken koydular.. Belki youtube ye girebiliyorsanız bu videoyu bulabilirsiniz.. Bana çok ucuza malolur gibi geldi.. Zira 25 kg kömür torbalari ve toprak çok ucuz.. Tam hir sığınak oluyor..
Sadece bir fikir benimkisi.. Hem bakanlik, orman yada belediye yıkarsa fazla zarar etmemiş olursunuz ;)
"Maksatların anası sabırdır"

rmzarsln

• 61
  • Ramiz A.
« Yanıtla #17 : 17 Nisan 2014, 23:01:54 »
Bana çok ucuza malolur gibi geldi.. Zira 25 kg kömür torbalari ve toprak çok ucuz.. Tam hir sığınak oluyor..
Sadece bir fikir benimkisi.. Hem bakanlik, orman yada belediye yıkarsa fazla zarar etmemiş olursunuz ;)

Evet hocam böyle bir çalışma gerçekten hem maliyet, hem izin işlemleri olarak çok daha zahmetsiz olacaktır  :). Fikriniz için teşekkür ederim. Yalnız ahşapla çalışmak ayrı bir zevk verecektir diye düşünüyorum. Bahsettiğiniz projeyi araştıracağım :2up, teşekkürler..

deserteagle

• Eylem Cengiz, 49
  • 9533
  • Meslek: elektronik ve hab. müh.
  • Yer: İstanbul, Kırklareli
« Yanıtla #18 : 17 Nisan 2014, 23:48:56 »
Bu sevdiğim çok zaman önce arşivlediğim bir anlatım. Ahşap bir gözlemevi yapımını anlatıyor ama işin teleskop ile ilgili kısımlarını gözardı ederseniz güzel bir anlatım.

http://www.rocketroberts.com/astro/observatory.htm

Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar
Namık Kemal
Instagram'da ben

Ahmet Arıkan

• 624
  • Ahmet Arıkan(1987)
  • Meslek: Hırdavat-Nalburiye
  • Yer: burdur
« Yanıtla #19 : 18 Nisan 2014, 00:34:29 »
Bende serdar kılıçı'ın dağ evi yapımını tv de seyrettikten sonra buna benzer çalışmaları youtube den izlemiştim.. Simdi kapali olduğu için size videoyu bulup çikarmam zor ancak, bu vidoların birinde bir dağcı evi yapıyorlardı.. Gayet zahmetli ama maliyet kütükten yapacağınız evin belkide % 10 na tekabül eder.. Ev yapimi çok basit
Şöyleki; kum torbalarına aynı ölçüde toprak doldurup ağızlarını dikiyorlar sonrada ayni tuğla örer gibi üst üste kulübeyi yapiyorlardı.. Her sirada yukarıdan tokmak gibi bişiyle kum torbasının ustunden presleyerek bildiğimiz asker siperi gibi yukselttiler.. Kapı pencere kasalarını da kum torbalarını örerken koydular.. Belki youtube ye girebiliyorsanız bu videoyu bulabilirsiniz.. Bana çok ucuza malolur gibi geldi.. Zira 25 kg kömür torbalari ve toprak çok ucuz.. Tam hir sığınak oluyor..

ustam bahsettiğiniz video bu veya buna benzer sanırım. fikir çok güzel ama çok büyük emek ve çalışma gücü istiyor. izlerken ben yoruldum  :)
not: videoyu göremeyen arkadaşlar dns ayarı değişikliği yaparlarsa youtube videolarını izleyebilirler...
http://www.youtube.com/watch?v=JCqQuyISWTI
« Son Düzenleme: 18 Nisan 2014, 00:36:20 Gönderen: mozambikli »